fbpx
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş

Doğa Yürüyüşü

0

DOĞA’DA YÜRÜMEK KADAR FERAHLATICI BİRŞEY YOK!

 

”DOĞA SESLENİYOR  ‘ ÖZGÜR OL! ”

BEŞKONAK YÜRÜYÜŞÜ

GELİDONYA YÜRÜYÜŞÜ

LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ

AZİZ PAUL YÜRÜYÜŞÜ

HER İNSAN İÇİN YAŞANACAK BİR YAŞAM VAR,

VE DUYUMSANACAK GÜNBATIMLARI !

NEREDE OLACAĞI ROTAYA BAĞLI…

GENEL BİLGİLENDİRME

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ (TREKKİNG / HİKİNG) (TIKLAYIN)

Doğa yürüyüşleri, doğanın farklı coğrafyalarında, farklı zorluk derecelerinde ve farklı sürelerde gerçekleştirilen yürüyüşlerdir. Doğa yürüyüşü adından da anlaşıldığı üzere doğada veya doğal güzelliklerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilir. Bu yürüyüşlerin gerçekleştirilebileceği yerler, yapılan yürüyüşün türüne göre değişiklik gösterir. Doğa yürüyüşü dendiğinde karşımıza çıkan terimler ise hiking ve trekking şeklindedir. Her ne kadar yaygın olarak birbiri yerine kullanılsalar da bu iki terim birbirinden farklıdır. Bu bağlamda, İngilizce “trek” (yolculuk, göç etmek) kelimesinden türeyen trekking terimi yerine; hem günübirlik doğa yürüyüşünü (hiking) hem de uzun doğa yürüyüşünü (trekking) kapsayan doğa yürüyüşü terimini kullanmak daha doğru olacaktır. Günübirlik doğa yürüşleri ve uzun doğa yürüyüşleri ise birbirlerinden yürüyüşün gerçekleştirildiği süre, zorluğu ve gerektirdiği malzemeler olarak ayrılmaktadır.

Günübirlik Doğa Yürüyüşü (Hiking)

Günübirlik doğa yürüyüşü (hiking), aynı gün içerisinde tamamlanan ve belirli patikaların takip edildiği doğa yürüyüşleridir. Günübirlik doğa yürüyüşlerinde başlangıç ve bitiş noktası farklı olabileceği gibi, bu iki noktalar aynı da olabilmektedir. Günübirlik doğa yürüyüşleri, fiziksel olarak hazır ve rota bilgisine sahip kişiler tarafından, ormanlarda, vadilerde, önceden belirlenmiş ve başlangıç ile bitiş noktası belli olan patika veya parkurlarda gerçekleştirilebilir.

Uzun Doğa Yürüyüşü (Trekking)

Uzun doğa yürüyüşü (trekking), belirli bir patikası olan veya olmayan alanlarda, iki gün veya daha uzun süren yürüyüşlerdir. Günübirlik doğa yürüyüşünün aksine uzun doğa yürüyüşü, el değmemiş doğal güzelliklerin arasında, yüksek irtifada veya dağlık bölgelerde de gerçekleştirilebilir; kat edilen yol ise yüzlerce kilometreyi bulabilir. Genellikle bir noktadan başlayan uzun doğa yürüyüşü genellikle farklı bir noktada sona erer.

Uzun doğa yürüyüşleri (trekking) patikası bulunan veya bulunmayan dağlık bölgelerde, yüksek irtifada veya yürümenin tek ulaşım seçeneği olduğu bölgelerde gerçekleştirilir.

Uzun doğa yürüyüşleri daha geniş ve farklı coğrafyaları kapsayacağından daha kapsamlı bir hazırlık gerektirir. İki gün veya daha uzun sürelerde gerçekleştirildiğinden kampta veya yol üzerindeki pansiyonlarda konaklamayı gerektirir. Etapların ve coğrafyaların zorluğu ile yürüyüşün zorluğu da değişecektir. Bununla birlikte uzun doğa yürüyüşü farklı donanım ve beceriler gerektirir. Bu aktivitenin gerçekleştirilmesinde motivasyon, organize olmak, temel kampçılık, coğrafya ve tırmanış bilgileri bu maceralara atılacak kişiler tarafından sahip olunması gereken beceri ve bilgilerdir.

Uzun doğa yürüyüşleri, deneyimli kişiler tarafından tek başına gerçekleştirilebileceği gibi gerekli fiziksel kondisyonu ve donanımı sağlayan herkes tarafından bir rehber veya grup eşliğinde gerçekleştirilebilir.

Doğa Yürüyüşleri Ne Zaman Yapılır? 

Her doğa yürüyüşü rotasının, bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak en uygun sezonu veya sezonları vardır. Sıcak iklimlerde bu sezon genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Bu mevsimlerde hava daha serin ve nem de daha az olduğu için doğa yürüyüşü için uygun bir ortam sağlanmış olur. Bu mevsimlerin bir diğer artısı doğa yürüyüşü rotalarının en güzel ve rengarenk doğa manzaralarıyla süslendiği zamanlara denk gelmiş olmasıdır. Yaz aylarında yürümeyi tercih edenlerin ise güneşten zarar görmemek için yürüyüşlerini kısa aralıklara bölmeleri ve öğle saatlerinde yürümemeleri önerilir. Bu noktada, yürüyüş yapılacak bölgenin çok yağış aldığı ayları öğrenmek faydalı olacaktır. Bir diğer önemli nokta ise yürüyüşü planlama aşamasında hava durumunun kontrol edilmesi ve ekipman hazırlığının ona göre yapılmasıdır.

Doğa Yürüyüşlerinde Nelere İhtiyaç Duyulur?

Doğada yapılan pek çok aktivitede olduğu gibi doğa yürüyüşleri de kimi temel deneyim ve becerileri gerektirir. Bu deneyim ve becerilerin, seçilen doğa yürüyüşü ratasının gerektirdiği fiziksel ve mental yeterlilikler ile örtüşmesi önemlidir. Bu noktada, doğa yürüyüşü yapmak isteyen kişilerin kendilerini kısa mesafeli doğa yürüyüşleriyle test etmeleri ve seviyelerinin farkına varmaları gerekebilir. Gerçekleştirilen doğa yürüyüşünün zorluğuna ve süresine göre değişebilmekle birlikte, kampçılık, yön bulma, doğru ekipman seçimi, kamp yükü ile birlikte uzun mesafeler katedebilme, farklı hava şartlarına uyum sağlayabilme ve doğada ilk yardım bilgisi ve deneyimleri doğa yürüyüşü için başta gelen önemli etmenlerdendir. 

Maceralara Atılmadan Önce…

Yürüyüşler günübirlik veya daha uzun sürecek olsalar da bu maceralara atılmadan önce mutlaka gerekli donanıma ve bilgilere sahip olunduğundan emin olunmalıdır. İlk kez yapılacak yürüyüşler deneyimli kişiler veya rehber eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Yukarıda belirtilen aşamaların her biri tamamlandığında ve doğanın büyüleyici güzellikleri arasına atıldığınızda etrafınıza bakmayı ve güzellikleri fark etmeyi unutmayın!

TÜRKİYE'DE YÜRÜNEBİLECEK KISA VE UZUN YÜRÜYÜŞ ROTALARI (TIKLAYIN)

Türkiye’nin her bir köşesinde doğa yürüyüşü yapılabilecek pek çok rota bulunmaktadır. Türkiye’de günübirlik doğa yürüyüşleri (hiking) yapabileceğiniz rotalar arasında Belgrad ormanı, Ballıkayalar kanyonu, Uludağ ve Bafa Gölü çevresi bulunuyor. Türkiye’nin başlıca uzun doğa yürüyüşü (trekking) rotaları arasında ise Likya Yolu, Karia Yolu, St. Paul Yolu, Frig Yolu,Hitit Yolu, Kaz Dağları, Aladağlar, Bolkarlar ve Kaçkar Dağları bulunuyor.

Her ne kadar yukarıdaki doğa yürüyüşü rotalarını kısa ve uzun diye gruplamış olsak da uzun doğa yürüyüşü rotalarını etaplarına bölerek kısa doğa yürüyüşleri yapmanın mümkün olduğunu da unutmamak gerek. 

Örneğin;

  • Karia Yolu / Datça Yarımadası bölümünün Datça – Eski Knidos etabı
  • Likya Yolu’na bağlı Olimpos – Adrasan etabı
  • Likya Yolu’na bağlı Cennet Koyu – Korsan Koyu etabı

uzun doğa yürüyüşü rotalarının kısa etapları arasındadır ve rotalar günübirlik doğa yürüyüşleriyle tamamlanabilirler.

DOĞA YÜRÜYÜŞÜ MALZEMELERİ (TIKLAYIN)

Uzun doğa yürüyüşlerinde birçok duruma hazırlıklı olmak gerekir. Bu sebeple, bu yolculuklarda bulundurulması gereken birçok malzeme vardır. Unutulmaması gerekenler arasında, malzemelerin doğru seçilmesi, az yer kaplaması ve hafif olmaları yer almaktadır. Uzun bir yürüyüş planlandığında her yükün yürüyüşçü tarafından taşınacağını unutmamak faydalı olacaktır.

Kişisel Malzemeler

Kişisel malzemeler arasında kıyafetler, çanta, bot, baton, şapka ve güneş gözlüğü yer almaktadır.

Kıyafetler

Kıyafetler iç, orta ve dış katman olmak üzere üçe ayrılabilir. Doğa yürüyüşünde gerekli temel kıyafetler arasında  içlik, sentetik tişörtler, polar, yürüyüş pantolonu, yağmurluk yer alır. Kıyafet tercihi yaparken yürüyüşün gerçekleştirileceği mevsim, gidilecek olan coğrafya göz önünde bulundurulmalıdır. Bu değişkenler ile birlikte gerekli kıyafetler değişiklik gösterebilir. Tercih edilen kıyafetlerin nefes alabilirliğine, vücuttaki nemi dışarı atma ve su geçirmeme özelliğine ve en önemlisi hava durumuna uygunluğuna dikkat edilmelidir. Uzun süreli bir yürüyüş planlanıyorsa değişken ve ani hava koşullarına (yağmurlu havalar, vs.) hazırlıklı olmak gerekir.  Her ne kadar ılıman iklimi olan bir yere gidilecek olsa da doğadayken gecelerin soğuk geçebileceğini unutmamakta ve buna uygun malzeme tercih etmekte fayda vardır. 

İç katman, vücudunuzun kuru ve rahat kalmasını sağlayan önemli bir katmandır. Tercih edilen malzemeler arasında sentetik (polyester) veya merino yünü olanlar yer almalıdır. Pamuklu katmanlar ise doğa faaliyetleri için tercih edilmemelidir. Pamuklu ürünler, nemi vücuttan atmaya yardımcı olmazlar ve ıslandığında hızlı kurumazlar. Aynı zamanda ısı yalıtımı sağlamada iyi bir performansa sahip değillerdir. 

İç katman, yürüyüşün yapılacağı mevsime göre değişecektir. Sıcak mevsimlerde yapılacak olan yürüyüşler için sentetik tişörtler ve şort/tayt/ince pantolon tercih edilebilir. Fazla sıcak olmayan ara mevsimlerde uzun kollu içlik ve pantolon tercih edilebilir. Uzun kollu (tercihen açık renkli) bir içlik aynı zamanda güneşe karşı da iyi bir koruma sağlayacaktır. Soğuk mevsimler için ise yürüyüş esnasında üst ve alt içlikler kullanılabilir.

Eğer uzun doğa yürüyüşü yapılıyorsa ve gece çadırda geçirilecekse çantada uyurken giyilebilecek alt ve üst içlik bulundurmak (çok sıcak mevsimler haricinde) tercih edilebilir. Ancak malzemede ve taşınan yükte hafifliğe önem veriliyorsa, içlik bulundurmak mevsim şartlarına da bağlı olarak göz ardı edilebilir. 

Bir diğer iç katman ise çoraplardır. Yürüyüş yaparken ayağınızın konforlu ve kuru olması çok önemlidir. Sentetik veya merino yünü bileşimli, hafif olan çoraplar tercih edilebilir. Aynı zamanda ayağın su toplamasını önlemek için parmak ve topuk desteği olan çoraplar; bacaklardaki kan dolaşımını hızlandırmak için ise kompresyon özelliği bulunan çoraplar da tercih edilebilir.

Orta katman, daha çok sıcak tutmak ile görevlidir. Polar ceketler hafif olduklarından ve iyi ısı yalıtımı sağladıklarından doğa yürüyüşü içeren her aktivitede, özellikle gece doğada kamp kurulacaksa, bulundurulması gereken bir malzemedir. Daha soğuk mevsimler için gerekli olan bir diğer malzeme ise sentetik/kaz tüyü şişme ceketler olacaktır. Hafif ve sıkıştırıldığında az yer kaplayan bu ceketler iyi bir konfor ve ısı yalıtımı sunacaktır. Ancak, kaz tüyü şişme ceketler ıslandıklarında ısı yalıtımı sağlayamazlar; bu yüzden kuru kalmaları çok önemlidir. Sentetik ceketler ıslandıklarında da ısı yalıtımına devam etmektedir ancak onun da kuru kalması her zaman daha iyi olacaktır. Bir diğer orta katman ise softshell ceketlerdir. Bu ceketler rüzgarlık görevi görürler ama su geçirmez özellikleri yoktur. Bu sebeple yağmurlu havalarda tercih edilmemelidir.

Dış katmanrüzgar ve yağmur gibi dış etkenlere karşı koruyan katmandır. Su ve rüzgar geçirmeyen ceket ve pantolonlar bu katmana örnektir. 

Herhangi bir doğa faaliyeti esnasında, mevsim fark etmeksizin, kuru kalmak çok önemlidir. Bu nedenle, coğrafya ve mevsim fark etmeksizin her doğa yürüyüşünde yağmurluk (teknik ceket vs.) mutlaka çantada bulundurulmalıdır.

Diğer Malzemeler

Sırt çantası, içinde sahip olduğunuz tüm eşyaları taşıyacağınız en önemli malzemeler arasındadır. Uzun doğa yürüyüşleri için geniş kapasiteli (50-60 litre genelde tercih edilen kapasitelerdir ancak ultra hafif ve az yer kaplayan malzemeler tercih edilirse çanta boyutu küçülebilir), iyi sırt desteği olan ve bel kemeri olan çantalar tercih edilmelidir. Çantanın yağmurluğa sahip olmasına dikkat edilmelidir. Çanta yağmurlukları ayrı olarak da satılmaktadır. Kişi, çantayı kendine uygun seçmelidir ve uzun süreli yürüyüşlerden önce mutlaka denemelidir. İyi ve rahat bir sırt çantası maceranızı oldukça kolaylaştıracaktır. 

Günübirlik doğa yürüyüşleri için ise daha küçük (20-30 litre) çantalar tercih edilebilir. 

Botlar, yürüyüşlerin uzunluğuna göre çok önemli bir yer edinecektir. Ayağa tam oturması, bilek desteğinin bulunması, araziye uygun tabanının olması, su geçirmemesi ve nefes alabilir olması sahip olması gereken özellikler arasındadır. Yürüyüş botunun bilekli olması olası bilek burkulmalarının ve sakatlıkların önüne geçmek için büyük önem taşır. Ayrıca, taşlık veya bozuk bir arazide yürünecekse yürüyüş botunun çarşak bantlı olması ayağınızı dış darbelerden koruyacak ve yürüyüşünüzü kolaylaştıracaktır.  Ayaklar rahat oldukça, yürüyüş de o derecede kolaylıkla geçecektir. Aynı zamanda doğru bot eşliğinde doğru çorap tercihi de çok önemlidir. 

Batonuzun rotalar ve engebeli arazilerdeki yürüyüşlerin kurtarıcısı olarak görülebilir. Yükün bacaklardan kol ve omuzlara taşınmasını sağlar ve kamp yükü ile yürümeyi kolaylaştırır. Aynı zamanda engebeli arazilerde (özellikle eğimli bir araziden inerken) dengenin korunmasında yardımcı olur. Katlanabilir ve teleskopik seçenekleri olan batonların hafif seçenekleri de mevcuttur.

Kafa lambasıgece kamp esnasında veya çadırın içindeyken eller serbest olduğundan her türlü yapılacaklarda kolaylık sağlayacaktır. Hava karardığında kamp alanı seçilmiş ve kamp kurulmuş olması gerekir ancak her türlü ihtimale karşı kafa lambası sırt çantasında her zaman bulundurulması gereken malzemelerden biridir. 

Güneş gözlüğü, güneş kremi ve şapka, güneşten koruyacak, cildin hasar almasını önleyecek önemli malzemelerdir. Güneş gözlüğü mutlaka UV ışınlarını önleyici olmalıdır. Güneş kreminin koruma faktörü kişinin ihtiyacına göre belirlenmeli ve güneşli günlerde mutlaka kullanılmalıdır. Dağlık arazilerde güneş kremi koruma faktörünün yüksek olması ise yararlı olacaktır. Şapka, başı güneşten koruyacak ve güneş altındaki görüşü kolaylaştıracaktır. Güneş yanıklarına hassas olan ve uzun, bol güneşli yürüyüş gerçekleştiren kişiler, ense kısmını da örten şapkaları tercih edebilir.

Kamp Malzemeleri

Kamp malzemeleriçadır, uyku tulumu, mat ve kamp seti (tencere, ocak ve kartuş), çakı, su matarası,termos kamplı gerçekleştirilecek yürüyüşler için gereklidir.  Bunların yanında planlamaya göre yeterli miktarda yiyecek ve su da bulundurulmalıdır. 

Çadır türü, yürüyüşün gerçekleştirileceği çevreye, arazi koşullarına ve mevsime göre değişecektir. 3 veya 4 mevsimlik çadırlar tercihler arasında yer alabilir. Türkiye’de herhangi bir bölgede gerçekleştirilecek uzun doğa yürüyüşü için ise genellikle 3 mevsimlik bir çadır yeterli olacaktır ancak doğa yürüyüşlerinde tercih edilecek çadır türü yürünecek mevsime, yürüyüşçünün partneri olup olmamasına bağlı olarak değişebilir.   

3 mevsimlik çadırlar, yağmur ve rüzgar gibi dış etmenlere karşı koruma sağlarlar. 4 mevsimlik çadırların ise 3 mevsimlik çadırlara göre su geçirmezliği ve rüzgara dayanıklılığı daha fazladır.  Bu çadırlar üretildikleri malzemelere göre farklılık gösterebilir ve bununla birlikte de ağırlıkları değişebilir. Bu sebeple, çadır ağırlığı (özellikle uzun doğa yürüyüşlerinde) dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Çadır seçilirken ise gerdirme iplerinin, çift tentesinin ve sinekliğinin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bu bilgiler göz önünde bulundurularak mevsim ve coğrafya açısından doğa yürüyüşü faaliyetine en uygun olan çadır türü tercih edilmelidir.

Uyku tulumu seçilirken dikkat edilmesi gereken etmenler; tulumun konfor derecesi (hangi sıcaklıklarda kullanılabileceğini ifade eder), malzemesi ve ağırlığıdır. Bu seçim yapılırken yürüyüşün gerçekleştirileceği mevsim göz önünde bulundurulmalıdır. Gece sıcaklığın -10 derece olduğu bir yer ile 5 derece olan bir yerde kullanılacak tulumlar farklılık gösterir. Bu sebeple, gece üşümemek veya gereksiz ağırlık taşımamak için doğru tulum seçimi büyük önem taşır.  Uyku tulumları aynı zamanda üretildikleri malzeme açısından ikiye ayrılırlar; kuş tüyü ve sentetik. Kuş tüyü tulumlar oldukça hafiflerdir ve sıkıştırıldıklarında daha az yer kaplarlar. Sentetik tulumlar ise daha ağırdır ve daha fazla yer kaplarlar. Uygun ve konforlu bir uyku tulumu, doğada geçirdiğiniz gecelerde yatağı aratmayacaktır. 

Matçadırda geçirilen gecedeki rahatlığı etkileyen malzemeler arasında yer alır. Hava durumu, çadır, zemin, tercih edilen kıyafetler ise diğer önemli etmenlerdir. Bunları bir kenara bırakıp yalnız üç temel etmene odaklanmak gerekirse bunlar; uyku tulumu, mat ve giyilen kıyafetlerdir.

Matların iki farklı çeşidi bulunmaktadır; köpük matlar ve şişme matlar. 

Köpük matlar, daha dayanıklı olmakla birlikte daha fazla yer kaplarlar. Kendi aralarında da farklı türleri bulunmaktadır. Bir tarafı alüminyum kaplı olan ve ısıyı daha iyi muhafaza eden köpük matlar da mevcuttur.

Şişme matlar, daha az yer kaplarlar, kimilerine göre daha rahatlardır ve en iyi ısı yalıtımını sağlarlar. Fakat köpük matlara göre çok daha pahalıdırlar ve yırtılma, delinme gibi tehlikelere daha açıklardır. Bu sebeple, yanınızda mutlaka bu tür aksiliklere karşı bir tamir kiti bulundurmak faydalı olacaktır.

Kamp Setiocak, kartuş (yakıt) ve kap-kacaktan(tencere, vb.) oluşur. Yemek yapmak için ihtiyaç duyulan bu malzemeler ve pek tabii yemek, doğada geçirilen günler için oldukça elzemdir. Ocak ve kartuş tercih edilirken dikkat edilmesi gereken nokta, iki malzemenin birbiri ile uyumlu ve çalışabilir olmasıdır. Kartuşun kullanımı daha kolaydır ancak gidilecek yerlerde temin edilecek yerlerin önceden belirlenmesi gerekir (uçaklara kartuş alınmamaktadır).  Gerekli miktarda kartuş, faaliyetin uzunluğuna göre belirlenmelidir. 

Kap-kacaklar ise içe içe geçen setler halinde satılmaktadır. Her ne kadar kartuş önemli olsa da kap-kacakların üretildiği malzeme ve ısı iletkenliği de dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Kişi sayısı göz önünde bulundurularak gerekli büyüklükte bir set temin edilmelidir. 

Çakıyemek yaparken veya herhangi bir şeyi tamir ederken en sık kullanılan ve ihtiyaç duyulan malzemelerden biridir. İsviçre çakısı veya herhangi bir katlamalı çakı tercih edilebilir. Çantada ulaşılması kolay olan bir yerde saklanmalıdır. 

Su Arıtma Tableti, durgun ve içilmesi uygun olmayan suları bakteriyel olarak içilebilir bir duruma getirir. Temiz içme suyu bulunamadığında veya suyun temizliğinden emin olunmadığında kullanılabilirler. Bu tabletler sürekli olarak kullanılmamalı, yalnız acil durumlarda tercih edilmelidir. Gidilecek bölgeye ve yürüyüşün uzunluğuna göre çantada bulundurulması faydalı olacaktır. Ancak belirtmemiz gerekir ki Türkiye’deki çoğu bölgede su arıtma tabletine ihtiyaç olmayacaktır.

Su Matarası ve Termos, sürekli ve kolay kullanım için tercih edilebilirler. Sert plastikten üretilen su mataraları oldukça dayanıklıdır. Geniş hacimli bir su matarası tercih edildiği takdirde (1 litre ve fazlası) uzun yürüyüşlerde su kaynağı bulunmaması durumunda çantada yeterli miktarda su bulundurulmasını sağlayacaktır. Yürüyüşler esnasında çok sık su tüketen ve suya kolay ulaşmak isteyen kişiler ise hidrasyon sistemli su torbaları tercih edebilirler. Termos, sıvıyı uzun süre sıcak/soğuk muhafaza edebilecek ve çelikten üretilmiş olanlar tercih edilebilir. Özellikle soğuk mevsimlerde yapılan uzun bir yürüyüş sonrası veya molalarda çantadan önceden hazırlanmış çayı çıkarıp içmek gibisi yoktur.

İlk yardım çantasıdoğa yürüyüşü esnasında gerçekleşebilecek her türlü yaralanmalara müdahale edebilmek için gereklidir. Çizikler, kesilmeler, böcek ısırmaları, bilek burkulmaları, güneş yanıkları ve susuzluk gerçekleşebilecek olan rahatsızlıklardan bir kaçıdır. Bunlara istinaden çantada bulundurulması yararlı olacak malzemeler aşağıda sıralanmıştır:

Yaralanma ve pansumanlar için, steril gazlı bez, tentürdiyot veya oksijenli su, flaster, bactroban krem; su toplayan ayak bilekleri için, jel yara bandı;

burkulma için, soğutucu sprey, elastik bandaj, atel veya kıvrılabilir plak çantada yer alabilir. 

Yanık, morarma, burkulma ve kas ağrısı ve kimi yaralanmalar için antibiyotikli kremler; alerji, bulantı, ağrı kesici, kas ağrısı gibi şikayetler ve gaz ve sindirim rahatsızlıkları için gerekli ilaçlar da çantada bulundurulabilir.

Doğada gerçekleşebilecek tehlikelere karşı ilk yardımın ancak çantada bulunan malzemeler ile yapılabileceğini ve en yakın yardıma ulaşmanın saatler sürebileceğini göz ardı etmemek çok önemlidir. Bununla birlikte ihtiyaçlar doğrultusunda ilk yardım için gerekli malzemelerin yer aldığı bir çantayı doğa yürüyüşlerine götürmek gerekli olacaktır.

Yola Çıkmadan Önce

Gidilecek coğrafya ve tercih edilen mevsime göre malzeme seçimleri de farklılık gösterecektir. Yola çıkmadan önce gidilecek rotanın gerekliliklerinin öğrenilmesi ve bu doğrultuda malzeme seçimi yapılması daha faydalı ve etkili olacaktır. 

DOĞA YÜRÜYÜŞÜNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER (TIKLAYIN)

Doğada yapılan pek çok aktivitede olduğu gibi doğa yürüyüşleri (hiking ve trekking) de kimi temel deneyim ve becerileri gerektirir. Bu deneyim ve becerilerin, seçilen doğa yürüyüşü rotasının gerektirdiği fiziksel ve mental yeterlilikler ile örtüşmesi önemlidir. Bu yazımızda doğa yürüyüşünde dikkat edilmesi gerekenlerden ve doğa ile insan arasındaki dengenin nasıl korunacağından bahsedeceğiz.

Doğa yürüyüşlerinde dikkat edilmesi gereken noktaların önemini kavramak ve bunlara uymak bu sporun sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından büyük önem taşır. Bu bağlamda, aşağıdaki maddelere dikkat etmek ve hazırlıklı olmak gerekir:

*Doğa yürüyüşü deneyimi bulunmayanların mutlaka deneyimli bir yürüyüşçü veya rehber eşliğinde yürüyüşünü gerçekleştirmesi gerekir. Tek başına doğa yürüyüşü yapmak belirli bir tecrübe edindikten sonra gerçekleştirilebilir.

*Doğa yürüyüşü deneyim geçmişine ve seviyesine göre rota planlaması yapılmalıdır.

*Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Her yürüyüş rotasında doğal su kaynağı bulunamayabilir veya rota boyunca iki su kaynağı arasında uzun mesafeler olabilir. Bu sebeple yürüyüşe başlamadan önce yeterli miktarda su temin edildiğinden emin olunmalıdır.

*Rotası önceden belirlenmiş ve bir patikayı takip etmeyi gerektiren doğa yürüyüşlerinde, doğadaki bitki ve hayvanların yaşam alanına saygı duyulmalı ve rotanın dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir.

*Tüm doğa sporlarında olduğu gibi doğa yürüyüşünde de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğada ayak izi dışında hiçbir etki bırakmamaktır. Bu bağlamda, tüm çöplerimizi en yakın çöp kutusuna veya geri dönüşüm kutularına kadar yanımızda taşımak, doğada ateş yakmamak, vahşi hayata müdahalede bulunmamak dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır.

*Doğa yürüyüşüyle ilgili gerekli bilgi birikiminin yanı sıra ilgili deneyim ve becerilere de sahip olunduğundan emin olunmalıdır. Bu noktada, doğa yürüyüşü yapmaya karar veren kişinin aşağıdaki kazanımlara sahip olması doğa yürüyüşünün ön koşulu olarak nitelendirilebilir:

Kampçılık bunların başında gelir. Temel kampçılık bilgileri, uzun doğa yürüyüşüne çıkacak herkes tarafından bilinmelidir. Kamp alanı seçiminden gerekli malzemelerin nasıl kullanılacağına kadar olan detaylar bu yolculuğa çıkacak kişiler için önemli noktalardır.

Yön bulma, patikaların dışına çıkılması gerektiği durumlarda da rotadan sapmamak ve kaybolmamak için gereklidir. İyi harita okuma, GPS ile rota takibi yapabilme uzun doğa yürüyüşleri için büyük bir önem taşır. Rota üzerinde GPS’in çekmediği noktalar olabilir. Bu durumlarda topografik harita kullanılarak bulunan konum ve gidilecek yön hakkında fikir sahibi olunabilir.

Yük ile uzun mesafeleri katedebilme becerisi, uzun doğa yürüyüşlerinin en başında gelir. Bu yolculuk esnasında ihtiyaç duyulan her şey sırt çantasında yer alır ve kişi ile birlikte her yere de gidecektir. Bu sebeple, kilolarca yükü günler boyunca taşımaya hazırlıklı olunmalıdır. Doğru çanta tercihi yapmak, yalnızca ihtiyaç duyulacak malzemeleri almak, hafif malzemeler kullanmak ve çantayı doğru yerleştirmek yürüyüşlerin konforunu artıracak en önemli etmenlerden olacaktır.Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için Doğa Yürüyüşü Malzemeleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Kişinin kendi gücünü ve kondisyonunu iyi tanıyabilmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple, hedeflenen uzun doğa yürüyüşleri için öncesinde daha kısa yürüyüşlerle deneme yapmak kişinin hem ihtiyaçlarını belirlemesinde hem de limitini görmesinde faydalı olacaktır. Bu deneme yürüyüşlerinde, planlanan uzun doğa yürüyüşünde kullanılacak kişisel ve kamp malzemeleri test edilebilir.

Farklı hava koşullarına uyum sağlayabilmek ve hava değişimlerine karşı hazırlıklı olmak bu maceranın kesintisiz sürdürülebilmesi için gereklidir. Coğrafyaya ve olası hava koşullarına uygun malzemeleri bulundurmak ise çok mühimdir.

İlk yardım bilgisi yalnızca uzun doğa yürüyüşleri için değil, doğada gerçekleştirilecek her aktivite için oldukça gereklidir. Herhangi bir kaza veya yaralanma durumlarında ilk ve doğru müdahale yapılmalıdır.