fbpx
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş

Doğaseverlere Rafting Macerası

0

Yaz boyunca, heyecan, adrenalin, macera ve eğlence bir arada…

Doğa ve serin sularda eğleniyor, yorgunluk atıyoruz.

 

Rafting turuna katılmak heyecanı yaşamak isteyenler için, 

Kaliteli Hizmetin Adresi. %100 Müşteri Memnuniyeti… 

 

Serin sularda çılgınlar gibi kürek çekmek istiyorum! Diyorsanız….

Unutulamayacak, Rafting Macerası 

Rafting, raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan bir akarsu (nehir) sporudur. Rafting de asıl olan içinde bulunduğunuz raftı devirmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmektir.
RAFTİNG HAKKINDA......

RAFTİNG SPORU & ZORLUK DERECELERİ ( TIKLAYIN)

Rafting Sporu :

Raft adı verilen botlarla, Amerika’da, önceleri (1900’ların başında) akarsularda güvenli olarak yük taşımakta kullanılırdı. Raft, her türlü akarsuda hareket edebilecek yapısı ve yapıldığı sağlam malzeme nedeniyle akarsu taşımacılığında tercih ediliyor. II.Dünya savaşı sırasında çıkartma amaçlı olarak kullanılan botlar diğer ülkelerin de dikkatini çekiyor ve yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor. Spor amaçlı kullanım da yine Amerika’da başlıyor. 

Dünyada iki tip raft kullanılıyor. Birincisi daha çok Amerika’da, büyük nehirlerde yük taşıma amacıyla kullanılanlar. Bu botlar bir kişi tarafından yönlendirilebiliyor. Kullanım prensibi kürekli bir sandalla aynı. Bot, kenarlarına bağlı üçer metrelik küreklerle istenildiği gibi yönlendirilebiliyor. Bunlarla iki tona kadar yük taşımak mümkün. Son yıllarda bu botlarda yolcu taşımacılığında, daha çok da turizm alanında kullanılmaya başlandı. Bu türde, botta bulunan yolcular hiçbir şeye karışmaz. Yönetim tamamen kürekleri kullanan rehberdedir.

İkincisinde ise botta bulunan herkes kürek çeker. Sabit bir kürek yeri yoktur ve kürekçiler botun kenarlarına oturarak kürek çekerler. Bunlarda rehber arkadadır. Diğer kürekçileri komutlarla yönlendirerek botu idare eder. Türkiye’de de bu sistem kullanılmaktadır. Rafting deneyimli rehberlerin idaresinde yapıldığında son derece kolay ve güvenli bir doğa sporudur. 4 veya 5 Derece zorluğunda bir nehri kano veya kayak gibi araçlarla geçmek için yıllar sürecek bir eğitime gereksinim duyulurken, raftingle deneyimli rehberler yönetiminde, bir kaç saatlik brifing ve ufak bir acil kurtarma provası sonrasında sağlıklı herkes geçebilir.

Rafting 8-10 ar kişilik guruplar halinde konusunda uzman 1 rehber eşliğinde yapılmalıdır.

Akıntısı bol olan yüksek sularda raft adı verilen şişme botlarla yapılan bu sporda önemli olan, botu devirmeden güvenli bir şekilde dalgalardan geçilerek parkuru tamamlamaktır.

Akarsu, yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorundadır. Bu engeller büyüklü, küçüklü kaya parçaları bazen de ağaç gövdeleridir. Su kimi zaman da yüksekçe yerlerden dökülerek yoluna devam eder. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiler, suda türbülanslar, dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturur. Akarsu sporlarında, bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere “Rapid” (Şarlak) adı verilir. Değişik zorluk sınıfları olan rafting ırmağın hızı, taşların yoğunluğu, suyun seviyesi, suyun debisiyle oluşmaktadır. Hızı yüksek olan ırmaklarda kontrolü ele almak oldukça zordur. Irmakların akışları zorluk sınıflarına göre derecelendirilir.

1. Derece : basit hızlara sahiptir. Küçük ve kolaydır.
2. Derece : küçük ırmaklarda olan basit geçişleri vardır. Ufak taşlar ve kayalar bulunmaktadır.
3. Derece : orta zorluktadır debisinin yüksekliği bir metreyi geçer uzaktaki görüş aralığı azdır.
4. Derece : zor bir parkur olup büyük şelalelerden oluşur. Zorlu geçişlerin olduğu bir sınıftır.
5. Derece : akıntısı ve yüksekliği oldukça fazla çok tehlikeli taşlar, yüksek uçurumlar, peşi peşine gelen düşüşler yol almak zordur. Acemi raftingciler için önerilmez.
6. Derece : ırmak çok yüksekten akar, neredeyse geçilmesi imkansız olan profesyonel raftingcilerin bile zorlandığı imkansıza yakın parkur çeşididir.

RAFTİNG YAPARKEN, UYULMASI GEREK KURALLARI( TIKLAYIN)

Birkaç kişilik guruplar halinde profesyonel rehberle birlikte rafting yapılmalıdır. Botlarda bulunan rehberler dikkatlice dinlenmeli söyleneceklere harfiyen uyulmalı, Yüzmeyi çok iyi bilmiş olsanız dahi kesinlikle can yeleği ve kask giyinilmelidir. Irmakta birlikte, ekip olarak hareket etmek bu zorlu parkurun devrilmeden her hangi bir fiziksel mağduriyete uğramadan tamamlanmasında önemlidir.

Suda karşılaşılacak tehlikeli engeller ağaç parçaları, kayalar sivri taşlar ırmak ağızlarında tıkanıklı oluşturur. Üzerinden geçilmesi botun dengesini bozabilir ve devrilmeler sonucu su altında bulunan kayalara çarparak ufak yada büyük çaptaki kazalara sebep olabilir. Su üzerindeki köpük ve dalgalar şelalelere yakın olunduğunu göstermektedir. Kesinlikle kask çıkarılmamalı, herhangi bir düşme sonucunda koruyucu olacaktır.

RAFTİNG KATILIM ŞARTLARI ( TIKLAYIN)

*Rafting yapmak için 7 yaş ile 70 yaş arası olmanız gerekmektedir.

*Her hangi bir sağlık problemi varsa mutlaka tur öncesi bildirmelisiniz.

*Metal aksesuarlar (künye, küpe, halhal, vb.) gibi alınmamalıdır.

*Kaygan özelliği az olan suya girilebilir ayakkabı seçilmelidir ( Dilerseniz rafting tesisimizde su sporları için imal edilmiş plastik ayakkabıları kiralayabilir veya satın alabilirsiniz ) .

*Hamile bayanlar, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olanlar katılamazlar.

RAFTİNG EKİPMANLARI ( TIKLAYIN)

Irmağın büyüklüğü rafting için bir ve altı olarak sınıflandırılan kolaydan zora hemen hemen ulaşılmaza yakın derecelendirmesi vardır. Bu spor için gerekli olan ekipmanlar öncelikle kürek, bot, şişirmek için pompa bulundurulmalıdır. Havanın durumu , nehirdeki şelaleler ve yağışa göre bu derecelendirme farklılık göstermektedir. Elbiseler genelde su geçirmez özelliğe sahip, neopren adında imal edilmiş elbiseler, kask ve can yeleğinden oluşmaktadır.

A) Botlar

Uzunluğu 3.6 metre veya 4.8 metredir. Dolmuş olan suyu tahliye deliklerinden boşaltan, dayanıklı ve şişebilen botlar kullanılmaktadır. Botlarda 3 adet yastık bulunmaktadır. Köprülü kanyon( canyon ) için idealdir.

B) Kask

Herhangi bir düşme sonucunda sudaki sert kayalara çarpma sonucu oluşabilecek kazaları önlemede büyük rol oynar. Sert plastikten yada fiberglas malzemeden oluşur. Çene altında bağlanması için ayarlanabilir kemeri vardır. Kaskın üzerinde bulunan delikler suyun dışarı tahliye etmesini sağlamaktadır. Kanyon ( canyon ) içerisinde mutlaka gereklidir

C) Koruyucu Yelek

Sporcunun suya düşmesi sonucunda veya kaza sonucu bayılması yaralanması durumunda vücudunun suya batmasını engellemek için tasarlanmıştır. Rafting ve kanyoning ( canyoning ) turları için zorunludur.

D) Yağmurluk

Sporcuyu yağmurdan ve rüzgardan koruyan ve vücut sıcaklığını dengeleyen plastikten yapılan koruyucu elbisedir. Rafting ve kanyoning ( canyoning ) turlarında yağışlı havalarda kullanılması üşümeyi azaltır.

E) Kürek

Ham maddesi sert plastik ve hafif metal olan şişme bota yön vermek ve hareket ettirebilmek için tasarlanmış tekli ve çiftli küreklerdir. Gerektiğinde kanyoning ( canyoning ) ve rafting’de botun akıntıda sarp kayalara çarpmamak veya ağaçlara takılmadan bota yön vererek takılmadan ilerlemesini sağlar.

F) Kurtarma İpi

Herhangi bir şekilde bottan düşen ve uzaklaşan kişiye ulaşmak için 20 veya 30 metre uzunluğunda dolaşmayan ve suya batmayan kurtarıcı iplerdir. Kanyon ( canyon ) ve akıntı debisi yüksek sularda bir rehberde olmasa olmaz bir ekipmanıdır.

G) Koruyucu Elbise (Neoplem)

Soğuk hava şartlarında ve sularda vücudun ısısını dengede tutmak için neoplem maddesi adı verilen malzemeden üretilmiş uzun ve kısa , kollu ve kolsuz modelleri mevcuttur. Köprülü kanyonda su sıcaklığı hayli düşük olduğundan üşümeden keyifli bir tur geçirmenisi sağlar.

H ) Ayakkabı

Kaygan kayalar ve zeminler üzerinde yüksek tutunma sağlayan su tutmayan ayak ısısını koruyan plastik ve özel kumaşlardan imal edilmiş bir ayakkabı çeşididir. Antalya köprülü kanyon ve özellikle kanyon ( canyon ) katılımcıları için olması gereken malzemedir.

RAFTİNG TÜRKİYE'DE NEREDE YAPILABİLİR? (TIKLAYIN)

Türkiye her bölgesinde rafting için elverişli nehirler barındırıyor. Özellikle Çoruh Nehri, Manavgat Çayı, Melen, Köprüçay, Dim Çayı, Alara Çayı ve Dalaman Çayı bunların en çok bilinenleri. Son birkaç yıldır rafting için elverişli hale getirilen bu nehirlerde dört mevsim rafting yapabilmek mümkün. Bu özelliğiyle, pek çok yerli ve yabancı turist veya profesyonel yalnızca rafting için buraya geliyorlar.
 
Türkiye’de rafting’in tanınmasıyla birlikte bir “Kano ve Rafting Federasyonu” da kuruldu. Bunun yanı sıra hafta içi, hafta sonu, günübirlik ya da konaklamalı rafting turları düzenleyen turizm şirketleri kuruldu. Bu kuruluşlar uzman rehberler eşliğinde rafting turları düzenliyorlar. Her türlü tedarik (Malzeme ve rehber ilgili şirketler tarafından sağlanır…
FOTOGRAFLAR & VİDEO