fbpx
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş

DOLU DOLU DOĞU KARADENİZ TURU, 7 GÜN 6 GECE, ANT, BATUM, UÇAKLA

0
13000₺ 'DAN BAŞLAYAN
13000₺ 'DAN BAŞLAYAN
TUR KODU : ADA-ANT-KAR- TRB /SAM- 015
Beğendiklerime Ekle

Adding item to wishlist requires an account

443
DOLU DOLU DOĞU KARADENİZ TURU
BATUM

DOĞU KARDENİZ’İN EŞSİZ DOĞA &TARİH & KÜLTÜR DEĞERLERİNİ KEŞFEDİYORUZ… 

TRABZON – HOPA – BATUM – KARAGÖL-  ZİLKALE – PALOVİT ŞELALESİ – AYDER YAYLASI – RİZE –  UZUNGÖL – SÜRMENE – GİRESUN – ORDU – SAMSUN

   ANTALYA ÇIKIŞ 

 

MİDİBÜS / OTOBÜS

 7 GÜN 6 GECE Y.P. 4*KONAKLAMA

ÖZEL KONFOR

KİŞİ BAŞI ! 13000₺ ‘DAN BAŞLAYAN

FIRSAT FİYATLAR!

ERKEN REZERVASYON  AVANTAJINI DEĞERLENDİRENE FIRSAT!

*TURLARIMIZ KADEMELİ FİYAT ARTIŞI GÖSTEREBİLİR. 

Tur detaylarını, tur programını ve fiyata dâhil tüm hizmetleri aşağıdaki satırlarda inceleyebilirsiniz. 

Bilgi ve Rezervasyon İşlemleri İçin Hemen Ara: 05336533503 l 05333922360 l info@adanustour.com

TUR KODU : ADA-ANT-KAR- TRB /SAM- 015

 

TUR PROGRAMI
1. GÜN I ANTALYA – TRABZON (21.07.2023, Cuma)

Siz sayın konuklarımızla Sabah 07:30’da Antalya Hava Limanı iç hatlarda buluşma. Trabzon uçuşu için check – in işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz. Sun Ekspres Hava Yolları ile 09:00’de Trabzon’a uçuyoruz. Saat 10.45’de Trabzon Havalimanı’nda rehberimizle buluşuyor ve aracımıza geçiyoruz. Karadeniz’de güne kahvaltımızı almakla başlıyoruz. Kahvaltımızın ardından, Trabzon’un Maçka ilçesine geçerek koruma altında olan Altındere Milli Parkına ulaşıyoruz. Altındere Milli Parkı içine girdiğinizde adeta yeşilin 1001 tonunu göreceksiniz. Coşandere boyunca doğanın görkemli güzelliklerini seyrederek yapacağımız bu yolculuk Sümela Manastırı’nın görünmesiyle taçlanacak. Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından, Meryem Ana adına kurulan manastırın “Sümela” adını “siyah” anlamına gelen “melas” sözcüğünden aldığı söylenmektedir. Yeşilliklerin içinde bulunan Karadağ’ın eteklerine kaya oyularak inşa edilmiş olan Sümela Manastırı’nın mimari harikasını gördüğünüzde şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. 1250 mt yükseklikte bulunan Sümela Manastırını gezerken rehberimizin anlatımlarından sonra bir kez daha büyüleneceksiniz. (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları devam etmektedir manastır içerisine ziyaret yapılıp yapılmayacağını dönem koşulları belirleyecektir.) Sümela Manastırı gezimiz sonrası, Karadeniz yöresel lezzetlerin tadına bakıp, keyif çıkarmak için öğle yemeği molası alıyoruz. Ardından, Trabzon’a gitmek üzere aracımıza geçiyoruz.  Trabzon’da 13.yy da I. Manuel Komnenos zamanında yapılmış, 1572 de camiye çevrilmiş, 1964 tarihinde müzeye çevrilmiş Kommenos Devletinin önemli eserlerinden biri olan Ayasofya Camii Müzesini geziyoruz. İstanbul’daki Ayasofya’ya ithafen yapılan bu mimari harikası yapıyı ve fresklerini tanıdıktan sonra gümüş atölyesine gidiyoruz. Burada gümüş, telkari, Trabzon hasır bileziği ve ülkemizde sadece Trabzon’da üç aile tarafından yapılan, Kazaz Türkleri tarafından bölgeye kazandırılan en değerli sanat olarak nitelendirilen ve kadınlar için hayranlık uyandıran işçiliğiyle Kazaziye sanatının inceliklerini öğreniyoruz.  Ardından, Sürmene’ye hareket ediyor ve Sürmene Bıçak Atölyesine uğruyor ve dünyaca ünlü Sürmene bıçakları hakkında da bilgi alıp, bıçak alışverişimizi yaptıktan sonra, Konaklama otelimize doğru yola koyuluyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde

Sabah Kahvaltısı: Trabzon (Ekstra ödemeli)

Günün Restoranı ve Lezzeti (Akpınar köfte Restaurant, Maçka): Menü; Akçaabat Köftesi, Piyaz, Laz Böreği (Ekstra ödemeli) 

Akşam yemeği: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Konaklama Oteli (Trabzon): Zarha Resort Hotel

2. GÜN l UZUNGÖL – KAMİLET VADİSİ – BATUM – ARHAVİ (22.07.2023, Cumartesi)

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrasında, Solaklı deresi kıyısını takip ederek,1090 rakımlı, karadeniz bölgesinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl’e ulaşıyoruz. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş olan bu göl, muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini kıskandıracak derecede.. Uzungöl’de Cam terasa çıkıyoruz ve gölü yukarıdan resmetme imkanı bulacaksınız.  Ardından, Dileyen misafirlerimiz Lustra ve Karaster Yaylaları turu’na  katılabilirler (Ekstra ödemeli). Minibüslerimiz ile 2400 metre yüksekliğe tırmanmaya başlıyoruz yol boyunca, Rengârenk çiçeklerin arasında yapacağımız yürüyüş esnasında, seyir teraslarında durarak fotoğraf molası veriyoruz. Sosyal medya görsellerinde mevcut olan tepeden çekilmiş Uzungöl manzarasını fotoğraflama fırsatı bulabilirsiniz, Ekstra turumuza katılmayan misafirlerimiz Uzungölün tadını çıkarabilirler. Yayla gezisi ardından, Uzungöl’e geri dönüyoruz ve vereceğimiz öğle yemeği molası sonrası, Mençuna Şelale turumuz için Arhavi‘ye hareket ediyoruz. Mençuna Şelalesi, dereler üzerindeki kesme taşlardan yapılmış tarihi köprüleri ve yağmur ormanlarındaki gibi zengin ve gür bitki örtüsüyle kaplı doğal güzellikleri bir arada barındıran Kamilet Vadisi’nin en dikkati çeken yerleri arasında bulunuyor. Arhavi’den bineceğimiz minibüsümüzlerle Çiftekemer Köprüsü’nden geçerek Küçükköy’e ulaşıyoruz. Küçükköy’de minibüslerimizden inerek asma köprüden karşıya geçip çok keyifli bir yürüyüşe başlıyoruz. Yaklaşık 20 dakika sürecek yolculuğumuzda Botanik Parkı andıran ağaçların arasından geçiyoruz. Yine aynı rota üzerinde çay bahçelerinin arasından geçiyor ve isterseniz çay kesimi etkinliğimize katılabilirsiniz. Lazca anlamı “Ulaşılamaz” olan Mençuna’ya vardığımızda göreceğimiz manzara ise tek kelimeyle harika olacak. Bu muhteşem turun ardından Arhavi’ye geri dönüyoruz.  Konaklama otelimize yerleşiyoruz. Konaklama ve Akşam yemeği otelde.

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Günün Restoranı ve Menüsü (İnan Kardeşler Restaurant, Uzungöl) : Menü; Alabalık / Köfte/ Tavuk + Salata+ Sütlaç + Çorba + Çay (Ekstra ödemeli) 

Konaklama (Arhavi, Hopa, Borçka / Artvin ): Blacklake Hotel v.b.

 – KARAGÖL – BATUM  – ARHAVİ (23.07.2023, Cumartesi)

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından, Borçka’ya ulaşıyoruz. Bir zamanlar Batum’dan kayıklarla ticaret yapılan Çoruh Nehri kenarındaki Borçka’da bizleri bekleyen minibüslerimize biniyor,  deniz seviyesinden 1480 metre yükseklikte bulunan çevresi yağmur ormanlarına benzeyen bir eko sisteme sahip olan 2002 yılında Tabiat Koruma alanı ilan edilen Karagöl’e (Ekstra ödemeli) ulaşıyoruz.  İlçe merkezine 25 km mesafede yer alan ve Türkiye’nin Saklı Cennetleri arasında gösterilen Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Karadeniz’in incisi AtanoğluYaylasının eteklerinde, endemik türler bakımından zengin bitki örtüsü ve yeşilin her tonunu barındıran ağaçların göle yansımasıyla bizleri kendisine hayran bırakacak. Göl etrafında yürüyüş sonrasında, Karagöl’ün huzur veren doğa güzelliklerini görmemizin ardından, araçlarımızla buluşuyor ve Artvin’in Hopa ilçesi üzerinden Sarp Sınır Kapısı’na ulaşıyoruz. Yeni çipli kimlik kartlarımız ile Gürcistan tarafına geçiyor ve Karadeniz’in Gürcistan sınırlarındaki gezilerimize başlıyoruz.  Sınır kapısından geçiş işlemlerini münferit olarak tamamladıktan sonra, bizleri Batum’da bekleyen araca geçiyoruz. Yolumuz üzerindeki St. Andrew Heykeli ve Osmanlı – Rus savaşına tanıklık etmiş olan Gonia Hisarını (Apsaros Kalesi) panoramik görüyoruz.  Karadeniz’in Las Vegas’ı olarak da adlandırılan Batum, Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkentidir. Sovyet Rusya Dönemi’ni yansıtan mimari yapılar, manolya ağaçlarının sıralandığı geniş bulvarlar, birbirinden özgün parklar ile Batum için bir heykeller şehri de denebilir. Batum Bulvarı, şehir merkezindeki plaja paralel uzanan, 7 km uzunluğunda palmiyelerle süslü, kafeleri, çeşmeleri, heykelleri ve park alanları ile dikkat çekiyor. Orta Cami, Piazza Meydanı, St. Nicolas Kilisesi ve Abashidzade Bulvarındaki Astronomik Saati ve Medea Heykeli’nin bulunduğu Avrupa Meydanı, Altın renkli Poseidon heykeli ve rengarenk çiçekleriyle, şehrin renkli meydanlarından biri olan Tiyatro Meydanı ise görülmeye değer. Meydanın hemen yanında da opera binası bulunuyor. İzmir Konak Saat Kulesi’nin bir kopyası olan, 25 m yüksekliğinde ve 4 çeşmeli Chacha Tower, 2012 yılında yapılan,  Miracies Parkta İspanyol Mimar Cabo tarafından tasarlanan130 metre uzunluğundaki Alfabe kulesi, kökeni 5. yüzyıla kadar giden ve dünyada yaşayan 12 alfabe türünden biri olan Gürcü Alfabesine ithafen yapılmış. Kurban Said’in ölümsüz aşkı anlatan Ali ile Nino Heykelini, 55 mt. Yüksekliğindeki Ferris Wheel (Dönme Dolap) hayranlıklar izliyor. Batum gezimizden sonra, akşam yemeği ve konaklamak üzere otelimize dönüyoruz.

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Günün Restoranı ve Menüsü (Deniz Restorant, Batum) : Menü; Gürcü Peyniri ( Sulguni ), Cevizli Patlıcan, Gürcü Mantısı ( Hinkali ), Peynirli Pide ( Hacapuri ), Patetesli Et, Gürcü Mantarı ve Gürcü Şarabı (Ekstra ödemeli)

Akşam yemeği: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Konaklama (Arhavi, Hopa, Borçka / Artvin ): Sarp Otel v.b.

Batum Turu’nda Mutlaka Yenmesi Gerekenler 
• Haçapuri (Batum’a geldiğinizde denemeniz gereken en ünlü yiyeceklerden birtanesidir.) 
• Hinlal (Gürcü Mantısı Olarak bilinir , bizim mantılara göre oldukça büyüktür) 
• Gürcü Gazozu (Farklı meyve aromalarıyla yapılan farklı gazlı bir içecektir en beğenilenleri Armut Suyudur) 
• Gürcü Peyniri (Gürcistanın Peynirleri çok meşhurdur, meşhur yemeklerinde sıkça kullanırlar Gürcistan Pazarlarında veya Restoranlarda rastlanabilir) 
• Cevizli Patlıcan (İnce ince dilimlenen patlıcanın üzerine ceviz ve baharatla kaplanıp yağda kızartılıyor gürcülerin özel mezelerindendir) 

Batum Turunda Mutlaka Yapılması gerekenler 
• Şehir içinde yürüyüş yapmak 
• Sahil boyu bisiklete binmek 
• Gürcü Mutfagının tadına bakmak 
• Armut suyu içmek 
• Yazları denize girmek 

UYARI !!

Türkiye ile Gürcistan devletleri arasında yapılan anlaşma gereği; TC vatandaşları Gürcistan’a üzerinde TC kimlik numarası bulunan yeni (çipli) nüfus cüzdanı ile geçiş yapabilmektedir. Bunun dışındaki kimlik kartları ile geçiş yapılması mümkün değildir. Ailesi ile birlikte (anne ve babanın aynı anda) seyahat etmeyecek olan 18 yaş altı konuklarımızın Gürcistan’a geçişleri için yanında olmayan anne veya babanın noterden onaylı muvafakatnamesi gerekmektedir.  Bebekler ve çocuklar dâhil kimliklerde fotoğraf olması zorunludur. Tura çıkmadan önce lütfen nüfus idaresine başvurarak, çocuklarınızın nüfus cüzdanlarını fotoğraflı hale getiriniz. Nüfus cüzdanlarının yırtık ve yıpranmış olmaması gerekmektedir.

Üzerinde TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanlarınızı tura çıkarken yanınıza almayı unutmayınız.

Yurt dışı çıkış harcı olan 150 TL katılımcılar tarafından ödenir.

 

4.GÜN l  ARHAVİ – ÇİNÇİVA KÖYÜ – ZİL KALE – PALOVİT ŞELALESİ –  FIRTINA VADİSİ – HUSER YAYLASI – AYDER, RİZE (24.07.2023, Pazartesi)

Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından, Çamlıhemşin’e doğru hareket ediyoruz. Ardeşen üzerinden dünyanın korunması gereken önemli vadilerinden olan Fırtına Vadisi boyunca yeşilin tüm renklerini görüyor, Çamlıhemşin’de bizleri bekleyen minibüslerimizle buluşuyoruz. Keşfedilmeyi bekleyen Çat Vadisi turumuzda, bölgenin en eski kemer köprüsü olan Çinçiva Taş Kemer Köprüsünde fotoğraf molası veriyoruz. Çinçiva köyünün harika manzarası eşliğinde fotoğraflarımızı çekerken rehberlerimiz, Karadeniz ezgileri eşliğinde, karadeniz dağ mimarisi ile ilgili bilgileriyle yaşam şartlarını daha iyi hissedebilmenizi sağlayacaktır. Fotoğraf molamızın ardından, yeşilin her tonun içerisinde muhteşem görüntüsüyle, Ticaret güvenliği açısından çok önemli olan, deniz seviyesinden 750 m, Çat deresinden ise 100 m yukarıya bir kartal yuvası konumunda bulunan Zil Kale gezisini gerçekleştiriyoruz. Ardından, Kaçkarların eşsiz güzelliği ve bol oksijeni içerisinde büyülü bir dünyayı deneyimlemek için Palovit Şelalesi’ni ziyaret sonrası, öğle yemeğini Fırtına Deresi kenarında bulanan restoranımızda, Yöresel tatlar şeklinde öğle yemeğimizi alıyoruz. Yemek sonrası sizlere Fırtına Vadisi‘nde rafting ve Fırtına Deresi üzerinde yapılan bir aktivite olan zipline yapabilme fırsatı verdikten sonra, Hala Deresini izleyerek sırtını Kaçkar Dağları’na dayamış ve yöre halkı tarafından bulut denizindeki yayla olarak tabir edilen, 1395 mt. Yüksekliğindeki Ayder Yaylası’na varıyoruz. Gelintülü Şelalesi, Aşağı Ambarlı Şelalesi’ni fotoğraflıyoruz. Kalegon Mevkii, Şenlik Düzünü gezdikten sonra, yayla içerisinde serbest zaman diyoruz. Serbest zamanın ardından, Konaklama otelimize ulaşıyoruz.

Dileyen misafirlerimiz ile minibüslere binerek 2320 metre rakıma sahip, sıralı Kaçkar Dağları’nın eşsiz manzaralarını görebileceğimiz, aynı zamanda ayaklarınızın altında fotoğraflayabileceğimiz Huser Yaylası‘na (Ekstra ödemeli) ulaşıyoruz. Unutulmaz manzaralar sonrası Huser Yaylası’nda geçirdiğimiz zamanın ardından, Ayder yaylasındaki otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.

Hayde!  hayde! haydeeee de hayde! horon kurmaya eğlenmeye! Akşam yemeği sonrası….

Karadeniz Tatilimizde Rize’ye gelip, tulum ile horon oynamamak olur mu hiç hem öğreteceğiz hemde eğleneceğiz hazırlanın tulum geliyor tulum!

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.
Günün Restoranı ve Lezzeti: (Gogalay Restoran (Yöresel Yemek), (Osmanlı Restaurant)(Pınar Alabalık Tesisleri)
 
Akşam yemeği: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Konaklama Oteli (Ayder, Rize) : Ayder Yeşil Vadi Otel http://www.ayderyesilvadi.com

NOT: Hava şartları ve zaman müsait olursa ekstra ücret karşılığında Huser yaylasında “Sis Denizi” turu düzenlenebilir.

5. GÜN l  AYDER YAYLASI – RİZE – TRABZON (25.07.2023, Salı)

Sabah otelimizde alacağımız kahvaltının ardından, Valizleri araca yerleştiriyor ve  Ayder Yaylasından ayrılıyor, Rize ilimizin Çayeli ilçesindeki Çeçeva Köyü Çay Bahçeleri Turu gezimiz yörenin minibüsleri ile yapılacaktır (Ekstra ödemeli). burada bir çok çay markasının, dizi film ve reklam çekimlerinin yapıldığı uçsuz bucaksız çay bahçelerini ziyaret ediyoruz, dev salıncak, sallanan köprü, görme imkanınız olacaktır. Ardından, Rize bezleri yapımını canlı olarak göreceğimiz ve Rize Bezi Atölyesine gidiyoruz. Rize bezinin en büyük özelliği vücuttaki teri çekip vücudun serin ve nemsiz kalmasını sağlamasıdır.  300 yıldır kullanılan ve iklim özellikleri bakımından yöre insanın vazgeçemediği bezin öyküsünü üstatlarından dinliyor, bilgi alıyor hem de alışveriş yapma imkanı buluyoruz. Hemşin usulü bağlamalarımızı takıp, panoramik olarak yapacağımız Rize şehir turumuzun ardından, Öğle yemeğimiz için Trabzon’un Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunan bir heyelan set gölü olan Sera Gölü manzaralı restoranımıza geçiyoruz. Ardından, Trabzon merkeze geçip, Ulu Önder Atatürk’ün Trabzon’u ziyaretleri esnasında kullandığı ve sonrasında halk tarafından satın alınıp kendilerine hediye edilen köşkü gezeceğiz. Atatürk Köşkü; Mustafa Kemal’in vasiyetinin bir bölümünü yazdığı yer olarak önemini korumaktadır. Bakırcılar Çarşısı, Uzun Sokak ve Meydan’ a Rehberli yürüyüş ve serbest zaman sonrası, konaklama otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.
Günün Restoranı ve Lezzeti (Sera Gölü Akpınar Restorant) :  Akçaabat Köftesi, Piyaz, Laz Böreği (Ekstra ödemeli)

Akşam yemeği: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Konaklanacak Otel (Trabzon): Aksular Otel, Demirgrand Otel, Mavili Suites Otel, Axsis Otel…

6. GÜN l TRABZON – GİRESUN – ORDU (26.07.2023, Çarşamba)

Sabah otelde alacağımız kahvaltı sonrası, otelimizden ayrılıyor ve Trabzon’un Düzköy ilçesinde, 1050 metre yükseklikte bulunan Çal mağarasına gidiyoruz, Ardından, Doğu Karadeniz’in başlıca geçim kaynağı olan çay üretiminin soframıza gelene kadarki serüvenini öğrenmek için çay fabrikasına uğruyoruz. Çay mühendislerince bölgede yetişen çay bitkisinin tomurcuklarından toplanıp, fabrikamızda özel olarak üretilen çay yapraklarından hazırlanan çaylarımızı  yudumladıktan sonra, çaylardan satın alma imkânı da bulacağımız fabrika gezimiz sonrası, Sahil yolundan mavi ve yeşilin muhteşem tonları eşliğinde, Görele’ye ulaşıyor ve kemençe müzesini ziyaret ediyoruz. Ardından, ulaşacağımız Giresun’da Pontus Hükümdarı Farnakes döneminde inşa edilen Giresun Kalesi ile Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in alay muhafızı olan Topal Osman’ın Mezarını aracımızdan panoramik olarak görüp, dünyanın en yağlı ve kaliteli fındıklarının üretildiği Giresun sınırında fındık ve fındık ürünleri alışverişlerimizi yaptıktan sonra, Ordu’ya vardığımızda rehberimizden aldığımız bilgiler eşliğinde isteyen misafirlerimiz ile Ordu kentinin sembolü olan Boztepe’ye (Teleferik ile Ekstra) çıkıyoruz.  Serbest zamanımızın ardından, konaklama otelimize gidiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Günün Restoranı ve Lezzeti (Öner Gerden, Görele, Giresun): (Ekstra ödemeli)

Akşam yemeği: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Konaklanacak Otel (Ordu): Giresun La Quinta By Wyndham, Fatsa Yalçın Hotel Resort – Grand Ayzek- Fatsa Yıldız Hotel –  Bulancak Avcı Otel- Giresun Amazon Aretias Hotel vb.

7. GÜN l GİRESUN – ORDU – SAMSUN (27.07.2023, Perşembe)

Sabah otelde alacağımız kahvaltı sonrası, Samsun’a gitmek üzere yola çıkıyoruz. Nefise Akçelik Tünelinden geçerek, Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak için 19 Mayıs 1919’da on sekiz arkadaşıyla birlikte Samsun’a geldiği vapur olan Bandırma vapurunu ziyaret ediyoruz. Samsun Belediye Park’ında Samsun’un simgesi haline gelmiş, Mustafa Kemal Atatürk’ün şehre ilk çıktığı noktaya dikilen, Avusturalyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılan Atatürk Onur Anıtı’nı ziyaret ediyoruz. MÖ 3000-2000 yılları arasında kentler-devletler kurup, ana-erkil bir şekilde hayatlarını sürdüren Amazonlar, bir dönem Terme’de de yaşamışlar ve onların anısına İlk Adım Batı Park içerisinde bir Amazon köyü oluşturulmuş. Bu yürekli, mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını yansıtan balmumu heykeller köye yerleştirilmiş ve köy ziyarete açılmış. Kadın savaşçı kabilelerinin yaşamını anlatan Amazon köyünü ve Amazon heykellerini ziyaret ettikten sonra vereceğimiz serbest zaman sonrasında Samsun Havalimanına geçiyoruz. Sun Ekspress hava yolları 19:20 Antalya uçağıyla dönüş yolculuğumuzu başlatıyor ve 20:55 ‘de Antalya’ya ulaşıyoruz. Bir sonraki organizasyonumuzda buluşmak üzere vedalaşıyoruz.

Sabah Kahvaltısı: Konaklama otelinde tur paketine dahil alınacak.

Günün Restoranı ve Lezzeti ( Duruşehir Kalkanca, Samsun): Pide Salonu

EKSTRA TURLAR, HATIRLATMA!

Karadeniz yöresi gezileri, bölgeye özel doğal koşullarda, düzenlendiğinden geziler katılımcı sayısına bağlı (En az 10 kişi) olarak ilgili yöreden kiralayacağımız minibüsler ile yapılmaktadır.

Mençuna Şelalesi ve Kamilet Vadisi ücreti – 200 ₺

Çeçeva çay bahçeleri minibüs ücreti – 150₺

Borçka – Karagöl minibüs ücreti – 200₺

Pokut ve Sal Yaylası, Zilkale Palovit Şelalesi, Sevdaluk Köprüsü Minibüs Ücreti – 250₺

Huser Yaylası – 250₺

Lustra ve Karester Yaylası Minibüs Ücreti – 150₺

Batum içi ulaşım – 250₺

*Bu tur size uygun değilse, diğer YEŞİL DOĞU KARADENİZ RÜYASI TURU, 7 GÜN 6 GECE, OTOBÜSLE  tur programını incelemek için, Tıklayınız…

 

TUR DETAYLARI

BU TUR PROGRAMI İÇİN, ALTERNATİF TARİH SEÇENEKLERİ (TIKLAYIN)

Gidiş Tarihi Dönüş Tarihi Paket Adı Fiyat
       
       
       

 

ADANUS TUR YURTİÇİ – YURT DIŞI PAKET TUR SATIŞ SÖZLEŞMESİ ( TIKLAYIN)

PAKET/EK HİZMET FİYAT BİLGİSİ
İki Kişilik Oda Kişi Başı 3.Kişi/İlave Yatak   Tek Kişilik Oda Farkı    
                        13000₺              13000₺                       9000₺    

 

ADANUS TUR HİZMETLERİ

TUR FİYATINA DAHİL OLANLAR (TIKLAYIN)

Antalya – Trabzon / Samsun Antalya Gidiş-Dönüş Uçak Bileti

6 Gece Yarım Pansiyon Otel Konaklaması

6 Sabah Kahvaltısı 

6 Akşam Yemeği 

Milli Parklar Giriş Ücretleri

1618 No’lu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası

Lisanslı Turist Rehberi

Lüks Araçlar ile Ulaşım

Otopark ve Otoban geçişleri

TUR FİYATINA DAHİL OLMAYANLAR (TIKLAYIN)

İlk Gün Sabah Kahvaltısı

Tüm Öğle Yemekleri

Tüm Yemeklerde Alınan İçecekler

Yayla Turları

Sümela Manastırı Dolmuş Ücreti

Kişisel Harcamalar

Batum Giriş Harç Pulu Ücreti

İlk ve Son Gün Antalya Havalimanı Ulaşım

Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretleri

Müze Kart(Turizm ve Kültür Bakanlığına Bağlı Müzelere Girişlerde Gereklidir)

Batum Araç Bedeli

Ekstra Belirtilen Tüm Organizasyonlar

Not: Batuma gitmeyen veya geçmeyen misafirlerimiz için herhangi bir iade yapılmamaktadır. (Batum Turu minimum 10 kişi ile yapılmaktadır.)

EKSTRA TURLARI İNCELEMEK İÇİN (TIKLAYIN)

3 Ekstra birarada tek paket Ücret …. ₺ yerine, iskontolu …..₺

Zilkale, Çat Vadisi ve Palovit Şelalesi Turu : …₺
Huser Yaylası Turu: …..₺
Fırtında Deresinde Zipline:……₺

*************
Fırtına Deresinde Rafting: …..₺

Karagöl Milli Parkı Turu Dolmuş Ücreti:…..₺
Mançuna Şelalesi Dolmuş Ücret: …..₺

 

1.Tur seçeneği: Zilkale, Çat Vadisi ve Palovit Şelalesi Turu : Çamlıhemşin’den bineceğimiz Kaçakarlı Turizmin minibüsleri ile bol bol eğleneceğimiz ve göreceğimiz muhteşem bir tura başlıyoruz. Fırtına Vadisi’ni oluşturan önemli vadilerinden olan Çat Vadisi’ne giriş yapıyoruz. Orta Köyü’nden geçerken Sevdaluk Dizisi ve diğer bir çok yapımın çekimlerinin de yapıldığı, eski adıyla Çinçiva yani Şenyuva Köyü’ne varıyoruz. Burada Şenyuva Köprüsü üzerinde kısa bir fotoğraf molası veriyoruz. Daha sonra bölgede bulunan ve ülkemizin en yaşlı konakları olan Fırtına Konaklarının arasından Çat Vadisinin vahşi doğasında yükselen Zilkale’ye doğru hareket ediyoruz. Kalenin kartal yuvasını andıran görüntüsü sizi kendisine hayran bırakacaktır. Deniz seviyesinden 750 metre, Çat Deresi’nden 100 metre yükseklikte bulunan kaleye vardığımızda rehberimizden alacağımız bilgilerin ardından serbest zaman veriyoruz. Bu serbest zaman sırasında kaleyi dolaşarak yeşilin büyülü manzarası eşliğinde muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Zilkale’de verdiğimiz serbest zamanın ardından minibüslerimize binerek muhteşem görüntüsü ve yazı kışa çeviren serinliğiyle Palovit Şelalesine ulaşıyoruz. Burada vereceğimiz fotoğraf molasının ardından minibüslerimize binerek Fırtına Vadisine geri dönüyoruz.

2.Tur seçeneği: Huser Yaylası Turu: Çamlıhemşin’den bineceğimiz minibüslerimiz ile bol bol eğleneceğimiz ve göreceğimiz muhteşem bir tura başlıyoruz. Son dönemde oldukça popüler olan Huser Yaylası konum olarak Ayder Yaylası’nın üst tarafında bulunmaktadır. Huser Yaylası’na vardığımız zaman Kavrun Yaylası gibi Karadeniz’in en önemli 3-4 yaylasını kuşbakışı görebilirsiniz. Huser Yaylasında hava durumuna göre sis denizi ile karşılaşarak kendinizi bulutların üstünde bulabilirsiniz. Muhteşem manzaraya karşı vereceğimiz fotoğraf molasının ardından minibüslerimize binerek Çamlıhemşin’e geri dönüyoruz.

3.Tur seçeneği: Fırtına Deresinde Rafting : Adrenalin seven misafirlerimiz için zevk dolu bir etkinlik olan rafting Fırtına Deresi ile daha keyifli bir hal almaktadır. Yaklaşık 1,5 saat süren etkinlikte eğlenceli dakikalar yaşayabilir ve çekilen fotoğraflar ile bu eğlenceyi ölümsüzleştirebilirsiniz.

4.Tur seçeneği: Fırtında Deresinde Zipline : Fırtına Deresi üzerinde yaklaşık 10 metre yükseklikte 350 metre uzunluğunda bağlanan çelik halatlar ile Fırtına Deresi’nin bir tarafından diğer tarafına geçip geri dönerek eğlenceli bir etkinlik yapabilirsiniz.

 

TAVSİYELER

TURDA YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN EŞYALAR ( TIKLAYIN)

*Gezi süresince rahat yürüyüş giysisi ve yürüyüş ayakkabısı veya spor ayakkabı tercih edilmelidir.

*Yedek ayakkabı, su içinde yürümeye uygun ayakkabı, kazak, hırka v.b bir kıyafet, her an yağmur yağabileceği için yağmurluk, koruyucu krem, yedek çorap, yedek çamaşır ve giysi, yapacağınız alışverişler için sırt çantası, şarz kablosu, power bank, şemsiye, su kabı, antibakteriyel jel, dezenfektan, güneş gözlüğü, yedek maske, eldiiven, göve tabi ki en önemlisi fotoğraf makinesi, yedek hafıza kartı ve şarj cihazı yanınıza almayı unutmayınız!

MÜZE KART ALMANIZ FAYDALIDIR. (TIKLAYIN)

Not: Türkiye’de bulunan yüzlerce müze ve ören yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan Müzekart ile ziyaret edilebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından bu kart kullanılabiliyor.

Müzekart sahibi olmak isteyenler, müze veya kart basım istasyonlarından, fotoğraflı T.C. kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi ile Müzekartlarını alabiliyor.

Ayrıca isteyenler, “https://muze.gov.tr/” adresine talep edilen bilgileri girerek kredi kartıyla Müzekart alabiliyor. Sistem onay verdikten sonra internet başvuruları 5 gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderiliyor.

Müze ve ören yerlerine giriş için müze kartı çıkartırsanız çok daha uygun fiyatlara giriş yapmış olursunuz; aynı zamanda kartların geçerlilik süresi de 1 yıldır. 1 Yıllık müze kartı fiyatı 60 TL.

GENEL BİLGİLER

GENEL BİLGİLER & ŞARTLAR (TIKLAYIN)

*Turumuz; rehberlik, ulaşım, konaklama ve çevre gezileri ile bir paket olup ayrı düşünülemez.

*Seyahat öncesi, Seyahat acentası Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi U-ETDS sistemine tur katılımcısı olan misafirlerin (Ad-Soyadı-TC Kimlik no) işleme/iletme zorundadırlar. Sevgili misafirlerimiz şirket iletişim kanallarımızdan veya ön kayıt esnasında bilgilerinizin tarafımıza verilmesi önemle rica olunur.

*Günübirlik, Otobüslü turlarda 00-1,99 yaş çocuklardan ücret alınmaz. Eğer çocuklar için otobüste koltuk istenirse 02-06 yaş çocuk fiyatı uygulanır. 5 yaşını doldurmuş her bireyin otobüste koltuk alması zorunludur.

*Tur içerisinde kullanılmayan ulaşım, çevre gezileri vb. Haklar iade edilemez.

Konaklamalı tur paketlerinde uygulanan çocuk indirimleri iki yetişkin yanında tek bir çocuk için kullanılır. 0-6 yaş çocuklarda otel konaklamasında yatak verilmeyebilir.

*Triple odalarda 3.yatak normal yatak konforunda olmayabilir. Otel duruma göre misafirlerimize açılır-kapanır yatak ya da çekyat verebilir.

*Tüm odalamalar, otel yetkilileri tarafından yapılmakta olup, konuyla ilgili Adanus Tur’un herhangi bir yaptırımı yoktur.

*Konaklamalı Turlar’da konaklamalar şehir otelleri standartlarına sahiptir. Otellerde yöresel yemek olma zorunluluğu yoktur, set menü olarak veya açık büfe olarak hizmet vermektedir.

*Yol güzergahlarında alınan yemeklerde yöreye özgü ekonomik menüler oluşturulmuştur. Öğle ve akşam yemeklerinde bölge yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.

*Ulaşım, rehber iletişim bilgileri, Tur biniş durakları ve saat bildirimi Turun çıkış tarihinden bir gün önce katılımcıların bulundukları en yakın noktalardan alınmalarını sağlayacak şekilde güzergâh düzenlenip, katılımcılara SMS yoluyla, saat 17:00-18:00 arası seyahat acentası tarafından yapılacaktır.

*Tur ön kayıt (Rezervasyon) sırasında; Seyahat sigortası için TC kimlik No, doğum tarihi ve yeri bilgilerini, fatura için adres vermeniz rica olunur.

*Sağlık sorunlarınız ve alerjileriniz varsa, acentemizi ve tur rehberimizi bilgilendirmenizi rica ederiz. İlaçlarınızı- fotoğraf makinenizi- kişisel ihtiyaçlarınızı yanınıza almayı unutmayınız.

* Turların dönüş saatleri trafik yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir, net ve kesin dönüş saati verilmemektedir.

*Konaklamalı turlarda  0–6 yaş çocuk indirimi iki yetişkin yanında uygulanır. Tek bir çocuk için kullanılır.

*T.C. Vatandaşı olmayan yabancı uyruklu misafirlerimiz bu turumuzda ayrıca fark ödemez. Müze kart uygulamasının T.C vatandaşlarına özel bir uygulama olması nedeniyle müze kart verilmez.

*Rezervasyon esnasında kesinlikle koltuk numarası sözü ve garantisi verilemez. Rezervasyona girilen ulaşım ve otel notlarının garantisi yoktur. Uzun turlarımızda her gün sıra atlayacak şekilde yer değişimi (Rotasyon) olmaktadır. Kısa turlarımızda rotasyon uygulanmaz. Bu uygulama en az 4 (Dört) gece konaklamalı turlarda geçerlidir. Araçlarda bulunan 3 ve 4 numaralı koltuk rehber ve yardımcısına aittir.

*Hareket saatinden en az yarım saat önce belirtilen buluşma durağında olmanız gerekmektedir.

*Bu Turun hareketi için minimum katılımcı sayısı 16 olarak öngörülmüştür, Turumuzda yeterli sayıya ulaşılamadığı takdirde; iptal hakkı tur hareket tarihinden 3 gün öncesine kadar Adanus tur’da saklıdır. Böyle bir iptal durumunda Adanus tur tüketicisine bizzat haber vermekle yükümlüdür.

*Ekstra turlarda, yeterli kişi sayısı oluşmadığı takdirde, fiyat değişikliği olabilir ya da turlar gerçekleştirilmeyebilir. Ekstra bir turun gerçekleşmemesi halinde misafirin tazminat hakkı doğmaz. Bu durumda misafirin turu satın aldığı tarih değil, turun hareket ettiği tarih dikkate alınır. Tura gidilen dönemdeki ekstra tur fiyatı geçerli olur.

*Rehberleriniz gerekli gördüğü takdirde ekstra turların günlerinde ve güzergahlarında değişiklik yapabilirler.

*Tur programında olan, ancak fiyata dahil hizmet olmayıp, yol güzergahında yapılacak olan ekstra turlarda, tüm yolcuların katılımı olmasa dahi gerçekleştirilecektir, ekstra turlara katılmak istemeyen yolcular, mola yerinde beklemeyi kabul ederek tura katılmışlardır. tura katılmayacak olan misafirlerimiz rehberlerimiz tarafından kente girmeden önce yol üzerinde yer alan dinlenme alanlarına yönlendirilecektir.

*Uçaklı Turlarımızda, Uçak ile ilgili bölümlerde havayolu sözleşmesi geçerlidir. İptal Sigortaları Uçak ulaşımını kapsamaz. İlan edilen fiyat en düşük sınıftan açılan fiyattır. (Uçaklı tur programlarında ‘ekonomik sınıf’ kullanılmaktadır.) Turlarımızda kademeli fiyat sistemi mevcuttur.

*Uçaklı Turlarda Adanus Tur, yoğunluğa bağlı olarak ve programı aksatmamak kaydıyla; havalimanı, havayolu şirketi ve uçuş saati değiştirme hakkını saklı tutar. Havalimanı değişikliklerin de Adanus Tur, tur tüketicilerine ücretsiz servis vermek zorundadır.

*Tur programında belirtilen saatler, normal hava ve yol koşullarına göre hesaplanmış olup, olası gecikmelerde, Adanus Tur’un sorumluluğu değildir, tur hizmetini satın alan tüketicinin tazminat hakkı yoktur.

*Tura katılan 18 yaş altı reşit sayılmayan çocukların anne veya babalarından biri veya ikisi ile beraber tura katılmadığı durumlarda, tura katılım için gerekli olan muvaffakatnamelerin seyahat sırasında kişilerin yanında bulundurulması zorunludur.

*Kişilerin tura katılımlarındaki sağlık sorunları, hamilelik durumu, sürekli kullanımda bulundukları ilaçlar ile ilgili raporları yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

*Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır.İptal Güvence Paketi satın almış olduğunuz paket turunuzu, başlangıç tarihinden 72 saat öncesine kadar, hiçbir neden belirtmeksizin iptal edebilmenize olanak verir. İptal sonrasında ödemiş olduğunuz tur ücretinin tamamı, hiçbir kesinti yapılmadan, ödeme şeklinize göre iade yapılır.

*Tüm Kültür turları ürünlerimizde kademeli fiyat sistemi uygulanmaktadır. Satışa sunulmuş olan paket tur içindeki rezervasyon sayısı yükseldikçe (Turun doluluk oranı arttıkça) fiyatlar da kademeli olarak yükselmektedir. Bu durumda ön ödeme almadan fiyat sabitleme yapılamamaktadır.

*Satın alınan tarihten sonraki fiyat değişikliklerinde misafir aradaki farkı talep edemez.

*Trafik Kanunu gereğince araçta bulunulan tüm seyahat sürecinde emniyet kemeri takılması zorunlu olup, aksi haldeki durumlarda Adanus tur’un sorumluluğu yoktur.

*Gece Turları, Ekstralar; Tüm Gece Turları Ekstra Olup Katılıma ve Kişi Sayısına Bağlı Olarak gerçekleştirilir.

*Sabah Kahvaltısı, Öğle ve Akşam yemekleri menüleri tur programında yazılı şekilde belirtilmiştir.Paket seçenekleri haricinde almak istenirse, Rehbere bilgi verilmeli, Tüketiciler bu hizmeti ücret karşılığı alabilirler. Yemeklerde yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.

*Otobüslü turlarda, katılan kişi sayısına göre, midibüs veya minibüs kullanılabilir.

*Programda belirtilen oteller müsaitliğe bağlı olarak aynı kategoride farklı otellerle değiştirilebilir.

*Araç yerleşme planında ön, arka, sağ, sol, cam kenarı ve koltuk numarası garantisi verilmez. Lütfen, ısrarcı olmayınız.

*COVİD 19 Günlerinde, Korona Virüse karşı önleyici tedbirler kapsamında, sosyal mesafe korunarak araç kapasitesi %50 oranında yolcu alınacak, temizlik ve hijyen tedbirleri azami olarak gözetilerek koltuk yerleşimi araç kapasitesinin %50 si olarak düzenlenecektir. Yaşam normalleşmeye evrildiğinde ise, Turlarda 11 – 16 kişi arası kayıtlarda lüx minibüs, 17 – 24 kişi arası kayıtlarda 27 kişilik lüx midibüs, 25 – 29 kişi arası kayıtlarda 31 kişilik lüx midibüs, 30-45 kişi arası kayıtlarda 46 kişilik otobüslerle ulaşım sağlanır.

*Seyahat süresince kullandığımız araçlar ve otellerden ayrılırken eşyalarınızı eksiksiz olarak yanınıza aldığınızdan emin olun, kaybolan eşyalarınızdan Adanus Tur sorumlu değildir. Değerli olduğunuzu düşündüğünüz eşyalarınızı araçlarda bırakmayınız!

*Turun rotasındaki yol durumuna göre kullanılacak araç tipi acente tarafından değiştirilebilir.

*Müze ve ören yeri girişi ücretleri fiyatlara dahil değildir

*Sahada operasyon sırasında bazı misafirlerimizin ‘ofisten bana böyle söz verildi’, ‘ofiste bana farklı söylendi’ gibi talepleri olmaktadır. Bazen bu talepler asla ofisten söylenmemiş, söylenemeyecek talepler olabilmektedir. Dolayısı ile bir talebiniz olduysa ve size bir söz verildiyse bunu yazılı olarak talep ediniz. Yazılı olarak verilmeyen sözler kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

*ÖĞLE YEMEKLERİ:

Gezi ücretine dahil olmayan yemeklerde rehberlerimiz yer veya yerler önerir, ancak önerilen yerlerden hizmet alma zorunluluğu yoktur. Gezi programını aksatmamak koşuluyla konuklarımız diledikleri yerden hizmet alabilirler.

*TUR KAYIT KOŞULLARI:

Günübirlik Tur (‘Ön kayıt’) rezervasyonu sırasında tur bedelinin %50’si depozito alınır. 10 gün kala tüm ödemeler tahsil edilir.

Özel olarak hazırlanan turlar:
Rezervasyon sırasında tur bedelinin %50’si veya tamamı ödenecek şekilde iki fiyat verilir. Tüketici/tüketiciler hangi tür ödeme yapacaklarına kendileri karar verip firmamıza bildirir. 20 gün kala tüm ödemeler tahsil edilir.

REZERVASYON DETAYLARI:

A – Ofiste yaptırmış olduğunuz rezervasyon  sonucunda, kişisel mail adresinize veya telefon numaranıza Tur Kayıt onayınız gönderilecektir. Tur Kayıt onayı  tarafınıza ulaştıktan sonra turumuza katılım sağlayabilirsiniz. Tur onay mesajı veya maili almayan misafirlerimiz turumuza katılım sağlayamaz.

B-İnternet üzerinden on line  yaptırmış olduğunuz rezervasyon  sonucunda kişisel mail adresinize veya telefon numaranıza Tur Kayıt onayınız gönderilecektir. Tur Kayıt onayı  tarafınıza ulaştıktan sonra turumuza katılım sağlayabilirsiniz. Tur onay mesajı veya maili almayan misafirlerimiz turumuza katılım sağlayamaz.

B – Tarafınıza gönderilen Tur Kayıt onay mesajınızı tur bitimine kadar saklamanız zorunludur. 

C – Rezervasyon yaptırılan kişi için gerekli irtibat bilgilerinin verilmesi zorunludur. Tarafımıza bu bilgiler eksik verildiği takdirde oluşabilecek olası aksiliklerde Adanus Tur  Sorumlu tutulamaz.

 D – Rezervasyon esnasında (konaklamalı Turlarda) T.C Kimlik numaranızı, doğum tarihinizi gün ay ve yıl olarak tarafımıza belirtiniz.

*İNDİRİM KOŞULLARI:

Kampanyalı dönemlerde çocuk indirimi de dahil olmak üzere hiçbir indirim geçerli olmaz. Aynı anda 2 indirim uygulanmaz. (Ör: Grup ve çocuk indirimi)
Adanus Tur Seyahat acenta personelinin sağlık bozulması,araç ekipmanın arızası, izinler, hava koşulları, grup yapısı, müze ve ören yerlerinin kapatılması/kapalı olması gibi nedenlerden dolayı tur programında genel akışı ve paket içeriğini bozmayacak şekilde düzenleme ve değişiklik yapma hakkını rehberlerine vermiştir.

Katılımcı tur programının esaslı değişimi durumunda cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda Tursab Kütahya Çizelgesi kuralları uygulanır.

*TUR PROGRAMINDA GERÇEKLEŞEBİLECEK OLASI DEĞİŞİKLİK SEBEPLERİ

Hava ve yol koşullarına göre gidilen yerlerin sırası değiştirilebilir. Hava ve yol koşulları sebebiyle gidilemeyen bölgelerin yerine koşulların uygun olduğu başka bir yer eklenebilir.

*İPTAL POLİTİKASI:

Yurtiçi Turları için, Tura kayıt yaptıran tüketici 30 gün kalaya kadar ücretsiz iptal hakkı vardır. Tur tarihine, 29 -15 gün kalması durumunda vergi, sigorta vs. gibi bedeller düşüldükten sonra kalan meblağın %50’si iade edilir, 15 gün ve daha az kalması durumunda, tüketiciye hiçbir iade yapılmaz.. Katılımcı sağlık nedeni ile iptal talep ettiğinde, Türkiye’den Devlet Hastanelerinden alınan raporu (Başhekim İmzalı) sunmak zorundadır.

Not: Uçaklı Programlar da havayolu tarafından iptali yapılamadığı için rezervasyonun iptal ve iadesi yapılamamaktadır.

*İPTAL KOŞULLARI:

Mücbir haller dışında Adanus Tur, ilgili turun yeterli sayıya ulaşamaması dışında turu iptal etmez. Adanus Tur tarafından iptal durumu söz konusu ise, sadece tur ücreti iade edilir.

Kişiler tur hakkını 7 gün öncesinden, Adanus tur’un uygun görmesi durumunda, bir başka kişiye devredebilir.

*Tur satın alan tüketiciler, yukarıda belirtilen maddeleri kabul ederek, Turun satışını gerçekleştirmiş sayılır.

En son yayımlanan sirkü bir önceki sirküyü geçersiz kılar.

İPTAL İADE GÜVENCE SİGORTA PAKETİ VE ZORUNLU SEYAHAT SİGORTA PAKETİ HAKKINDA (TIKLAYIN)

1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu gereği, Seyahat acentası “Paket tur” kapsamında seyahat edenlere acentanın iflasını ve ürün sorumluluk ( Ayıplı ya da eksik hizmet) teminatı içeren Seyahat Sağlık Sigortası yapmakla yükümlüdür.

Günübirlik turlar, paket tur kapsamında olmadığı için sigorta yapılması kanunen zorunlu değildir.

ADANUS Tur tarafından, tura katılan misafirlerimize ücretsiz olarak yapılan sigorta detayları; Acentenin iflası veya herhangi bir nedenle paket tur hizmetinin verilememesini kapsar ve sınırlı sigortadır, Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. (Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır)

İptal İade Güvence Sigorta Paketi

Dileyen tur katılımcımız iptal iade güvence sigorta paketi hizmetini seyahat acentamızdan ücreti karşılığı tedarik edebilir.; Tura çıkış gününden; 72 saat (3 gün) öncesine kadar rezervasyon iptal talebinde bulunulması veya değişiklik halinde koşulsuz %100 kesintisiz iade garantisi sunuluyor.

GÜRCİSTAN'A GİRİŞ YAPARKEN BİLİNMESİ GEREKEN ÖNEMLİ DETAYLAR HAKKINDA (TIKLAYIN)

Not: Türkiye ile Gürcistan Devletleri arasında yapılan anlaşma gereği TC vatandaşları Batum’a üzerinde TC kimlik numarası bulunan Yeni Kimlik ve Pasaport ile geçiş yapabilmektedir. Bunun dışındaki kimlik kartları ile (ehliyet, kurum kimlikleri vs.) geçiş yapılamamaktadır. Ailesi ile birlikte (Anne ve Babanın Aynı Anda) seyahat etmeyecek olan 18 yaş altı misafirlerimizin BATUM’A geçişleri için NOTER’den onaylı MUVAFAKATNAME almaları gerekmektedir. Bebekler, Çocuklar dâhil kimliklerde fotoğraf olması zorunludur.

DİKKAT: TC NOLU NÜFUS HÜVİYET CÜZDANINIZI SEYAHATE ÇIKARKEN YANINIZA ALMAYI UNUTMAYINIZ. (150 TL) OLAN ÇIKIŞ ÜCRETİ MİSAFİR TARAFINDAN ÖDENİR. RESMİ OLARAK, ESKİ NÜFUS CÜZDANLARI İLE GÜRCİSTAN’A GEÇİŞ SAĞLANAMAYACATIR.

GÜRCİSTAN'A İLAÇLA GELİRKEN BİLİNMESİ GEREKENLER HAKKINDA (TIKLAYIN)

Gürcistan’a giriş yapmak isterken beraberlerinde şahsi ihtiyaçları için soğuk algınlığına karşı ilaçlar (Benical, Aferin vb.) bulunduran vatandaşlarımızın, sözkonusu ilaçların Gürcistan gümrük mevzuatında ülkeye girişi yasaklı etken maddeler (psikotrop maddeler) ihtiva etmesi nedeniyle adli sürece tabi tutulanileceklerine ilişkin bilgilendirme daha önce Başkonsolosluğumuzca yapılmıştı.

Gürcistan’a seyahat edecek olan vatandaşlarımızın zorunlu olmadığı takdirde beraberlerinde ilaç taşımamaları, zorunlu olduğu takdirde, reçetenin, doktor raporunun ve reçeteyi yazan doktorun sicil numarasını ve yetkisini gösteren resmi bir belgenin apostil tasdikli tercümesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Ülkemizde normal reçete ile temin edilen ancak Gürcistan’da uyuşturucu ya da psikotrop ilaç olarak kabul edilen ilaçların listesi için aşağıdaki linketıklayınız.

İlaç Listesi

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

GÜMRÜK UYGULAMALARI (TIKLAYIN)

19.04.2023

DUYURU

Gürcistan’a giriş ve çıkış sırasında Sarpi Gümrük Kapısı’nda vatandaşlarımızın son dönemde maruz kaldıkları olumsuz gelişmeler nedeniyle üzerlerinde veya çantalarında taşımakta oldukları nakit para, kıymetli maden (ziynet eşyası), silah ve mühimmat, alkollü içki ve sigara ile ilgili uygulamalar konusunda bilgilendirilmeleri gerekli görülmüştür.

Bu kapsamda;

-Vatandaşlarımızın üzerlerinde taşımakta oldukları en fazla 10.000,- (Onbin) ABD Doları veya muadili yabancı parayı beyan etmeden Gürcistan’a geçirebilir veya Gürcistan’dan çıkarabilirler. Bu meblağı aşan miktarlar her hal ve karda beyan edilmesi gerekmektedir.

-Vatandaşlarımızın araçlarında veya el çantası ve valizlerinde taşımakta oldukları Lari veya herhangi bir yabancı parayı, tutarı ne olursa olsun beyan etmeleri gerekmektedir.

-Vatandaşlarımızın üzerlerinde taşımakta oldukları en fazla 5.000,- (Beşbin) Lari veya muadili yabancı para tutarındaki değerli madeni (Ziynet eşyasını) beyan etmeden Gürcistan’a geçirebilirler. Bu meblağı aşan miktarlar her hal ve karda beyan edilmesi gerekmektedir.

-Vatandaşlarımızın araçlarında veya el çantası ve valizlerinde taşımakta oldukları herhangi bir değerli madeni (Ziynet eşyasını), tutarı ne olursa olsun beyan etmeleri gerekmektedir.

-Vatandaşlarımız araçlarında veya el çantası ve valizlerinde taşımakta oldukları en fazla 3.000,- (Üçbin) Lari veya muadili yabancı para tutarındaki eşyayı beyan etmeden Gürcistan’a geçirebilir veya Gürcistan’dan çıkarabilirler.

-Vatandaşlarımızın üzerlerinde veya araçlarında, çanta ve valizlerinde taşımakta oldukları her türlü patlayıcı, silah ve mühimmatın ülkeye girişi ve çıkışı yasaktır.

-Vatandaşlarımızın Gürcistan’a girişte alkol oranı %22 ve üzerinde olan 1 litre alkollü içki; alkol oranı %22’den daha düşük olan 2 litre alkollü içki veya 4 litre şarap ile 16 litre bira geçirmelerine izin verilmektedir.

-Vatandaşlarımızın Gürcistan’a girişte 200 adet (1 karton) sigara veya 50 adet puro geçirmelerine izin verilmektedir.

Saygıyla duyurulur.

T.C. Batum Başkonsolosluğu

TÜRKİYE & GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ HAKKINDA BİLGİ NOTU (TIKLAYIN)

Siyasi İlişkiler

 

Türkiye, diğer eski Sovyet cumhuriyetleri gibi, Gürcistan’ın da bağımsızlığını 16 Aralık 1991 tarihinde tanımıştır. İki ülke arasında 21 Mayıs 1992 tarihinde diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair protokol, 30 Temmuz 1992 tarihinde ise Dostluk, İşbirliği ve İyi Komşuluk Anlaşması imzalanmıştır.

Ülkemizin Tiflis’te Büyükelçiliği ve Batum’da Başkonsolosluğu, Gürcistan’ın ise Ankara’da Büyükelçiliği, İstanbul ve Trabzon’da Başkonsoloslukları bulunmaktadır.

Ortak tarihimizden kaynaklanan bağlar ve komşu olmanın getirdiği yakınlıktan güç alan Türkiye-Gürcistan ilişkileri, Gürcistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1990’lı yıllardan beri dostluk ve karşılıklı menfaat temelinde her alanda hızla gelişmiştir. Gelinen noktada her iki ülke de birbirini stratejik ortağı olarak görmekte ve ilişkileri her alanda daha da ilerletme yönünde kuvvetli bir irade sergilemektedir.
Bu çerçevede, ilk yurtdışı resmi ziyaretini 9 Aralık 2014 tarihinde ülkemize gerçekleştiren Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruchasvili’nin sözkonusu ziyareti sırasında Türkiye ile Gürcistan arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) kurulması hususunda mutabakata varılmış, YDSK’nın ilk toplantısı iki ülke Başbakanlarının eşbaşkanlığında 19 Temmuz 2016 tarihinde Ankara’da, ikinci toplantısı ise 23 Mayıs 2017 tarihinde Tiflis’te gerçekleştirilmiştir. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 25. yıldönümüne denk gelen ziyaret sembolik açıdan da önem taşımıştır. Sözkonusu ziyarette dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım’a Sayın Dışişleri, Adalet, Ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gümrük ve Ticaret, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlarımız eşlik etmiştir.

İki ülke Cumhurbaşkanları arasındaki ziyaretler de sürmektedir. Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili 20-21 Ocak 2014 tarihlerinde ülkemizi, 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül de 5-7 Mayıs 2014 tarihlerinde Gürcistan’ı ziyaret etmiştir. Bu ziyaret sırasında, 6 Mayıs tarihinde Tiflis’te Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları arasında ilk defa üçlü zirve toplantısı düzenlenmiştir.

Diğer yandan, iki ülke parlamentolarında Türkiye-Gürcistan dostluk grupları mevcut olup, parlamentolar arasında da Parlamento Başkanı ve diğer düzeylerde karşılıklı ziyaretler yapılmaktadır.

Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak, iki ülke arasında bugüne kadar siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda çok sayıda anlaşma imzalanmıştır. Bu çerçevede, 31 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan ve 10 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren bir protokol uyarınca, iki ülke vatandaşları birbirlerinin ülkelerine pasaportsuz olarak, sadece kimlik belgesi ile seyahat edebilmektedirler. Böylece, Gürcistan, KKTC’den sonra Türk vatandaşlarının sadece kimlik belgesi ile seyahat edebildiği ikinci ülke haline gelmiştir. Pasaportsuz seyahat imkanı, iki ülke arasında karşılıklı turistik ziyaretlerin daha da artmasına yol açmıştır. Öte yandan, 8 Haziran 2015 tarihinde kabul edilen bir kararnameyle, vatandaşlarımızın Gürcistan’da vizesiz olarak kalış süresi bir yıla çıkarılmıştır.

Türkiye, bağımsızlığından bu yana Gürcistan’a her alanda destek olmaya gayret göstermiştir. Bu çerçevede, 1994 yılında Tiflis’te bir TİKA Koordinasyon Ofisi açılmış olup, sözkonusu ofis anılan tarihten beri Gürcistan’da eğitim, bilim, kültür, sağlık, tarım ve diğer alanlarda 700’ün üzerinde proje gerçekleştirmiştir. Bu projeler arasında, 2009 yılında Gürcü mülteciler için Gori’nin Saquasheti köyünde inşa edilen 100 adet kalıcı konut projesi, Tiflis, Batum ve Bolnisi’de tadilatı ve tefrişatı gerçekleştirilen üç adet engelli merkezi, 8 köyde gerçekleştirilen içme suyu projeleri zikredilebilir.

Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü destekleyen Türkiye, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğü ilkeleri çerçevesinde barışçı yollarla çözümünü arzu etmekte ve bu yöndeki çabalara destek vermektedir. Aynı şekilde, Gürcistan’ın Batı’ya açılan kapısı konumunda bulunan Türkiye, Gürcistan’ın Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşme çabalarını da kuvvetle desteklemektedir.

Diğer yandan, Gürcistan, Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının ülkemiz ve Batı pazarlarına taşınması ve ülkemizin Azerbaycan, Rusya ve Orta Asya Cumhuriyetlerine ulaşımı bakımından transit ülke konumunda olup, bu yönüyle de stratejik önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin önemli bir yönünü de, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında başta enerji ve ulaştırma olmak üzere çeşitli alanlarda sürdürülen üçlü işbirliği oluşturmaktadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı ile Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, üç ülke arasındaki işbirliğinin en önemli somut örnekleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca, üç ülkenin Dışişleri, Ekonomi, Savunma ve Ulaştırma Bakanları, Genelkurmay Başkanları ve Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanları arasında düzenli aralıklarla toplantılar düzenlenmektedir. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü işbirliğinin Cumhurbaşkanları düzeyinde de sürdürülmesi büyük önem taşımakta olup, bu çerçevede ilki 6 Mayıs 2014 tarihinde Tiflis’te yapılan Cumhurbaşkanları Zirvesi’nin ikincisinin yakın gelecekte Bakü’de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Ekonomik İlişkiler / Enerji İşbirliği

Türkiye, 2007 yılından beri Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda olup, aynı zamanda bu ülkedeki yabancı yatırımlar bakımından da ilk sıralarda gelmektedir. Ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla iki ülke arasında 21 Kasım 2007 tarihinde bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış ve sözkonusu anlaşma 1 Kasım 2008 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

Gürcistan İstatistik Kurumu’nun (Geostat) verilerine göre, 2017 yılında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacmi bir önceki yıla kıyasla % 4 oranında artarak 1 milyar 589 milyon ABD Doları’na ulaşmış, Gürcistan’a ihracatımız 1 milyar 372 milyon ABD Doları (%1,5 artış), Gürcistan’dan ithalatımız ise 216 milyon ABD Doları (%24 artış) olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, 2017 yılında da %17’lik pay ile Gürcistan’ın birinci ticaret ortağı konumunu korumuştur.

Geostat’ın verilerine göre, 2017 yılında Gürcistan’a yapılan doğrudan yabancı yatırım (DYY) bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla % 16artarak 1 milyar 861 milyon ABD Doları’na ulaşmıştır. Ülkemizin 2017 yılında Gürcistan’da gerçekleştirdiği yatırımlar ise, geçen yılın aynı dönemine göre % 36 oranında artış göstererek 279 milyon ABD Doları olmuştur. Geostat’ın verilerine göre, 2006-2017 yılları arasında Gürcistan’a toplam 16,1 milyar ABD Doları doğrudan yabancı yatırım yapılmış olup, bu miktarın 1.4 milyar ABD Doları tutarındaki kısmı ülkemiz tarafından gerçekleştirilmiştir.

Türk şirketleri Gürcistan’da yatırıma büyük ilgi göstermektedir. Bu bağlamda, Gürcistan’daki
önemli Türk yatırımları arasında Tiflis ve Batum havaalanlarını, Paravani hidroelektrik ve Gardabani termik santrallerini, Batum Uluslararası Üniversite Hastanesi’ni, Tiflis yakınlarındaki Natakhtari bira ve meşrubat fabrikasını, yine Tiflis yakınlarında (Ksani) şişe fabrikası ile Batum’daki beş yıldızlı otelleri saymak mümkündür.

Enerji, ülkemiz ile Gürcistan arasındaki en önemli işbirliği alanlarından birini teşkil etmektedir. Gürcistan hidroelektrik üretim potansiyeli bakımından zengin bir ülke olup, Türk şirketleri son yıllarda bu alanda Gürcistan’da önemli yatırımlar yapmaya başlamıştır. Ayrıca, iki ülke arasında elektrik ticareti de gerçekleştirilmektedir. Türk şirketleri tarafından inşa edilen hidroelektrik santrallerinde üretilecek elektriğin önemli bir bölümünün de ülkemiz tarafından ithal edilmesi öngörülmektedir. Gürcistan’ın iklim ve yağış koşulları itibariyle, hidroelektrik üretimi yaz aylarında artmakta (Nisan-Eylül), ihtiyaç fazlası elektriğin bir bölümü ülkemize ihraç edilmektedir.

Diğer yandan, Gürcistan, Hazar enerji kaynaklarının ülkemize ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya taşınması bakımından da transit ülke konumundadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) doğalgaz boru hattı Gürcistan üzerinden geçmektedir. Şahdeniz-II projesi kapsamında Güney Gaz Koridorunun genişletilmesi ve TANAP’ın inşası ile Gürcistan’ın transit
ülke olarak rolü ve önemi daha da artmış olacaktır.

Sınır Kapıları/Ulaştırma

Ülkemiz ile Gürcistan arasında dört sınır kapısı bulunmaktadır. Bunlardan Sarp, Türkgözü ve Çıldır-Aktaş sınır kapıları fiilen açık olup, Muratlı sınır kapısının inşasına ise henüz başlanmamıştır. Sarp sınır kapısı yolcu geçişleri bakımından ülkemizin en yoğun, araç geçişleri bakımından ise Kapıkule’den sonra en yoğun ikinci sınır kapısıdır. Ülkemiz ile Gürcistan arasındaki araç geçişlerinin % 90’ından fazlası Sarp sınır kapısından yapılmaktadır. Türkgözü-Vale sınır kapısı ise, sınır kapısının her iki tarafındaki yol TIR trafiği için çok uygun olmadığı cihetle daha az kullanılmaktadır. Türkgözü-Vale sınır kapısı 1 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında 24 saat, yılın diğer döneminde ise 08:30-21:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Diğer yandan üçüncü sınır kapımız olan Çıldır/Aktaş-Kartsakhi sınır kapısı ise 18 Ekim 2015 tarihinde açılmıştır.

Halen Türk Hava Yolları (THY) ile Pegasus şirketleri İstanbul ile Tiflis ve Batum arasında düzenli uçak seferleri düzenlemektedir. THY, İstanbul ile Tiflis arasında günde dört, İstanbul ile Batum arasında ise her gün bir sefer düzenlemektedir.

Gürcistan, bölgesel ulaştırma projeleri açısından da ülkemizin önemli bir ortağı konumundadır. Bu bağlamda, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi özel bir önemi haiz olup, Pekin’den Londra’ya kesintisiz bir demiryolu bağlantısı sağlamaktadır. BTK Demiryolu açılış töreni, Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 30 Ekim 2017 tarihinde Bakü’de gerçekleştirilmiştir.

Öte yandan, İpek Yolu’nun canlandırılmasına ilişkin girişimlere ilke olarak her iki ülke de destek vermekte olup, bu alanda önemli bir işbirliği potansiyeli bulunmaktadır.

Diğer yandan, Türk limanları ile Gürcistan’ın Batum ve Poti limanları arasında düzenli yük taşımacılığına devam edilmektedir.

Eğitim ve Kültür

Türkiye ile Gürcistan arasında eğitim ve kültür alanındaki ilişkiler de ileri seviyededir. Eğitim alanında, halen 300 civarında Türk öğrenci Gürcistan’daki üniversitelerde öğrenim görmekte, Gürcü üniversitelerinden bazıları ÖSYM’nin tercih kılavuzunda yer almakta, ülkemiz her yıl “Türkiye Bursları” kapsamında 40 kadar Gürcü öğrenciye ülkemizde yükseköğrenim ve Türkçe dil bursu sağlamakta, Gürcistan’daki dokuz üniversitede Türkoloji bölümü bulunmakta, Tiflis’teki beş ilköğretim okulunda Türkçe seçmeli yabancı dil dersi olarak okutulmakta, Tiflis Büyükelçiliğimiz, Başkonsolosluğumuz, Tiflis’teki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ve Batum’daki Yabancı Diller Merkezinde Türkçe dil kursları düzenlenmekte ve bu kurslara her yıl 500 civarında öğrenci katılmaktadır.

Ülkemiz ile Gürcistan arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve ülkemizin Gürcistan’da daha iyi tanıtılması amacıyla 2012 yılında Tiflis’te Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılmıştır. Halen anılan merkez, Türkçe kurslarının yanısıra çeşitli kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenlemekte, ayrıca, Gürcistan’da kültür ve sanat alanında düzenlenen etkinliklere ülkemizden de mümkün olduğu kadar katılım gerçekleştirmektedir.

Ülkemiz ile Gürcistan arasında, kültür varlıklarının karşılıklı restorasyonunu da içeren geniş kapsamlı “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gürcistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında 2017-2021 Yılları için Kültürel İşbirliği Programı” 23 Mayıs 2017 tarihinde Tiflis’te gerçekleştirilen YDSK II. toplantısı vesilesiyle imzalanmıştır.

GÜRCİSTAN HAKKINDA BİLGİ NOTU (TIKLAYIN)

Gürcistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla bağımsızlığını kazanan üç Güney Kafkasya ülkesinden biridir. 9 Nisan 1991 tarihinde Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etmiştir. 69.700 km2yüzölçüme sahiptir. Kuzey ve Doğusunda Rusya, Güneyinde Azerbaycan ve Ermenistan, Batısında ise Türkiye ve Karadeniz ile çevrilidir. Başkenti yaklaşık 1.2 milyon nüfusa sahip olan Tiflis’tir. Diğer önemli şehirleri Kutaisi, Batum ve Rustavi’dir.

Nüfus

Gürcistan 3,7 milyon nüfusa sahiptir. (Bu rakama, Abhazya ve Güney Osetya’daki ayrılıkçı bölgelerde yaşayan 300 bin civarındaki nüfus dâhil değildir.) Resmi verilere göre, ülke nüfusunun % 84’ü Gürcüler, % 6.5’i Azeriler, % 5.7’si Ermeniler, geriye kalanı ise diğer milletlerden oluşmaktadır. Dini bakımdan ise, nüfusun % 84’ü Ortodoks Hıristiyan, % 10’u Müslüman ve % 4’ü Ermeni Gregoryen’dir. Ülkede az sayıda Katolik ve Yahudi de bulunmaktadır.

İdari Yapı

Gürcistan, idari olarak, başkent Tiflis, dokuz bölge (vilayet) ve iki özerk cumhuriyetten oluşmaktadır.

Başkent Tiflis, ilk defa 2010 yılında olmak üzere doğrudan halk tarafından seçilen belediye başkanı tarafından yönetilmekte olup, ayrıca vali atanmamaktadır. Diğer dokuz bölgede ise, merkezden atanan valiler görev yapmaktadır. 2014 Haziran ve Temmuz aylarında yapılan yerel seçimlerde,Tiflis’in yanı sıra, Gürcistan’ın fiili kontrolü dışında bulunan Abhazya ve Güney Osetya hariç, Gürcistan genelindeki tüm il ve ilçelerde (toplam 71) belediye başkanları da ilk defa doğrudan halk tarafından seçilmiş ve belediye başkanı seçilmek için % 50’nin üzerinde oy alma şartı getirilmiştir.

Özerk cumhuriyetlerden biri olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Batum ve çevresindeki beş ilçeden (rayon) oluşmaktadır. Gürcistan topraklarının % 4.2’sine ve yaklaşık 400 bin nüfusa sahiptir. Yönetim merkezi olan Batum’un nüfusu 125 bin civarındadır. Acara Özerk Cumhuriyeti halen 2004 Temmuz ayında kabul edilmiş olan Acara Özerk Cumhuriyeti Hakkında Anayasal Kanun ile yönetilmekte olup, sözkonusu kanun çerçevesinde ekonomi, sağlık, eğitim, tarım, spor ve kültür gibi alanlarda özerk karar alma yetkisine sahiptir. Acara Özerk Cumhuriyeti’nin 21 üyeden oluşan bir yerel parlamentosu (Acara Yüksek Şurası) ve 5 üyeden oluşan bir hükümete sahiptir.

Diğer özerk cumhuriyet olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti, 1992 yılında Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan etmiş olup, anılan tarihten beri fiilen Gürcistan’ın kontrolü dışında bulunmaktadır. Karadeniz kıyısında bulunan Abhazya, Gürcistan topraklarının % 12.4’ünü oluşturmaktadır. Gürcistan’ın bağımsızlığından önce, yarısına yakını Gürcü olmak üzere 500 bin civarında nüfusa sahip iken, 1992-1993 yıllarındaki Gürcü-Abhaz savaşı nedeniyle Gürcülerin büyük çoğunluğu Abhazya’yı terkettiği için halen nüfusu 200 bin civarındadır. Bu nüfusun da yarısına yakını Abhazlardan, geriye kalan kısmı ise Gürcüler, Ermeniler, Rumlar ve Ruslardan oluşmaktadır.

Diğer yandan, Sovyetler Birliği döneminde Gürcistan içinde özerk bölge statüsüne sahip olan Güney Osetya da 1990-1991 yıllarında Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan etmiş olup, anılan tarihten bu yana fiilen Gürcistan’ın kontrolü dışındadır. Gürcistan Parlamentosu, 1990 yılı Aralık ayında Güney Osetya’nın özerk statüsünü iptal etmiş olup, halen Güney Osetya hukuken büyük ölçüde Gürcistan’ın Şida Kartlı vilayeti sınırları içerisinde kalmaktadır.

Yönetim Şekli

Gürcistan, bağımsızlığından 2013 yılına kadar başkanlık sistemi ile yönetilmiştir. 2004 yılı başında Cumhurbaşkanı seçilen Mikheil Saakashvili döneminde Cumhurbaşkanının yetkileri daha da artırılmıştır. Ancak, 2010 Ekim ayında anayasada yeni değişiklikler yapılarak, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilecek yeni Cumhurbaşkanının göreve başlamasından itibaren parlamenter sisteme geçilmesi kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede, 27 Ekim 2013 tarihinde yapılan son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilen Giorgi Margvelashvili, 17 Kasım 2013 tarihinde görevine başlamış ve anılan tarihte sözü edilen anayasa değişikliklerinin de yürürlüğe girmesiyle Gürcistan parlamenter sisteme geçmiştir. Bunun sonucu olarak, Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri azaltılmış, Başbakan ve Hükümetin yetkileri artırılmıştır. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanının doğrudan halk oyu ile seçilmesi uygulaması devam etmektedir. Cumhurbaşkanları 5 yıl süreyle seçilmekte ve arka arkaya en fazla iki dönem görev yapabilmektedir.

Gürcistan Parlamentosu tek kamaralı olup, 150 üyeden oluşmaktadır. Parlamento seçimleri dört yılda bir düzenlenmektedir. Üyelerden 77’si nispi temsil, diğer 73’ü ise çoğunluk sistemine göre seçilmektedir. Son parlamento seçimleri 1 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, bir sonraki seçimlerin 2016 Ekim ayında yapılması öngörülmektedir. Eski Cumhurbaşkanı Saakashvili döneminde benimsenen yönetim organlarının ülke geneline dağıtılması politikası çerçevesinde, Gürcistan’da en yüksek yargı organı olan Anayasa Mahkemesi 2007 yılında Batum’a taşınmış, 2009 yılında yapılan anayasa değişikliği ile de parlamentonun Kutaisi şehrine taşınması kararlaştırılmış ve anılan şehirde yeni bir parlamento binası inşa edilmiştir. Nitekim, 2012 Ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinden sonra parlamento çalışmaları fiilen Kutaisi’ye taşınmış, ancak bu durumun pratikte yarattığı bazı sorunlar nedeniyle, 2014 Eylül ayından itibaren parlamento bünyesindeki komisyon çalışmalarının yeniden Tiflis’teki eski parlamento binasında, genel kurul çalışmalarının ise Kutaisi’de gerçekleştirilmesi kararı alınmıştır.

Siyasi Gelişmeler

Gürcistan’ın bağımsızlık sürecine öncülük eden ve ilk Cumhurbaşkanı olan Zviad Gamsakhurdia, izlediği milliyetçi politikaların ülkede yarattığı gerginlik nedeniyle, 1992 Ocak ayında paramiliter gruplar tarafından görevinden uzaklaştırılmıştır. Gamsakhurdia’nın yerine, 1992 Mart ayında Gürcistan eski Komünist Partisi Başkanı (1972-1985) ve eski Sovyetler Birliği Dışişleri Bakanı (1985-1991) Eduard Shevardnadze geçmiştir. 2003 yılına kadar iktidarda kalan Shevardnadze, muhalefet partilerinin 2 Kasım 2003 tarihinde düzenlenen parlamento seçimlerine hile karıştırıldığını iddia etmeleri ve bu nedenle düzenlenen toplumsal gösteriler üzerine, 23 Kasım 2003 tarihinde görevinden istifa etmiştir. Bu olaylar sırasında, muhalefet milletvekilleri tepkilerini Parlamentoya ellerinde güllerle gelerek gösterdikleri için, Shevardnazde’nin istifasıyla sonuçlanan bu süreç Gül Devrimi olarak anılmaktadır.

Shevardnadze’nin istifasından sonra 2004 Ocak ayında erken Cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmiş ve bu seçimleri muhalefetin ortak adayı eski Adalet Bakanı Mikheil Saakashvili % 96 gibi çok yüksek bir oy oranıyla kazanmıştır. 2007 Kasım ayında bu kez Saakashvili’nin istifası talebiyle toplumsal gösteriler düzenlenmeye başlanmış, bu nedenle 2008 Ocak ayında yeniden erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmiştir. Saakashvili bu seçimlerde de % 54 oy olarak ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Saakashvili’nin cumhurbaşkanlığı döneminde, 2004 ve 2008 yıllarında düzenlenen parlamento seçimlerini de Saakashvili’nin liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket kazanmıştır.

Gürcistan’da 1 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen son parlamento seçimlerini, 2002 yılı başında Gürcistan’ın en zengin işadamı Bidzina İvanishvili başkanlığında 6 muhalefet partisinin biraraya gelmesiyle oluşturulan “Gürcü Rüyası” koalisyonu kazanmıştır. Seçimlerden sonra İvanishvili Başbakan olmuş ve 2013 Kasım ayına kadar bu görevde kalmıştır. İvanishvili’nin anılan tarihte aktif siyasetten ayrılması üzerine yerine hem Başbakan olarak, hem de Gürcü Rüyası koalisyonu lideri olarak İçişleri Bakanı Irakli Gharibashvili geçmiştir.

2014 yılı Kasım ayında GD Koalisyonunu oluşturan partilerden eski Savunma Bakanı Alasania’nın başkanlığındaki “Özgür Demokratlar” partisi koalisyondan ayrılmıştır.

Dönemin Başbakanı Garibashvili ise 23 Aralık 2015 tarihinde beklenmedik bir şekilde istifa etmiştir. GD Koalisyonu Başbakanlık için Garibashvili’nin yerine, kabinede daha önce Ekonomi Bakanı olarak da görev yapan Dışişleri Bakanı Giorgi Kvirikashvili’yi aday göstermiş, adıgeçen 30 Aralık 2015 tarihinde parlamentodan güvenoyu alarak Başbakanlık görevini üstlenmiştir.

Gürcistan’da son cumhurbaşkanlığı seçimleri ise, 27 Ekim 2013 tarihinde düzenlenmiştir. Seçimleri % 62 oy olan Gürcü Rüyası adayı Giorgi Margvelashvili kazanmıştır. Margvelashvili 17 Kasım 2013 tarihinde görevine başlamıştır.

Halihazırda parlamentodaki milletvekili dağılımı şu şekildedir: GD 88, UNM 46, Özgür Demokratlar 8, Bağımsız 8.

Abhazya ve Güney Osetya Sorunları

Bağımsızlığından buyana Gürcistan’ın karşılaştığı en önemli siyasi sorun, Sovyetler Birliği döneminde Gürcistan içinde özerk cumhuriyet olan Abhazya ile özerk bölge statüsünde olan Güney Osetya’nın 1990-1992 yıllarında Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilan etmeleri nedeniyle ortaya çıkan toprak bütünlüğü sorunudur. Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlık kararları nedeniyle, 1991-1992 yıllarında Gürcistan ile Güney Osetya arasında, 1992-1993 yıllarında ise Gürcistan ile Abhazya arasında çatışma ve savaşlar yaşanmıştır. Bu çatışma ve savaşlar sonunda Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya’daki fiili kontrolünü kaybetmiştir. Diğer yandan, sözkonusu çatışma ve savaşlar sonucu, Abhazya ve Güney Osetya’da yaşayan 250 bin kadar Gürcü evlerini terkederek Gürcistan’ın içinde IDP durumuna düşmüşlerdir.

Gürcistan ile Abhazya ve Güney Osetya arasındaki gergin ilişkiler 2008 yılına kadar devam etmiş, 2008 Ağustos ayında Gürcistan ile Güney Osetya arasında yaşanan çatışmaların tırmanması üzerine, Rusya 8 Ağustos tarihinde Gürcistan’a karşı askeri bir operasyon başlatmıştır. Gürcistan’ın ağır kayıplar verdiği sözkonusu savaş 12 Ağustos tarihinde AB’nin girişimiyle sağlanan ateşkes ile sona ermiş, ancak Rusya bu defa da Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma kararı almıştır. Rusya’nın girişimleri sonucu birkaç devlet daha Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımış olmakla birlikte, ülkemiz dahil uluslararası toplum Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü desteklemekte ve Abhazya ve Güney Osetya’yı hukuken Gürcistan’ın bir parçası olarak görmektedir.

Gürcistan 2008 Savaşından sonra Abhazya ve Güney Osetya’nın Rusya’nın işgali altına girdiğini ifade ederek, bu nedenle anılan yıl “İşgal Altındaki Topraklar” yasasını kabul etmiştir. Sözkonusu yasa çerçevesinde, Gürcistan’ın bilgi ve onayı dışında Abhazya ve Güney Osetya ile her türlü resmi temas ve ticaret yasaklanmış bulunmaktadır. Gürcistan, ayrıca, kendi kontrolü dışındaki sınır kapılarından Abhazya ve Güney Osetya’ya giriş-çıkış yapanlara da cezai müeyyide uygulamaktadır.

2008 Savaşından buyana Abhazya ve Güney Osetya sorunlarının çözümü amacıyla BM, AGİT ve AB’nin Eşbaşkanlığında Uluslararası Cenevre Görüşmeleri yapılmaktadır. Bu görüşmelere, Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya temsilcilerinin yanısıra Rusya ve ABD de katılmaktadır. Ancak, taraflar arasındaki keskin görüş ayrılıkları nedeniyle bugüne kadar görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlanamamıştır.

Gürcistan, çözüm çabaları çerçevesinde, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde Abhazya ve Güney Osetya’ya geniş bir özerklik vermeyi teklif etmekte, ancak, Abhazya ve Güney Osetya, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde herhangi bir çözümü kabul etmemektedir.

Diğer taraftan, 24 Kasım 2014 tarihinde Rusya ile Abhazya arasında “İttifak ve Stratejik Ortaklık Andlaşması”, 18 Mart 2015 tarihinde ise Rusya ile Güney Osetya arasında “ İttifak ve Entegrasyon Andlaşması” imzalanmıştır. Her iki andlaşma da Rusya ile Abhazya ve Güney Osetya arasında siyasi, askeri, ekonomik ve sosyal alanlarda daha ileri bir işbirliği/entegrasyon öngörmektedir.

Dış Politika

Batılı Ülke ve Kurumlarla İlişkiler

Gürcistan bağımsızlığından itibaren bir yandan Batılı ülke ve kurumlarla yakın ilişkiler geliştirirken, diğer yandan, Rusya ile ilişkilerine de özel bir önem vermiş ve 1993 yılında Bağımsız Devletler Topluluğuna (BDT) üye olmuştur.

Sakaashvili döneminde Gürcistan’ın Batılı ülke ve kurumlarla ilişkileri daha da gelişmiş ve bu dönemde NATO üyeliği ve AB ile bütünleşme Gürcistan dış politikasının temel hedefleri haline gelmiştir. Bu çerçevede, 2008 Nisan ayında Bükreş’te düzenlenen NATO Zirvesinde, gerekli şartları yerine getirdiği takdirde Gürcistan’ın NATO üyesi olabileceğine dair bir karar alınmıştır. Gürcistan, bu dönemde, NATO’ya üyelik kriterlerini yerine getirmek için gerçekleştirdiği reformların yanısıra, 2004-2008 yılları arasında Irak’taki çok uluslu güce, 2009 yılından itibaren ise Afganistan’daki uluslararası güce önemli miktarda askeri katkılarda bulunmuştur. Gürcistan’ın Afganistan’daki uluslararası güce askeri katkısı halen devam etmektedir. Öte yandan, 2008 Savaşından sonra NATO’nun Gürcistan’a desteğinin gösterilmesi amacıyla NATO bünyesinde NATO-Gürcistan Komisyonu ihdas edilmiştir.

Gürcistan’ın NATO ile ilişkileri bakımından önemli bir gelişme 4-5 Eylül 2014 tarihlerinde Galler’de düzenlenen NATO Zirvesinde Gürcistan ile NATO arasındaki işbirliğinin artırılması amacıyla bir kapsamlı paketin (substantial package) kabul edilmesi olmuştur.

AB ile ilişkiler bağlamında ise, 1996 yılında Gürcistan ile AB arasında bir Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması (Partnership and Cooperation Agreement) imzalanmış, 2009 yılında ise, Gürcistan, AB’nin üç Doğu Avrupa ülkesi (Ukrayna, Moldova, Belarus) ile üç Güney Kafkasya ülkesine (Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan) yönelik olarak geliştirdiği AB Doğu Ortaklığı girişimi içinde yer almıştır. Sözkonusu girişim, anılan ülkeleri AB’ne daha fazla yaklaştırmak amacıyla AB ile bu ülkeler arasında ortaklık, serbest ticaret ve vize muafiyeti anlaşmaları imzalanmasını öngörmektedir. Bu çerçevede, Gürcistan ile AB arasında 2010 Haziran ayında Vize Kolaylığı Anlaşması, 2010 Kasım ayında Geri Kabul Anlaşması ve 27 Haziran 2014 tarihinde Ortaklık Anlaşması (Association Agreement) imzalanmıştır. Ortaklık Anlaşması, Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Alanı belgesini de ihtiva etmekte olup, Gürcistan’ın AB üyeliği yolunda önemli bir kilometre taşı olarak görülmektedir.

Diğer yandan, AB Komisyonu Gürcistan’ın vize serbestisi çerçevesinde öne sürülen tüm koşulları karşıladığı gerekçesiyle, Gürcistan vatandaşlarına AB’ye seyahatlerinde vize serbestisi sağlanması amacıyla, 9 Mart 2016 tarihinde AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna (AP) resmi öneride bulunmuştur. Bundan sonraki safhada, sözkonusu önerinin AB Konseyi ve AP tarafından onanması gerekmektedir.

Rusya ile İlişkiler

Saakashvili döneminde, Gürcistan’ın Batılı ülke ve kurumlarla ilişkileri gelişirken, Rusya ile ilişkileri giderek bozulmuştur. Nitekim, iki ülke arasında Abhazya ve Güney Osetya sorunları nedeniyle yaşanan gerginlikler sonucu Rusya, 2006 tarihinden itibaren Gürcü maden suyu, şarap ve tarım ürünlerine ithalat yasağı koymuş, 2008 Ağustos ayında ise iki ülke arasında kısa süreli bir savaş yaşanmıştır. Sözkonusu savaşın ardından Gürcistan Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmiş ve BDT’den ayrılmıştır. Diğer yandan, Gürcistan’daki Rus askeri üsleri de 2007 yılında tamamen kapatılmıştır.

2012 Ekim parlamento seçimlerinden sonra iktidara gelen Gürcü Rüyası Hükümeti döneminde, Gürcistan’ın yukarıda bahsekonu dış politika çizgisi ana hatları ile devam etmiştir. Nitekim, Gürcistan Parlamentosu tarafından 7 Mart 2013 tarihinde oybirliğiyle kabul edilen “Gürcistan Dış Politikasının Temel Yönelimleri Hakkında Karar”da, Gürcistan’ın bağımsızlığı ve egemenliğinin korunması ve toprak bütünlüğünün sağlanmasının Gürcistan dış politikasının temel hedefi olduğu; Avrupa-Atlantik kurumları ile bütünleşmenin Gürcistan dış politikasının önceliklerini teşkil ettiği; Gürcistan’ın bu amaçla çelişecek uluslararası örgütlere üye olmayacağı; AB ve ABD’nin Gürcistan’ın stratejik ortakları olduğu ve bu ortaklık ilişkilerinin daha da geliştirileceği; Rusya ile mevcut sorunların çözülmesi ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla Uluslararası Cenevre Görüşmeleri ve ikili planda diyaloğun sürdürüleceği; Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı işgal eden veya bu bölgelerin bağımsızlık iddialarını tanıyan ülkeler ile diplomatik ilişkiler kurmayacağı ve bu ülkelerin dahil olduğu siyasi, ekonomik ve gümrük örgütlerine katılmayacağı kaydedilmiştir. Kararda, komşu ülkeler olan Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin derinleştirileceği de ifade edilmiştir.

Gürcü Rüyası Hükümetinin işbaşına gelmesinden sonra, Gürcistan dış politikasındaki en önemli değişiklik, Rusya ile ekonomik, insani ve kültürel konularda başlatılan doğrudan diyalogdur. Nitekim, 2012 Ekim parlamento seçimlerinden sonra Başbakan olan İvanishvili, Gürcistan’ın Eski Moskova Büyükelçisi Zurab Abashidze’yi Rusya ile İlişkiler Özel Temsilcisi olarak atamış ve 2012 Aralık ayından itibaren Abashidze ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin arasında yukarıda sözü edilen konularda doğrudan görüşmelere başlanmıştır. Sonuncusu 16 Mart 2016 tarihinde Prag’da gerçekleştirilen bu görüşmeler sonunda, Rusya 2006 yılından beri Gürcistan’ın maden suyu, şarap ve tarım ürünlerine uyguladığı ithalat yasağını kaldırmış, ayrıca, Gürcü vatandaşlarına uyguladığı vize rejiminde esnekliğe gitmiştir. Buna karşılık, Gürcistan da 2014 Şubat ayındaki Soçi Kış Olimpiyatlarını boykot kararından vazgeçerek, anılan olimpiyatlara katılmıştır. Görüşmelerde, ayrıca, iki ülke arasındaki Yukarı Lars-Kazbegi sınır kapısında geçişlerin kolaylaştırılması ve iki ülke arasında tarifeli havayolu seferlerine yeniden başlanması kararlaştırılmıştır. Diğer yandan, iki ülke arasında çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler de düzenlenmeye başlanmıştır.

2012 yılı sonundan beri Gürcistan-Rusya ilişkilerinde ekonomi, ulaştırma ve kültürel konulardaki bu olumlu gelişmeye rağmen, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler hala kesik durumda olup, Gürcistan diplomatik ilişkilerin yeniden tesisi için Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma kararını geri almasını ve bu bölgelerin işgaline son vermesini talep etmektedir.

Komşu Ülkelerle İlişkiler

Son olarak, Gürcistan, Türkiye ve Azerbaycan arasında başta enerji ve ulaştırma konuları olmak üzere pek çok alanda işbirliği yapılmakta olup, Gürcistan, ülkemiz ve Azerbaycan ile sürdürdüğü bu işbirliğine büyük önem vermektedir. Gürcistan’ın diğer komşusu Ermenistan ile de yakın ilişkileri bulunmaktadır.

Ekonomi

Diğer eski SSCB ülkelerinde olduğu gibi, Gürcistan da bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra ekonomik olarak bir kriz dönemine girilmiş, başta tarım ve sanayi alanları olmak üzere ülkede ekonomik üretim yarı yarıya düşmüştür. Bu dönemde, ülkede yaşanan iç karışıklıklar ile Abhazya ve Güney Osetya sorunları nedeniyle yaşanan çatışma ve savaşlar da ekonomiyi olumsuz etkilemiştir.

1995 yılından itibaren ekonomide tekrar büyüme sürecine girilmiş ve anılan yıl ulusal para birimi “Lari” tedavüle sokulmuştur. Ayrıca, ülkede pazar ekonomisine geçiş amacıyla reformlara başlanmış, bu çerçevede, tarım arazileri ile küçük ölçekli kamu iktisadi teşekkülleri özelleştirilmiş, orta ve büyük ölçekli teşekküller ise anonim şirketler halinde yeniden yapılandırılmıştır.

2003 yılındaki Gül Devriminden sonra pazar ekonomisine geçilmesi ve ülkeye yabancı sermaye çekilmesi amacıyla daha kapsamlı reformlar yapılmıştır. Bu çerçevede, ekonomi mevzuatı liberalleştirilmiş, bürokrasi azaltılmış, yolsuzlukların üzerine gidilmiş, kamu iktisadi teşebbüsleri özelleştirilmiş, vergi çeşitleri ve oranları azaltılmış (21 vergi çeşidi 6’ya indirilmiş) ve ithal ürünlerinin % 90’ında gümrük vergileri sıfırlanmış, geriye kalanlarında ise % 5-12 seviyelerine düşürülmüştür. Yapılan bu reformlar nedeniyle, Dünya Bankası 2006 ve 2008 yıllarında Gürcistan’ı ekonomi alanında en çok reform yapan ülke ilan etmiştir.

Yapılan bu reformların sonucu olarak, Gürcistan ekonomisi, Rusya ile savaş ve dünya ekonomik krizinin yaşandığı 2008-2009 yılları dışında, 2004-2012 döneminde % 5-12 arasında yüksek büyüme oranları kaydetmiştir. Bu dönemde ülkeye yabancı sermaye girişi de hızla artmış ve 2007 yılında bugüne kadarki en yüksek seviyesine (yıllık yaklaşık 2 milyar ABD Doları) ulaşmıştır.

Gürcistan ekonomisi 2015 yılında %2,8 büyümüştür. 2015 yılında Gürcistan’ın GSYİH yaklaşık 17 milyar ABD Dolarına, kişi başına düşen GSYİH ise yaklaşık 3.750 ABD Dolarına yükselmiştir. Anılan yıl ülkeye giren doğrudan yabancı yatırım (DYY) miktarı 1,35 milyar ABD Doları, Türkiye’den gelen DYY ise 77 milyon ABD Doları olmuştur.

2008-2013 yılları arasında resmi işsizlik oranı % 15-17 civarında seyretmiş, 2014 yılında ise %12,4 olarak kaydedilmiştir.

Gürcistan İstatistik Kurumu Geostat’ınverilerine göre, 2015 yılında enflasyon oranı ise % 4,9 olarak gerçekleşmiştir. Merkez Bankası tarafından 2016 ve 2017 yılları enflasyon hedefi sırasıyla %5 ve %3 olarak açıklanmıştır. Bütçe açığı % 3’ün altında seyretmektedir. Kamu borçlarının GSYİH’ya oranı ise % 30 civarındadır.

2015 yılında Gürcistan’ın dış ticaret hacmi bir önceki yıla göre %13 oranında azalarak 9 milyar 928 milyon ABD Doları olarak kaydedilmiştir. İhracat 2 milyar 204 milyon ABD Doları (%23 azalma), ithalat ise 7 milyar 724 milyon ABD Doları (%10 azalma) seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ülkemiz, 2007 yılından bu yana Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda olup, aynı zamanda bu ülkedeki yabancı yatırımlar bakımından da ilk sıralarda gelmektedir.

2015 yılında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacmi,Geostat’ınverilerine göre,bir önceki yıla kıyasla %22,9 oranında azalarak 1 milyar 517 milyon ABD Doları’na gerilemiş, Gürcistan’dan ülkemize yapılan ihracat 186 milyon ABD Doları (%22,2 azalma), Gürcistan’ın ülkemizden ithalatı ise 1 milyar 330 milyon ABD Doları olmuş (%23 azalma), ülkemiz %15,3’lük pay ile 2015 yılında da Gürcistan’ın birinci ticaret ortağı olma konumunu korumuştur.Türkiye’yi Rusya Federasyonu (788 milyon ABD Doları), Azerbaycan (783 milyon ABD Doları) ve Çin (713 milyon ABD Doları) takip etmiştir.

Gürcistan’ın başlıca ihraç kalemleri ikinci el araçlar, metal alaşımları, fındık, bakır, gübre, maden suyu, alkollü içkiler ve altından oluşmaktadır. Başlıca ithal kalemleri ise, petrol, doğal gaz, motorlu araçlar, ilaç, tıbbi malzemeler ve buğdaydır.

Gürcistan’da çok az miktarda petrol ve doğal gaz üretilmekte olup, ülke bu bakımından yurtdışına bağımlı durumdadır. Bununla birlikte, Gürcistan hidroelektrik enerjisi kaynakları bakımından oldukça zengindir. Halen ülke elektriğinin % 80-85’i hidroelektrik santrallerinden üretilmektedir. Gürcistan son yıllarda hidroelektrik santrallerine yaptığı yatırımlar sonucu, ülkemiz dâhil, diğer ülkelere elektrik enerjisi ihraç etmeye başlamıştır. Halen ülkede çok sayıda yeni hidroelektrik santrali inşa edilmekte olup, bunlardan bazıları yap-işlet modeliyle Türk şirketlerince inşa edilmektedir.

Diğer yandan, Gürcistan, Hazar petrol ve doğal gazının Batı pazarlarına taşınması bakımından stratejik bir konumda bulunmaktadır. Nitekim, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ile Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı Gürcistan üzerinden geçmektedir. Aynı şekilde, Rusya ile Ermenistan arasındaki doğal gaz boru hattı da Gürcistan üzerinden geçmektedir. Öte yandan, Azerbaycan ile Gürcistan’ın Karadeniz arasında uzanan Bakü-Supsa petrol boru hattı da faal bulunmaktadır.

Gürcistan, maden kaynakları bakımından da nispeten zengindir. En önemli maden kaynakları arasında manganez, alüminyum, bakır, altın ve kömür bulunmaktadır. Ayrıca, Gürcistan topraklarının yaklaşık % 40’ı ormanlarla kaplıdır.

Turizm, Gürcistan’da en hızlı gelişen sektörler arasında yer almaktadır. Ülkeye daha fazla turist çekebilmek amacıyla son yıllarda başta Batum olmak üzere, ülke genelinde önemli yatırımlar yapılmış olup, ayrıca çeşitli bölgelerde kurulan turizm serbest bölgelerinde yatırımcılar için önemli finansal devlet teşvikleri sağlanmaktadır. Yaz sezonu görece kısa olan Gürcistan’da, özellikle kış turizmi açısından önemli bir merkez konumundadır. UlusalTurizmİdaresi verilerine göre 2015 yılında Gürcistan’ı 5.89 milyon yabancı turist ziyaret etmiş, en çok ziyaretçinin geldiği ülkeleri ise sırasıyla Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye ve Rusya oluşturmuştur.

BANKA HESABI

BANKA HESAPLARI (TIKLAYIN)

Hesap Sahibi Şirket Adı:

Artı Turistik Bilgi Danışmanlık Organizasyon Turizm ve Tic. Ltd. Şti.

”Adanus Turizm Seyahat”

Banka Hesapları:

***TEB Türk Ekonomi Bankası***

Müşteri Numarası: 1785528, Şiriyalı

Türk Lirası Hesabı: 

TEB Türk Ekonomi Banka Hesabı 462-7098367 Şirinyalı, Antalya

İban no: TR050003200000000070983267

***Garanti BBVA Bankası***

Müşteri Numarası : 5225311

Euro Hesabı:

Garanti BBVA Banka Hesabı 535 – 9095031 Lara , Antalya

İban no: TR52 0006 2000 5350 0009 0950 31
DİKKAT!

COVİD19'A KARŞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER (TIKLAYIN)

Değerli Misafirlerimiz,  Korona virüs (Covid19) ‘e karşı önleyici tedbirler kapsamında, sizlerin sağlığı korumak adına, bağlı olduğumuz kurumların talimatları ve uygulamalar doğrultusunda bazı yeni kurallar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Sağlık Bakanlığımızın Tedbirleri Kapsamında, Gerekli Önlemler Alınarak, Sosyal Mesafe ve Tüm Hijyen Kurallarına Uyarak Turumuz gerçekleşecektir.

Sağlık, her zaman önceliğimizdir.

1- Araçlarımızın tamamı tura çıkmadan önce iç, dış dezenfekte edilecektir.
2- Araçta el dezenfektanı veya kolonya (80c) bulundurulacaktır.

3-Şehirlerarası turlarımızda HES KODU zorunludur. Tur Rehberi kodları kayıt altına almaktadır.
4- Geziye katılım sağlayan tüm misafirlerin tur başlangıcında ateşi ölçülecektir.
5- Şehirlerarası Araçlarda NORMALLEŞME şartlarına uygun seyahat edilecektir. 
6- Gezi sonuna kadar sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyum sağlanacaktır.

7-Misafirlerimiz KENDİ koruyucu maskelerini getirmek durumundadır.
8- Seyahat eden her misafirin gezi boyunca maske kullanması zorunludur.
9- Görevli personeller tüm hijyen kurallarına uygun hareket edecektir.
10- Araç seyahat esnasında sürekli havalandırılacaktır.
11-Tur aracındaki klima hava sürkilasyonu dışardan temiz havayla sağlanacaktır.

12-Araç içerisinde teması en az noktaya indirebilmek adına, misafirlerimizin yiyecek içecek tüketimi T.C Sağlık Bakanlığı  genelgesi gereğince yasaklanmıştır.

 Sağlıklı ve eğlenceli turlar dileriz.

Tur hizmetleri,Tursab üyesi seyahat acentaları dışında hiçbir kişi ve kurum tarafından yapılamaz. Yaşama değer veriyor, kendinizi ve sevdiklerinizi önemsiyorsanız, Özellikle sosyal medya üzerinden açılan sayfalara itibar etmeyin, mağdur olmayın!

DERNEKLER, OKULLAR, ŞİRKETLER, KİŞİLER, REHBERLER, KULÜPLER, VAKIFLAR TUR DÜZENLEYEMEZ! YASAYA AYKIRI BİR SUÇTUR!

VİDEO