Fas hakkında bilmeniz gerekenler
Genel Bilgiler
Fas, resmi olarak Fas Krallığı , Kuzey Afrika’da yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa ve 447.000 km2 yüz ölçümüne sahip bir ülkedir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka’dır. Fas’ın, Atlantik Okyanusu’dan, Cebelitarık Boğazı’nı çevreleyip Akdeniz’de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğudan Cezayir, kuzeyden İspanya (Boğaz boyunca bir denizden bir sınır ve Ceuta ile Melilla adlarında iki küçük özerk şehir), güneyden de Moritanya ve Batı Sahra ile komşudur. Fas, Afrika’da bulunduğu halde Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Bununla birlikte Arap Ligi’nin, Arap Mağrip Birliği’nin, Frankofoni’nin, İslam Konferansı Örgütü’nün, Akdeniz Diyaloğu grubunun ve G-77’nin üyesidir.
Telefon: Ülke kodu:212 Konsolosluk:776 2605 – 776 2658
Vergiler: Herhangi bir vergi uygulaması bulunmuyor.
Bahşiş: 10 Dirhem arası bahşiş verilmesi uygundur.
İklim
Akdeniz kıyılarında hakim olan bol yağışlı Akdeniz iklimi, Atlas Okyanusu kıyılarında, batı rüzgarlarına açık deniz iklimi görülür. Ülkenin orta kesimleri olan Atlas Dağları ve aralarındaki vadilerde serin bir iklim hüküm sürerken, özellikle güneydoğu olmak üzere iç kesimlerde çöl iklimi hakimdir. Ülkenin sıcaklık ortalamaları, kıyılardan iç kesimlere doğru gittikçe artarken, yağış ortalamaları ise azalma gösterir.
Giyim
Gideceğiniz döneme göre mevsimlik giysiler tavsiye edilir. Üç ve dört yıldızlı restoranlarda ceket ve kravat gerekmektedir. Tişört, kısa ve uzun kollu gömlekler, pamuklu pantolonlar, şort, rahat yürüyüş ayakkabıları, akşamları için ince bir mont ve ince bir kazak almanızı öneririz. Bunun dışında, şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, olası gürültüye karşı kulak tıkacı, fotoğraf makinesi, video kamera ve bunların şarj aletleri ve yedek hafıza kartları da getirebilirsiniz.
Bankalar
08:30-12:00 ve 14:30-16:30 saatleri arasında hafta içi her gün açıktır.
Müzeler
Mesai saatlerinde çalışmaktadır. Bazı müzeler öğle saatinde kapanır.
Dükkanlar
08:30-12:00 ve 14:30-18:30 saatleri arasında hafta içi her günaçıktır. Pazar günleri kapalıdır.
KDV
Ülkede yaygın değildir. Bazı büyük mağazalarda vergi iadesi alınmaktadır.
Saat farkı:
Fas’ta yaz saati uygulanmamakta olup, Fas Türkiye’den 2 saat geride bulunmaktadır.
Fas’a Para Sokulmasında ve Fas’tan Para Çıkarılmasında Dikkat Edilecek Hususlar:
Fas’a 100.000 Dirhem (yaklaşık 9.000 Avro) ve üzeri miktarda deklare edilmemiş dövizin sokulması veya ülkeden çıkarılması yasaktır.
Fas, Arap ve Berberi’lerin ağırlıkta olduğu, Afrika’nın kuzey ucunda, aralarında Cezayir, Moritanya, Tunus ve Libya’nın da bulunduğu “Mağrip” bölgesinin en önemli ülkesi. Ülkenin ismi Arapça’da El-Mağrip, yani “Batı”. İngilizce (ve diğer birçok dilde) Marakeş şehrinden hareketle “Morocco” olarak adlandırılmaktadır. Türkçe’deki kullanımı ise, ülkeye diğer önemli şehirlerinden biri olan Fez’den hareketle Türkçe’ye yakınlaştırılmış bir söyleyişle Fas diyoruz.
Popüler kültürde Fas, en büyük şehri olan Kazablanka’yla biliniyor. Sinema tarihinin klasikleri arasında yer alan ve tüm zamanların en iyi filmlerinden birisi olarak kabul edilen, aynı isimle çekilmiş film sayesinde, Kazablanka’nın ünü neredeyse ülkenin önüne geçmiş durumda. Marakeş, Fez ve Kazablanka’dan sonra en bilinen diğer bir şehri ise başkenti Rabat. Rabat, Atlas Okyanusu kıyısında, ülkenin kültürünü aşağı yukarı yansıtan büyük şehirlerinden birisi.
“Renkli” Bir İslam Coğrafyası
Fas için “renklerin ülkesi” deniyor. Rabat’ın “eski şehir” olarak bilinen Medina bölgesi, bu tanımın karşılığı gibi… Mavi ve beyaz boyalı evlerin olduğu bölge birçok meşhur fotoğraf karesiyle Fas’ın sembolleri şeklinde. Mavi beyaz boyalı sokakları dolaşırken dikkatimi çeken şeylerden birisi de kapılardı. Her evin kapısı ayrı bir dünya, kapının arkası bambaşka dünya… Kapılardaki işçilik de pek yabancı gelmedi, eski Anadolu evlerinin cümle kapısı dediğimiz bahçeden evin avlusuna ana giriş kapılarına benzeyen ve aşağı yukarı aynı fonksiyonu icra eden kapılarda da tanıdık şeyler vardı.
Kazablanka ; Kazablanka, İspanyolca; Casablanca (Beyaz Ev), (Dâr-ül-Beydâ), Fas’ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kent. Aynı zamanda Fas’ın en büyük şehridir. 1942’de efsanevi Hollywood filmi, Kazablanka ile şehrin popülaritesi artmıştır. Şehir 1755’te büyük hasara yol açan bir depremden (1755 Lizbon Depremi) sonra boşaltılmış ve 18. yüzyılın sonlarında Sultan Sidi Muhammed bin Abdullah’ın emriyle yeniden kurulmuştur. Ardından, kente Casablanca adını veren İspanyol tüccarlar ve öteki Avrupalılar buraya yerleşmeye başlamışlardır. Uluslararası değerlendirmelerde dönemin modern mimari başkenti kabul edilmiştir. 1907’de Fransa Kazablanka’yı işgal ettmiş ve Kent, Fransız himayesi altında olduğu sürede (1912-1956) Fas’ın en büyük limanı haline gelmiştir. Kazablanka’da yumuşak bir Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. En çok yağış Kasım ve Mart aylarında düşer. Kazablanka’nın iklimi Atlantik Okyanusu’nun serin akımlarından etkilenmektedir; bu sayede sıcaklık dalgalanmaları, orta ve küçük mevsimsel sıcaklık değişimler oluşmaktadır.
Mutlaka Görün
Anfa&AinDiab
Muhammed V Meydanı
Birleşmiş Milletler Meydanı
2. Hassan Camii
Kraliyet Sarayı
Kazablanka Limanı
Korniş Bölgesi
Sidi Abdul Tapınağı
Kazablanka Katedrali
Notre Dame de Laurdes Kilisesi
Mutlaka Deneyin
Harira Çorbası
Tagine (meyveli kuzu eti)
Shebakia Tatlısı
Naneli Çay
Badem Sütü
Marakeş; Fas’ın orta kısmında bulunan şehir. Ülkenin ilk başkenti olma özelliğini taşımaktadır. Atlas dağlarının dibinde bulunmakta ve Atlantik ile Fas arasında bir geçiş noktası oluşturmaktadır. Marakeş “Kırmızı Şehir” olarak bilinir. Orijinal adı m Berberi dilinde anlamı “Tanrının Ülkesi”dir. Marakeş, eski şehir medana ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılmıştır. Medina tarihi yapıların ve pazarların olduğu bölgedir. UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk meydan Jemaa El Fnaa da buradadır. Önceleri yapılan idamlar nedeniyle burası “Kıyamet Meydanı” ve “ Ölülerin Buluştuğu Yer” olarak bilinmektedir. Gueliz ise yeni şehirdir ve modern pazarlar, alışveriş yerleri buradadır.
Mutlaka Görün
Menara Bahçeleri
Koutoubia Minaresi
Saadien Anıt Mezarları
Bahia Sarayı
Chez Ali Show
Essaouira Turu
Mutlaka Deneyin
Kefta (köfte)
Merquez (baharatlı kuzu sosisi)
Pastili (Fas baklavası)
Taze Pancar Suyu
Sütlü Kahve
Vernena Çayı
Fes ; Fas’ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri. Geçmişte Fas Sultanlığı’na başkentlik yapmış kentlerden de biridir. Türkçede Berberi ülkelerinin başkentlerine göre adlandırılması geleneğine uygun olarak, Tunus, Cezayir ve Trablus (Libya) örneklerinde olduğu gibi Fas ülkesi de başkenti Fes’ten (Fas) alıntılandırılarak isimlendirildi. İdrisiler hanedanından I. İdris tarafından kurulan kent, daha sonra giderek gelişmiş ve bolca göç almasıyla nüfusu giderek artmıştır. 1576 yılında tekrar Fes’e giren Osmanlı ordusu al-Mütevekkil’i devirerek Abdülmelik’i tahta çıkarmıştır. Böylece Fas ülkesi de Osmanlı himayesine girmiştir. Savaşlar sonrasında Osmanlı kendine eğilimli bir Fas sultanı bırakarak Fas topraklarından çekilmişlerdir. Fes, Fransa’nın 1912 yılında Fas ülkesi üzerinde protektora (himaye) yönetimi tesis etmesine kadar ülkenin başkenti olarak kalmıştır. Fransız yönetimi tarafından Rabat’ın başkent ilan edilmesiyle Fes’in siyasi önemi azalmaya başlamıştır.
Mutlaka Görün
Attarine Medresesi
Eski Karaounie Üniversitesi
Andalous Camii
Nejarine Meydanı
Zanaatkârlar Çarsısı
Mutlaka Deneyin
Couscous
Nane Çayı
Tajine
Haşlanmış Salyangoz
Chebakia
Erfoud ; Erfoud Sahara Çölü’nde, Fas’ın doğusunda Drâa-Tafilalet bölgesinde bir vaha şehridir. Erg Chebbi Tepeleri’ndeki Merzouga çöl köyüne yakındır. Şehir “Sahra Çölü Kapısı” adıyla bilinir ve kum tepelerine doğrudan off-road parkurları bulunmaktadır. Birçok Ksar (müstahkem köyler) yüzyıllardır varlığını sürdürürken, Erfoud 1920’lerde Fransızlar tarafından şehir haline getirilmiştir. Sahra çölüne yakın olması nedeniyle bir çok filme ev sahipliği yapmıştır. Yer yüzü şekillerinin Mars gezegenine benzemesi nedeniyle Uzay araştırmaları için örnek alan olarak kullanılmaktadır.
Mutlaka Görün
Erfoud Kraliyet Sarayı
Erfoud Pazarı
Maadid Eski Ksar Köyü
Sahra Çölü’nde Fosiller
Borj-Est Tepesi
Yahudi Mezarlığı
Mutlaka Deneyin
Çöl Safarisi
Harcha
Fas Kurabiyesi
Nohutlu Salata
Ouarzazate/Varzazat ; Fas’ın güneyinde, Yüksek Atlas Dağları’nın doğusunda bir şehirdir. Fas’a Genel Vali olarak atanan, Fransız General Lyautey tarafından 1929 yılında, çölden hemen önceki önemli bir ileri karargah olarak kurulmuştur. Varzazat’ın güneyinde Sahra Çölü başlar. Şehir aynı zamanda Fas film endüstrisinin merkezi olduğu gibi, çöl temalı pek çok yabancı film ve TV dizisi Game of Thrones’un bazı bölümleri burada çekilmiştir. Varzazat, Fas’ta tatiller için birincil bir turizm merkezidir ve Draa Vadisi ve çölde geziler için bir başlangıç noktasıdır. Şehrin yakın çevresi Berberilerin kurduğu pek çok kasaba ve köy ile çevrilidir. Bunların en meşhuru olan Ait Benhaddou UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve Varzazat’ın hemen kuzeybatısında yer alır.
Mutlaka Görün
Tifoultoute Kasbah
Fint Vahası
Jbel Adad Petroglifleri
Iguernan Doğa Koruma Alanı
Ait Benhaddou Köyü
Ounila Vadisi
Skoura Vahası
CLA Stüdyoları
Atlas Film Stüdyoları
Terk edilmiş “Hills Have Eyes” Film Seti
Tizgui Şelalesi
Al Mansour Dahbi Barajı
Ceylan Bulviri Hayvan Doğal Rezervi
Mutlaka Deneyin
Mechoui
Merguez
Mamita
Tahricht