fbpx
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş
0533 391 23 60 info@adanustour.com

Giriş

Kaydol

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Giriş

KONYA & ŞEB İ ARUS TURU, GÜNÜBİRLİK

0
545₺'DAN BAŞLAYAN
545₺'DAN BAŞLAYAN
TUR KODU: ADA-ANT-087
Beğendiklerime Ekle

Adding item to wishlist requires an account

346

KONYA & ŞEB-İ ARUS TÖRENLERİ TURU

MEVLANA’NIN 749. VUSLAT HAFTASI

ANTALYA HAREKETLİ

OTOBÜSLE

GÜNÜBİRLİK

Şeb-i Arus Törenleri Bileti DAHİL!

VİP KONSEPT

SINIRLI KONTENJAN

Mevlana Türbesi & Müzesi, Şems-i Tebrizi Türbesi

KİŞİ BAŞI ! 545 ₺ ‘DAN BAŞLAYAN

KAÇIRILMAYACAK FİYATLA!

Tur detaylarını, tur programını ve fiyata dâhil tüm hizmetleri aşağıdaki satırlarda inceleyebilirsiniz. 

Bilgi ve Rezervasyon İşlemleri İçin Hemen Ara: 05336533503 | info@adanustour.com

TUR KODU: ADA-ANT-087

TUR DETAYLARI

PAKET/EK HİZMET FİYAT BİLGİSİ

Kişi Başı  0 – 4 Yaş Çocuk   04 -11 Yaş Çocuk    
    545₺    Yok       Yok    

Not: Tur organizasyonumuz en az 16 kişi ile gerçekleştirilecektir.

 

ALTERNATİF TUR TARİH SEÇENEKLERİ (TIKLAYIN)

ALTERNATİF TUR TARİH SEÇENEKLERİ

              Gidiş Tarihi              Dönüş Tarihi                                  Paket Adı Fiyat
   

          KONYA ŞEB İ ARUS TURU, 2 GÜN 1 GECE KONAKLAMA

 

TUR HAREKET & DÖNÜŞ DURAKLARI (TIKLAYIN)

Buluşma Durakları:

*5M Migros karşısı Aktur Lunapark önü üst geçit altı, (05:30)

*Eski Türkay Otel, 

*Uncali Parkı  Bankomatlar önü (Uncali Cd.),

*Akdeniz Üniversitesi Kültür Çıkışı (Hürriyet Cd.), 

*Eski Real / Haşim İşcan Kültür Merkezi  Önü,

*Mevlana Petrol Üstgeçit karşısı,

*Anadolu Hastanesi Bim Önü otobüs durağı,

*Sampi Kavşağı otobüs durağı (Metin Kasapoğlu Cd.), 

*Laura AVM Otoparkı önü otobüs durağı ( Bülent Ecevit Blv.)

*Kırcami önü otobüs durağı (Avni Tolunay Cd.) 

*Diş Hastanesi Kavşağı (Perge Blv.),

*Envar Koleji Karşısı (Perge Blv.), 

*Topcular metro istasyonu( Aspendos Blv.)

*BP Petrol İstasyonu önü (Sedir Restaurant) Havaalanı kavşağı, Aksu 

Ve 06:30’da yola koyuluyoruz…..

NOT : Alınış yerleri ve saatleri tahmini saatler olarak verilmiştir. Tur gününden 1 gün öncesi, saat 18:00 den sonra tam saat bilgisi için aranacaksınız. Güzergah’da yol üzeri belirtilmeyen noktalardan da (alınıp ve bırakılma) yapılabilir. Misafirlerimiz en son alınandan başlayarak, misafirlerimiz bırakılmaktadır.

ADANUS TUR HİZMETLERİ

TUR FİYATINA DAHİL OLANLAR (TIKLAYINIZ)

* Araç içerisinde sabah kahvaltı paketi (Simit+Meyve suyu) ikramı

*Ulaşım

*Program Dahilindeki Tüm Çevre Gezileri

*Su İkramı

*Şeb i Arus Tören Bileti

*Otopark ücretleri

*1618 nolu Zorunlu Seyahat Sigortası

*Profesyonel Rehberlik ve Refakat Hizmetleri

TUR FİYATINA DAHİL OLMAYANLAR (TIKLAYIN)

*Öğle yemeği

*Akşam yemeği,

*Tüm içecekler,

*Müze, Ören yeri ve eğlence yeri giriş ücretleri

*Kişisel Harcamalar

TAVSİYELER

TURDA YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN EŞYALAR ( TIKLAYIN)

*Gezi süresince rahat yürüyüş giysisi ve yürüyüş ayakkabısı veya spor ayakkabı tercih edilmelidir.

*Yedek ayakkabı, su içinde yürümeye uygun ayakkabı, kazak, hırka v.b bir kıyafet, her an yağmur yağabileceği için yağmurluk, koruyucu krem, yedek çorap, yedek çamaşır ve giysi, yapacağınız alışverişler için sırt çantası, şarz kablosu, power bank, şemsiye, su kabı, antibakteriyel jel, dezenfektan, güneş gözlüğü, yedek maske, eldiven, gözlük ve tabi ki en önemlisi fotoğraf makinesi, yedek hafıza kartı ve şarj cihazı yanınıza almayı unutmayınız!

MÜZE KART ALMANIZ FAYDALIDIR. (TIKLAYIN)

Not: Türkiye’de bulunan yüzlerce müze ve ören yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan Müzekart ile ziyaret edilebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 5203 Sayılı Kanuna tabi Mavi Kart sahipleri, KKTC vatandaşları ile Türkiye’de yerleşik “Yabancı Kimlik Numarası” sahibi kişiler tarafından bu kart kullanılabiliyor.

Müzekart sahibi olmak isteyenler, müze veya kart basım istasyonlarından, fotoğraflı T.C. kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi ile Müzekartlarını alabiliyor.

Ayrıca isteyenler, “https://muze.gov.tr/” adresine talep edilen bilgileri girerek kredi kartıyla Müzekart alabiliyor. Sistem onay verdikten sonra internet başvuruları 5 gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderiliyor.

Müze ve ören yerlerine giriş için müze kartı çıkartırsanız çok daha uygun fiyatlara giriş yapmış olursunuz; aynı zamanda kartların geçerlilik süresi de 1 yıldır. 1 Yıllık müze kartı fiyatı 60 TL.

ÖNEMLİ NOTLAR!

GENEL BİLGİLER & ŞARTLAR (TIKLAYIN)

*Turumuz; rehberlik, ulaşım, konaklama ve çevre gezileri ile bir paket olup ayrı düşünülemez.

*Seyahat öncesi, Seyahat acentası Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi U-ETDS sistemine tur katılımcısı olan misafirlerin (Ad-Soyadı-TC Kimlik no) işleme/iletme zorundadırlar. Sevgili misafirlerimiz şirket iletişim kanallarımızdan veya ön kayıt esnasında bilgilerinizin tarafımıza verilmesi önemle rica olunur.

*Günübirlik, Otobüslü turlarda 00-1,99 yaş çocuklardan ücret alınmaz. Eğer çocuklar için otobüste koltuk istenirse 02-06 yaş çocuk fiyatı uygulanır. 5 yaşını doldurmuş her bireyin otobüste koltuk alması zorunludur.

*Tur içerisinde kullanılmayan ulaşım, çevre gezileri vb. Haklar iade edilemez.

Konaklamalı tur paketlerinde uygulanan çocuk indirimleri iki yetişkin yanında tek bir çocuk için kullanılır. 0-6 yaş çocuklarda otel konaklamasında yatak verilmeyebilir.

*Triple odalarda 3.yatak normal yatak konforunda olmayabilir. Otel duruma göre misafirlerimize açılır-kapanır yatak ya da çekyat verebilir.

*Tüm odalamalar, otel yetkilileri tarafından yapılmakta olup, konuyla ilgili Adanus Tur’un herhangi bir yaptırımı yoktur.

*Konaklamalı Turlar’da konaklamalar şehir otelleri standartlarına sahiptir. Otellerde yöresel yemek olma zorunluluğu yoktur, set menü olarak veya açık büfe olarak hizmet vermektedir.

*Yol güzergahlarında alınan yemeklerde yöreye özgü ekonomik menüler oluşturulmuştur. Öğle ve akşam yemeklerinde bölge yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.

*Ulaşım, rehber iletişim bilgileri, Tur biniş durakları ve saat bildirimi Turun çıkış tarihinden bir gün önce katılımcıların bulundukları en yakın noktalardan alınmalarını sağlayacak şekilde güzergâh düzenlenip, katılımcılara SMS yoluyla, saat 17:00-18:00 arası seyahat acentası tarafından yapılacaktır.

*Tur ön kayıt (Rezervasyon) sırasında; Seyahat sigortası için TC kimlik No, doğum tarihi ve yeri bilgilerini, fatura için adres vermeniz rica olunur.

*Sağlık sorunlarınız ve alerjileriniz varsa, acentemizi ve tur rehberimizi bilgilendirmenizi rica ederiz. İlaçlarınızı- fotoğraf makinenizi- kişisel ihtiyaçlarınızı yanınıza almayı unutmayınız.

* Turların dönüş saatleri trafik yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilir, net ve kesin dönüş saati verilmemektedir.

*Konaklamalı turlarda  0–6 yaş çocuk indirimi iki yetişkin yanında uygulanır. Tek bir çocuk için kullanılır.

*T.C. Vatandaşı olmayan yabancı uyruklu misafirlerimiz bu turumuzda ayrıca fark ödemez. Müze kart uygulamasının T.C vatandaşlarına özel bir uygulama olması nedeniyle müze kart verilmez.

*Rezervasyon esnasında kesinlikle koltuk numarası sözü ve garantisi verilemez. Rezervasyona girilen ulaşım ve otel notlarının garantisi yoktur. Uzun turlarımızda her gün sıra atlayacak şekilde yer değişimi (Rotasyon) olmaktadır. Kısa turlarımızda rotasyon uygulanmaz. Bu uygulama en az 4 (Dört) gece konaklamalı turlarda geçerlidir. Araçlarda bulunan 3 ve 4 numaralı koltuk rehber ve yardımcısına aittir.

*Hareket saatinden en az yarım saat önce belirtilen buluşma durağında olmanız gerekmektedir.

*Bu Turun hareketi için minimum katılımcı sayısı 16 olarak öngörülmüştür, Turumuzda yeterli sayıya ulaşılamadığı takdirde; iptal hakkı tur hareket tarihinden 3 gün öncesine kadar Adanus tur’da saklıdır. Böyle bir iptal durumunda Adanus tur tüketicisine bizzat haber vermekle yükümlüdür.

*Ekstra turlarda, yeterli kişi sayısı oluşmadığı takdirde, fiyat değişikliği olabilir ya da turlar gerçekleştirilmeyebilir. Ekstra bir turun gerçekleşmemesi halinde misafirin tazminat hakkı doğmaz. Bu durumda misafirin turu satın aldığı tarih değil, turun hareket ettiği tarih dikkate alınır. Tura gidilen dönemdeki ekstra tur fiyatı geçerli olur.

*Rehberleriniz gerekli gördüğü takdirde ekstra turların günlerinde ve güzergahlarında değişiklik yapabilirler.

*Tur programında olan, ancak fiyata dahil hizmet olmayıp, yol güzergahında yapılacak olan ekstra turlarda, tüm yolcuların katılımı olmasa dahi gerçekleştirilecektir, ekstra turlara katılmak istemeyen yolcular, mola yerinde beklemeyi kabul ederek tura katılmışlardır. tura katılmayacak olan misafirlerimiz rehberlerimiz tarafından kente girmeden önce yol üzerinde yer alan dinlenme alanlarına yönlendirilecektir.

*Uçaklı Turlarımızda, Uçak ile ilgili bölümlerde havayolu sözleşmesi geçerlidir. İptal Sigortaları Uçak ulaşımını kapsamaz. İlan edilen fiyat en düşük sınıftan açılan fiyattır. (Uçaklı tur programlarında ‘ekonomik sınıf’ kullanılmaktadır.) Turlarımızda kademeli fiyat sistemi mevcuttur.

*Uçaklı Turlarda Adanus Tur, yoğunluğa bağlı olarak ve programı aksatmamak kaydıyla; havalimanı, havayolu şirketi ve uçuş saati değiştirme hakkını saklı tutar. Havalimanı değişikliklerin de Adanus Tur, tur tüketicilerine ücretsiz servis vermek zorundadır.

*Tur programında belirtilen saatler, normal hava ve yol koşullarına göre hesaplanmış olup, olası gecikmelerde, Adanus Tur’un sorumluluğu değildir, tur hizmetini satın alan tüketicinin tazminat hakkı yoktur.

*Tura katılan 18 yaş altı reşit sayılmayan çocukların anne veya babalarından biri veya ikisi ile beraber tura katılmadığı durumlarda, tura katılım için gerekli olan muvaffakatnamelerin seyahat sırasında kişilerin yanında bulundurulması zorunludur.

*Kişilerin tura katılımlarındaki sağlık sorunları, hamilelik durumu, sürekli kullanımda bulundukları ilaçlar ile ilgili raporları yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

*Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır.İptal Güvence Paketi satın almış olduğunuz paket turunuzu, başlangıç tarihinden 72 saat öncesine kadar, hiçbir neden belirtmeksizin iptal edebilmenize olanak verir. İptal sonrasında ödemiş olduğunuz tur ücretinin tamamı, hiçbir kesinti yapılmadan, ödeme şeklinize göre iade yapılır.

*Tüm Kültür turları ürünlerimizde kademeli fiyat sistemi uygulanmaktadır. Satışa sunulmuş olan paket tur içindeki rezervasyon sayısı yükseldikçe (Turun doluluk oranı arttıkça) fiyatlar da kademeli olarak yükselmektedir. Bu durumda ön ödeme almadan fiyat sabitleme yapılamamaktadır.

*Satın alınan tarihten sonraki fiyat değişikliklerinde misafir aradaki farkı talep edemez.

*Trafik Kanunu gereğince araçta bulunulan tüm seyahat sürecinde emniyet kemeri takılması zorunlu olup, aksi haldeki durumlarda Adanus tur’un sorumluluğu yoktur.

*Gece Turları, Ekstralar; Tüm Gece Turları Ekstra Olup Katılıma ve Kişi Sayısına Bağlı Olarak gerçekleştirilir.

*Sabah Kahvaltısı, Öğle ve Akşam yemekleri menüleri tur programında yazılı şekilde belirtilmiştir.

Paket seçenekleri haricinde almak istenirse, Rehbere bilgi verilmeli, Tüketiciler bu hizmeti ücret karşılığı alabilirler. Yemeklerde yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.

*Otobüslü turlarda, katılan kişi sayısına göre, midibüs veya minibüs kullanılabilir.

*Programda belirtilen oteller müsaitliğe bağlı olarak aynı kategoride farklı otellerle değiştirilebilir.

*Araç yerleşme planında ön, arka, sağ, sol, cam kenarı ve koltuk numarası garantisi verilmez. Lütfen, ısrarcı olmayınız.

*COVİD 19 Günlerinde, Korona Virüse karşı önleyici tedbirler kapsamında, sosyal mesafe korunarak araç kapasitesi %50 oranında yolcu alınacak, temizlik ve hijyen tedbirleri azami olarak gözetilerek koltuk yerleşimi araç kapasitesinin %50 si olarak düzenlenecektir. Yaşam normalleşmeye evrildiğinde ise, Turlarda 11 – 16 kişi arası kayıtlarda lüx minibüs, 17 – 24 kişi arası kayıtlarda 27 kişilik lüx midibüs, 25 – 29 kişi arası kayıtlarda 31 kişilik lüx midibüs, 30-45 kişi arası kayıtlarda 46 kişilik otobüslerle ulaşım sağlanır.

*Seyahat süresince kullandığımız araçlar ve otellerden ayrılırken eşyalarınızı eksiksiz olarak yanınıza aldığınızdan emin olun, kaybolan eşyalarınızdan Adanus Tur sorumlu değildir. Değerli olduğunuzu düşündüğünüz eşyalarınızı araçlarda bırakmayınız!

*Turun rotasındaki yol durumuna göre kullanılacak araç tipi acente tarafından değiştirilebilir.

*Müze ve ören yeri girişi ücretleri fiyatlara dahil değildir

*Sahada operasyon sırasında bazı misafirlerimizin ‘ofisten bana böyle söz verildi’, ‘ofiste bana farklı söylendi’ gibi talepleri olmaktadır. Bazen bu talepler asla ofisten söylenmemiş, söylenemeyecek talepler olabilmektedir. Dolayısı ile bir talebiniz olduysa ve size bir söz verildiyse bunu yazılı olarak talep ediniz. Yazılı olarak verilmeyen sözler kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

*ÖĞLE YEMEKLERİ:

Gezi ücretine dahil olmayan yemeklerde rehberlerimiz yer veya yerler önerir, ancak önerilen yerlerden hizmet alma zorunluluğu yoktur. Gezi programını aksatmamak koşuluyla konuklarımız diledikleri yerden hizmet alabilirler.

*TUR KAYIT KOŞULLARI:

Günübirlik Tur (‘Ön kayıt’) rezervasyonu sırasında tur bedelinin %50’si depozito alınır. 10 gün kala tüm ödemeler tahsil edilir.

Özel olarak hazırlanan turlar:
Rezervasyon sırasında tur bedelinin %50’si veya tamamı ödenecek şekilde iki fiyat verilir. Tüketici/tüketiciler hangi tür ödeme yapacaklarına kendileri karar verip firmamıza bildirir. 20 gün kala tüm ödemeler tahsil edilir.

REZERVASYON DETAYLARI:

A – Ofiste yaptırmış olduğunuz rezervasyon  sonucunda, kişisel mail adresinize veya telefon numaranıza Tur Kayıt onayınız gönderilecektir. Tur Kayıt onayı  tarafınıza ulaştıktan sonra turumuza katılım sağlayabilirsiniz. Tur onay mesajı veya maili almayan misafirlerimiz turumuza katılım sağlayamaz.

B-İnternet üzerinden on line  yaptırmış olduğunuz rezervasyon  sonucunda kişisel mail adresinize veya telefon numaranıza Tur Kayıt onayınız gönderilecektir. Tur Kayıt onayı  tarafınıza ulaştıktan sonra turumuza katılım sağlayabilirsiniz. Tur onay mesajı veya maili almayan misafirlerimiz turumuza katılım sağlayamaz.

B – Tarafınıza gönderilen Tur Kayıt onay mesajınızı tur bitimine kadar saklamanız zorunludur. 

C – Rezervasyon yaptırılan kişi için gerekli irtibat bilgilerinin verilmesi zorunludur. Tarafımıza bu bilgiler eksik verildiği takdirde oluşabilecek olası aksiliklerde Adanus Tur  Sorumlu tutulamaz.

 D – Rezervasyon esnasında (konaklamalı Turlarda) T.C Kimlik numaranızı, doğum tarihinizi gün ay ve yıl olarak tarafımıza belirtiniz.

*İNDİRİM KOŞULLARI:

Kampanyalı dönemlerde çocuk indirimi de dahil olmak üzere hiçbir indirim geçerli olmaz. Aynı anda 2 indirim uygulanmaz. (Ör: Grup ve çocuk indirimi)
Adanus Tur Seyahat acenta personelinin sağlık bozulması,araç ekipmanın arızası, izinler, hava koşulları, grup yapısı, müze ve ören yerlerinin kapatılması/kapalı olması gibi nedenlerden dolayı tur programında genel akışı ve paket içeriğini bozmayacak şekilde düzenleme ve değişiklik yapma hakkını rehberlerine vermiştir.

Katılımcı tur programının esaslı değişimi durumunda cayma hakkını kullanabilir. Bu durumda Tursab Kütahya Çizelgesi kuralları uygulanır.

*TUR PROGRAMINDA GERÇEKLEŞEBİLECEK OLASI DEĞİŞİKLİK SEBEPLERİ

Hava ve yol koşullarına göre gidilen yerlerin sırası değiştirilebilir. Hava ve yol koşulları sebebiyle gidilemeyen bölgelerin yerine koşulların uygun olduğu başka bir yer eklenebilir.

*İPTAL POLİTİKASI:

Yurtiçi Turları için, Tura kayıt yaptıran tüketici 30 gün kalaya kadar ücretsiz iptal hakkı vardır. Tur tarihine, 29 -15 gün kalması durumunda vergi, sigorta vs. gibi bedeller düşüldükten sonra kalan meblağın %50’si iade edilir, 15 gün ve daha az kalması durumunda, tüketiciye hiçbir iade yapılmaz.. Katılımcı sağlık nedeni ile iptal talep ettiğinde, Türkiye’den Devlet Hastanelerinden alınan raporu (Başhekim İmzalı) sunmak zorundadır.

Not: Uçaklı Programlar da havayolu tarafından iptali yapılamadığı için rezervasyonun iptal ve iadesi yapılamamaktadır.

*İPTAL KOŞULLARI:

Mücbir haller dışında Adanus Tur, ilgili turun yeterli sayıya ulaşamaması dışında turu iptal etmez. Adanus Tur tarafından iptal durumu söz konusu ise, sadece tur ücreti iade edilir.

Kişiler tur hakkını 7 gün öncesinden, Adanus tur’un uygun görmesi durumunda, bir başka kişiye devredebilir.

*Tur satın alan tüketiciler, yukarıda belirtilen maddeleri kabul ederek, Turun satışını gerçekleştirmiş sayılır.

En son yayımlanan sirkü bir önceki sirküyü geçersiz kılar.

İPTAL İADE GÜVENCE SİGORTA PAKETİ VE ZORUNLU SEYAHAT SİGORTA PAKETİ HAKKINDA (TIKLAYIN)

1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanunu gereği, Seyahat acentası “Paket tur” kapsamında seyahat edenlere acentanın iflasını ve ürün sorumluluk ( Ayıplı ya da eksik hizmet) teminatı içeren Seyahat Sigortası yapmakla yükümlüdür.

Günübirlik turlar, paket tur kapsamında olmadığı için sigorta yapılması kanunen zorunlu değildir.

Adanus Tur tarafından, tura katılan misafirlerimize ücretsiz olarak yapılan sigorta detayları; Acentenin iflası veya herhangi bir nedenle paket tur hizmetinin verilememesini kapsar ve sınırlı sigortadır, Sağlık sigortası değildir, tedavi masraflarını karşılamaz. (Özel sağlık sigortası misafire ait özel harcamadır)

İptal İade Güvence Sigorta Paketi

İptal İade güvence paketi bekleyen durumlarda tura katılım sağlanamayacağı zaman hiç bir sebep belirtmeksizin, koşulsuz iptal ve ödeme iade garanti sunar.

 Tura çıkış gününden; 72 saat (3 gün) öncesine kadar rezervasyon iptal talebinde bulunulması veya değişiklik halinde koşulsuz %100 kesintisiz iade garantisi sunuluyor.

Satın aldığınız turu iptal ettirmek yalnızca iptal iade güvence paketi satın almanızla mümkündür. Dileyen tur katılımcımız iptal iade güvence sigorta paketi hizmetini seyahat acentamızdan ücreti karşılığı tedarik edebilir. İptal iade güvence paketi tura 72 saat kala acenteye yazılı (mail)  bildirmek şartıyla kullanıcıya % 100 Kesintisiz ücret iadesi sağlar. İptal iade güvence paketi yalnızca rezervasyon esnasında ilk satın alma işlemi ile birlikte yapılır.

GENEL BİLGİLER

KONYA COĞRAFYASI HAKKINDA (TIKLAYIN)

Konya ili Anadolu Yarımadası’nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır.

İlimiz topraklarının büyük bir bölümü, İç Anadolu’nun yüksek düzlükleri üzerine rastlar. Güney ve güneybatı kesimleri Akdeniz bölgesine dahildir. Yüzölçümü 38.873 km2 (göller hariç)’dir. Bu alanı ile Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir. Ortalama yükseltisi 1.016 m’dir.

İdari yönden, kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden, İçel, Karaman, Antalya, doğudan, Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.

Konya ili, doğal açıdan kuzeyinde Haymana Platosu, kuzeydoğuda Cihanbeyli Platosu ve Tuz Gölü’ne, batısında Beyşehir Gölü’ne ve Akşehir Gölü’ne, güneyinde Sultan Dağları’ndan başlayan Karaman ilinin güneyine kadar devam eden, Toros yayının iç yamaçları önünde bir fay hattı boyunca oluşmuş volkanik dağlara, doğusunda ise Obruk platosuna kadar uzanır. İlin uç noktalarını kuzeyinde Kulu’nun Köşkler Köyü, batısında Akşehir’in Değirmen Köyü, güneyinde Taşkent’in Beyreli Köyü, doğusunda ise Halkapınar’ın Delimahmutlu Köyü uç noktalarını oluşturmaktadır.

Konya il sınırları içerisinde kalan alan, Türkiye’nin Ana Tektonik Üniteleri’nden Orta Anadolu Birliği’nin güney kesimi ile Toros Birliği’nin orta kesiminde kalmaktadır. Toros Birliği farklı çökelme ortamlarını yansıtan ve geç Kretase Paleosen (ikinci zaman sonu dördüncü zaman başlangıcı) döneminde gelişen sıkışma kuvvetleri ile üstüste bindirilmiş kütlelerden meydana gelmektedir. Konya il sınırları içine giren alanda bunlardan Bozkır Geyikdağı ve Aladağ kütleleri gözlenmektedir. Gerek Toros Kuşağı’nda, gerekse Orta Anadolu birliğinde yörede yüzeyleyen en yaşlı kayaçlar olarak Paleozoik (birinci zaman) yaşlı kayaç birimleri Bozkır, Hadim, Seydişehir, Akören, Ahırlı, Beyşehir, Doğanhisar, Kadınhanı yörelerinde ortaya çıkmaktadır. Genellikle Paleozoik yaşlı birimlerin bir devamı niteliğinde olan Mesozoik (ikinci zaman) yaşlı kayaçlar ise yaygın olarak Ereğli, Bozkır, Seydişehir, Ahırlı, Akören, Altınekin, Kadınhanı, Beyşehir, Akşehir, Ilgın, Doğanhisar yörelerinde yüzeylemektedir. Mesozoik sonunda kapanan okyanusun sıkışması ile ortaya çıkan dağ oluşumu evresinde Toroslarda kütleler meydana gelirken okyanus kabuğu parçaları olan ofiyolitler bu kütlelerin arasında, özellikle Konya Meram, Ereğli güneyi, Bozkır güneyi, Karapınar ve Cihanbeyli civarında gözlenir konuma gelmiştir.

Tersiyer’de (üçüncü zaman) denizin ve gölsel sedimanların yanısıra yaygın volkanik faaliyetlerle daha yaşlı birimlerin üzeri örtülmüştür. Denizel sedimanlar Ereğli ve Çumra civarında gözlenir. Konya ve çevresi Geç Miyosen (10 milyon yıl) Pliyosen döneminde blok faylanmalarla çökmeye başlamış daha sonra bu ortamda bugün de kalıntılarını gördüğümüz (Akgöl ve Hotamış gölü) büyük bir göl oluşmuştur. Bu göl, karasal ve gölsel sedimanlar ile doldurularak bugünkü ovalardan Ereğli, Karapınar, Cihanbeyli, Kulu, Sarayönü, Kadınhanı, Konya merkez ve çevre ilçeler ile Çumra Ovaları oluşmuştur. Bu dönemde meydana gelen volkanik faaliyetler ile Karapınar, Çumra, Akören, Selçuklu kesiminde Takkeli dağ, Acıgöl, Meke Gölü gibi volkanik yapılar ve tüfler ortaya çıkmıştır. Aynı zaman aralığında Ilgın civarında meydana gelen bir fay ile bugün kaplıca olarak kullanılan sıcak su çıkışları meydana gelmiştir. Bütün bu birimler Kuvaterner yaşlı genç karasal sedimanlarla örtülmüştür. Özellikle Konya Ovası ve bunun devamı niteliğindeki Ereğli ve Cihanbeyli Ovaları’nda, çok kalın alüvyal depolar bulunmaktadır. Konya ili sınırları içerisinde Türkiye’nin en büyük alüminyum (boksit) ve magnezit yataklarının yanısıra, kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun-çinko, barit madenleri ile önemli oranda yer altı suyu rezervleri bulunmaktadır. Alüminyum (boksit) yatakları Seydişehir ilçesi güneyinde Üst Kretase zaman aralığında karasal ayrışmalarla meydana gelmiştir. Magnezit yatakları ise Meram ilçesi sınırları içerisinde olup tek başına hem Konya’nın hem de dünyanın en büyük rezervli (80 milyon ton) magnezit yatağıdır. Yunak civarında Magnezit ve az miktarda lüle taşı yatakları bulunmaktadır. Ilgın (Haremi Kurugöl), Beyşehir ve Seydişehir ilçelerinde Pliyosen yaşlı toplam 750 milyon ton rezervli linyit kömürü yatakları bulunmaktadır. Beyşehir, Selçuklu ve Ilgın civarında önemli miktarlarda kil yatağı vardır. Ayrıca Bozkır’da barit, Hadim (Kızılgeriş) ve Bozkır’da (Küçüksu) kurşunçinko yatakları bulunmaktadır. Ayrıca Konya’nın birçok yerinde çimento hammaddelerinden kil, kalsit, jips, tras, kireçtaşı ve dolomit gibi hammaddeler bulunmaktadır.

Konya ve çevresindeki Çumra, Ereğli, Cihanbeyli, Akşehir, Yunak ovalarında yaklaşık 20-100 metreler arasında yer altı suyu bulunmakta ve bazı yerlerde bu su artezyen yapmaktadır. Konya ilinde en fazla alana sahip yeryüzü şekli ova ve platolardır. Ovaların tabanlarında yer alan çukur kısımlarında kapalı havzalar oluşmuştur. Yükseltiler az yer tutar, genellikle ilin güneyinde toplanmıştır. Ovalar, platolarla birbirinden ayrılmıştır. Platolar akarsular tarafından fazla derin parçalanmamıştır. Açık havza kısımları da vardır.

Dağ, Plato ve Ovalar Dağlar Dağlar İlin kuzey kısmında yeralan yükseltiler genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanır. En önemlisi Bozdağlardır. Bozdağlar üzerinde yer yer tepeler yükselir, bu tepelerin en yükseği Bozdağlar’ın batısındaki Karadağ Tepe’dir (1919 m). Bu tepeler arasında da geçitler yer alır. Konya’nın batısında yeralan sıra dağlar kuzeyden güneye doğru uzanırlar. En kuzeyinde Sultan Dağları (2169), Aladağlar (2339), Loras (2040), Eşenler (1951) yer almaktadır. Bölgenin güney kısmı Toros dağlarıyla sınırlanmıştır. Bu kuşakta ise Geyik (3130), Bolkar dağları (3134), Aydos dağları (3240) yer almaktadır.

Bu alanda volkanik kütlelerin ve arazilerin önemli bir yeri vardır. Karapınar Ovası’nın güneyinde yer alan Karacadağ (2025), Konya’nın güney batısındaki Erenler Dağı (2319) batısında Takkeli Dağ (1400) yer almaktadır. Belirtilen volkanik dağların dışında Karapınar yakınlarında kül konilerine rastlanır. Bunlar genç volkanik faaliyetler sonucunda oluşturulmuş küçük konilerden ibarettir. İl sınırları içinde yer alan volkanik dağlar İç Anadolu Bölgesinin diğer volkanik dağları ile karşılaştırıldığında yükselti ve alanlarının daha az olduğu görülür.

Konya’nın ormanları ve su kaynaklarının büyük bölümü buradaki yükseltilerde yer almaktadır. Bölgenin güneyindeki kireç taşlarından oluşmuş yükseltilerin bulunduğu yerlerde mağaralar oluşmuştur. Bunlardan Çamlık mağaralar ve Seydişehir’de bulunan Tınaztepe mağarası, milli park olmaya namzet mağaralarımızdır.

Platolar; yöredeki Obruk ve Cihanbeyli Platoları ortalama 1000 m. yükseltiye sahip geniş düzlüklerden oluşurlar. Tuz gölünün batısında Cihanbeyli platosu, güneyinde ise Obruk platosu yer alır. Obruk platosu üzerinde kireç taşı tabakaları üzerinde gelişmiş karstik şekillerden olan obruklara rastlandığından bu isim verilmiştir. Bunların en büyüğü Kızören obruğudur. Konya’nın kuzeydoğusunda yer alan bu obruk kireç taşlarının çözülmesi ile oluşmuş yaklaşık 300 m. çapında 145 m. derinliğindedir. Obruk içerisine suların dolması ile aynı ismi alan bir de göl oluşmuştur. Göl tabanından fazla suları boşalttığından suları tatlıdır. Obruk platosu yörenin en çukur yeri olan Tuz Gölü ile Konya ve Ereğli ovalarını birbirinden ayıran bir eşik görünümündedir. İlin kuzeyini kaplayan Cihanbeyli Platosu genel olarak kireçtaşı tabakaları ile kaplıdır. Bu plato akarsular tarafından az parçalanmış dalgalı bir yüzeye sahiptir.

Zengin bozkırlarla kaplı olan bu platolar, il hayvancılığı ve tarımı açısından önemlidir. Ovalar İl sınırları içerisinde ovalar platolardan sonra en fazla alanı kaplar. Buradaki ovalar, genel olarak buraya yerleşen bir gölün ortadan kalkması ve göl tabanında alüvyonların depolanması ile ortaya çıkmıştır. Obruk platosunun kuzeyindeki en çukur alanda Tuz Gölü yerleşmiş, güneyde ise Hotamış bataklığı ile İvriz bataklıkları burada oluşan eski göl kalıntıları olarak yer almıştır. Konya ve Ereğli ovaları yörenin en geniş ovalarıdır. Bu ovalar Konya ve Ereğli arasında geniş düzlükler şeklinde uzanırlar. Konya ili bu ovaların batı ucunda kurulmuştur. Bu dizi içerisinde, Çumra Ovası ve Karapınar’ın bulunduğu Karapınar ovasında eski Konya Gölü tabanının kum depoları rüzgar erozyonuna da imkan vermiştir. Bozdağların kuzeyinde Altınekin, Sarayönü ve Kadınhanı ovaları bulunur. Ilgın (Çavuşçu) gölü ve Akşehir gölünün yerleştiği çanakta bir çöküntü hendeğidir. Ilgın ve Akşehir ovaları, bu çöküntü hendeği içerisinde oluşmuş ovalardır. Bu ovalar dışında; Beyşehir ovası, Seydişehir ovası, Doğanhisar ovası ile Yukarı Sakarya ovalarının güney ucunu oluşturan Yunak ve Akgöl ovalarıdır.

Akarsular; Konya ili sınırları içerisinde daha çok mevsimlik ve sel rejimli akarsular yer alır. Buradaki akarsuların boyları kısadır. Konya ilinin geniş sahaları, kapalı havza olması sebebiyle akarsular ova tabanlarındaki bataklıklarda kaybolur. Bölgedeki akarsular kar ve yağmur suları ile beslenirler. Konya’daki yağış rejimi düzensiz olduğu için bu akarsuların rejimi de düzensizdir.

Akarsuların birçoğu, yaz aylarında kururlar; ancak ilkbahar ve yaz aylarında kısa süreli sağanak yağışlar ile sel baskınlarına sebep olabilmektedir. Bundan dolayı bölgede erozyonla mücadele çalışması yapılmaktadır. Bu çalışmalar en fazla sel gelen dereler üzerine barajlar kurularak sürdürülmektedir. May ve Apa barajları buna örnektir. Konya’da akarsuların su toplama havzaları farklı yönlere akış gösterirler. Bunlardan Yukarı Sakarya Nehri’ne ulaşan Gökpınar Deresi ile Karadeniz’e, Göksu Nehri’nin kuzey kolu olan Hadim Çayı, Manavgat Nehri’nin yukarı havzası çevresindeki dere ve çaylar açık havza niteliğinde olup sularını Akdeniz’e ulaştırırlar.

Bunlardan Tuz Gölü, Çavuşçu Gölü, Beyşehir Gölü, Ereğli Ovasındaki Akgöl, Hotamış Bataklığı çevresindeki yükseltilerden kaynağını alan dereler ise kapalı havza şeklindeki bu alanlara akış gösterirler. Bölgenin güneyindeki kapalı havzanın merkezinde Konya ve Ereğli ovalarında kuraklık nedeniyle göl oluşmaz ve buradaki yükseltilerden kaynağını alan dereler ovada kaybolurlar. Konya’da yer alan en büyük ve en önemli akarsu Çarşamba Suyu’dur. Kaynağını Bozkır ilçesindeki yükseltilerden alır. Beyşehir Gölü’nün ayağı ile birleşerek Çumra Ovası sulama şebekesini oluşturur. Çarşamba Suyu üzerinde kurulan Apa Barajı hem selleri önlemek hem de Konya Ovasının bir bölümünde sulama yapmak için kurulmuştur.

Konya ili sınırları içerisinde pek çok tabii göl ve bataklık bulunmaktadır. Bunların kimilerinin suları acı ve tuzlu, bazılarının da suları tatlıdır. Oluşum yönünden de birbirinden farklılıklar gösterirler.

Tuz Gölü, kapalı havzasının merkezinde oluşmuştur. Ankara, Konya, Aksaray sınırlarının kesiştiği yerde olup bir kısmı Konya ili sınırları içerisinde yer almaktadır. Tuz Gölü Türkiye’nin yüz ölçüm olarak ikinci büyük gölüdür. Derinliği 12 m. civarındadır. Yaz mevsiminde buharlaşmanın etkisi ile alanı oldukça küçülür. Kuruyan kesimlerde tuz tortulları meydana gelir. Türkiye’nin tuz ihtiyacının bir kısmı buradan temin edilir. Sulama ve su ürünleri için kullanılamaz.

Beyşehir Gölü, Konya’nın batısında Konya-Isparta sınırı üzerinde yer almaktadır. Beyşehir Gölü, yurdumuzun 3. büyük gölüdür ve ülkemizin en büyük tatlı su gölüdür. Tektonik-Karstik olaylarla meydana gelmiştir. Aynı zamanda Türkiye’nin en önemli milli parklarından biridir. Milli park alanı içerisinde aynı anda su sporları, dağ sporları ve av sporları yapmak imkânı vardır. Su ürünleri açısından ekonomik değeri yüksektir. Gölün iki plajı, 22 adası ve pek çok kayalığı bulunmaktadır. Göl Ornitolojik bakımdan önemli bir kuş üreme, barınma, beslenme ve konaklama merkezidir. Bu yönü ile de turizm açısından önem taşımaktadır.

Suğla Gölü, Konya’nın güneybatısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. Yağışlı yıllarda alanı iyice genişlemekte kurak yıllarda ise göl kurumakta ve alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkarak, iyi bir tarım alanı oluşturmaktadır. Suları tatlıdır. Su ürünleri ve sulama açısından önemi büyüktür.

Ilgın (Çavuşçu) Gölü, Konya’nın kuzeybatısında yer alır. Oluşumu tektoniktir. Suları tatlıdır ve su ürünleri açısından önemlidir. Ayrıca bir ayağı ile Atlantı ovaları sulanmaktadır.

Ereğli Akgöl, Ereğli’nin batısındadır. Eski göl tabanıdır. Çok sığ bir özelliğe sahiptir. Tatlı sulara sahiptir. İvriz deresinden gelen sularla beslenir. Akgöl sazlıklarında 200’ün üzerinde kuş türü yaşamaktadır. Bu yüzden tabiatı koruma alanı olarak kabul edilmiştir.

Yunak Akgöl, Yunak yakınlarında küçük bir göldür. Suyu tatlıdır. Çoğu yeri bataklık halindedir. Göl Gökpınar Deresi ile Sakarya Nehrine boşalmaktadır.

Bunların dışında Konya ilinin karstik sahalarında, karstik şekillerden olan obrukların sularla dolması ile çok ufak göller meydana gelmiştir. Bunlar Kızören obruğu, Tımraş obruğu, Obruk gölü, Çıralı gölü, Meyil gölü de vardır. Obruk göllerden bazıları sulama amaçlı kullanılırken bazı obruk gölleri de turistik değer taşır. Volkanik olaylarla da göller meydana gelmiştir. Volkan konilerinin çevresinde volkanizmanın etkisi ile daire şeklinde çanaklar oluşmuştur. Bu çanaklara suların dolması ile küçük maar gölleri meydana gelmiştir. Bunlar Acıgöl Maarı ve Meke Gölü’dür. Karapınar ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu krater göllerinin içerisinde magnezyum sülfat çözeltileri vardır. Bu nedenle suyu çok acıdır. İçinde canlı yaşamaz. Oluşumdan kaynaklanan özellikler nedeniyle Meke Gölü etrafındaki volkanik malzeme biriket yapımı ve benzer amaçlarla büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Meke Gölü, “1. Doğal Sit Alanı” ilan edilmiştir.

Konya ilinde Çumra, Ereğli, Cihanbeyli, Akşehir, Yunak ovalarında yaklaşık 20 ila 100 m. arasında zengin yer altı suyu bulunmaktadır. Bazı yerlerde bu su artezyen yapmaktadır. Bunun yanında binlerce adi kuyu kazılmıştır. Genellikle tarım amaçlı olarak pek çok sondaj kuyusu da açılmıştır. Konya çevresinde genellikle paleozoik mermerler, mesozoik kalkerler, neojen kalkerleri ve Alüvyonlar su taşıyan formasyonlardır.

Konya Anadolu’yu baştan başa geçen büyük yol yani İpek Yolu üzerindeki önemli duraklardan biridir. Bu sebeple stratejik bir mevkide bulunduğu açıktır. Akdeniz’e yakın olması da şehrin denizle bağlantısını kolaylaştırmakta, bu da diğer Anadolu şehirlerine göre Konya’ya ayrıcalık kazandırmaktadır.

Şehir, Orta Anadolu’nun güneyine yakın bir yerde, rakımı 1080 metreye ulaşan büyükçe bir tepenin (Alâeddin Tepesi) eteklerindedir. Denizden yüksekliği ortalama 1020 metre kadardır. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise karlı ve yağmurlu geçer.

KONYA TARİHİ HAKKINDA (TIKLAYIN)

Konya, tarih boyunca dünyanın en önemli kadim şehirlerinden biri olarak günümüze kadar varolagelmiştir. Yerleşik şehir hayatının Prehistorik (tarih öncesi) çağda başladığı anlaşılmakta, şehir merkezine yakın olan bir konumda bulunan Çatalhöyük, bugüne kadar keşfedilmiş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olarak bilinmektedir. Çumra Çatalhöyük, dünya ölçüsünde ilk defa yemek kültürünün başladığı, tarımın yapıldığı, ateşin kullanıldığı, yerleşik hayata geçildiği ve vahşi hayvan saldırılarına karşı ortak savunmanın yapıldığı merkez olarak tanınmaktadır. Benzer şekilde Alâaddin Tepesinde de Çatalhöyüğe benzer karakterde neolitik izlere rastlanmaktadır.

Şehrin merkezini oluşturan Alâaddin Tepesi Neolitik dönem (M.Ö 9000-5000) sonları ile Kalkolitik dönem (M.Ö. 5500-3000) başlarında kurulmuş olup M.Ö. 2000 yıllarından beri düzenli olarak iskân görmüş höyüklerden biridir. Bölgede yapılan kazılarda Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimlerine ait bulgular elde edilmiştir. Tarih devirlerinde Anadolu ve Suriye topraklarında büyük bir imparatorluk kuran Hititler, Konya’ya da hâkim olmuşlardır.

M.Ö.VIII. ve VIII. yüzyıllarda ise Frigler zamanında surlarla çevrilmiş İç Kale’de (Alâaddin Tepesi’nde) gelişen Konya (Kavania) bir kale-kent hâline gelmiştir. Frigler’den sonra Lidyalılar’ın egemenliğine giren Konya, daha sonra M.Ö.4. yüzyılda Persler ve M.Ö.2. yüzyılda da Büyük İskender, Selevkoslar ve Bergama krallığının istilâsına uğramıştır. M.S.395’te Anadolu’da Roma hakimiyeti sağlanınca Konya, İconium olarak varlığını korumuştur. Arapların Kuniya diye adlandırdıkları kentin adı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmemiş ve günümüze kadar gelen ismini korumuştur.

Konya, neolitik çağdan günümüze kadar uzanan süreçte bir yerleşim yeri olarak çağlar boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Böylece kent farklı toplumların farklı üretim ve yapım teknikleri ile meydana getirdikleri birçok sanat eserine sahip olmuştur. Konya’da Mısırlılardan önce hiyeroglif yazının kullanıldığı tarihte (M.Ö.3500) ilk ev mimarî ve ilk kutsal yapı kalıntılarına rastlanmaktadır. Hıristiyanlık devrinde ait Anadolu’daki en eski Hıristiyan yerleşimine ve en eski kiliselerine de bu bölgede rastlanmaktadır.

Günümüzde tükenme noktasına gelen bakırcılığa dayanan el sanatları Selçuklular dönemine kadar uzanmaktadır ve ilk olarak Kapu Câmii civarındaki atölyelerde başlamıştır. Kitapları korumak ve bezemek için kullanılan ve İslâmiyetin kabulüyle birlikte kitaba verilen önemin artmasıyla gelişen ebru sanatı XVIII., XIX. ve XX. yy. örneklerine Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi’nde rastlanmaktadır. Çin sınırından Bizans topraklarına kadar uzanan Selçuklu Devleti’nin Anadolu’daki başkenti ve İpek Yolu üzerinde önemli bir konaklama ve ticaret merkezi olan Konya, aynı zamanda İslâm Medeniyeti’ne dair yüzlerce eserin yer aldığı, birçok İslâm ilim adamının ve mutasavvıfın yetiştiği ve yerleştiği önemli bir merkezdir. Kent ayrıca Anadolu Selçuklu Devleti’ni yönetmiş sultanların, vezirlerin ve Mevlâna gibi manevî fatihlerin, önemli tarihî şahsiyetlerin türbelerinin, vakıf eserlerinin, tekke, zaviye, mektep ve medreselerin bulunduğu bir şehirdir.

Konya’nın Yerleşim Birimi Olarak Tarihsel Gelişimini Etkileyen Medeniyetler

M.Ö. 8. Yüzyıl : Hitit Medeniyeti

M.Ö. 7. Yüzyıl : Frig ve Kimmerler Medeniyeti

M.Ö. 6. Yüzyıl : Lidyalılar

M.Ö. 5. Yüzyıl : Pers Medeniyeti

M.Ö. 4. Yüzyıl : Makedonlar

M.Ö. 1. Yüzyıl : Roma Medeniyeti

M.S. 7. Yüzyıl : Sasaniler ve Müslüman Araplar

1077-1307      : Selçuklu Medeniyeti

1307-1465      : Karamanoğulları Beyliği

1465-1923      : Osmanlı Medeniyeti

1923-               : Cumhuriyet

1071 senesinde yapılan Malazgirt Savaşı’ndan önce Anadolu üzerine keşif harekâtları düzenleyen Müslüman Türkler ve Anadolu’yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonucu Anadolu’nun büyük bir kısmı ile birlikte Konya’yı da bir Müslüman Türk şehri yapmışlardır.

Türklerin Müslüman olduktan sonra özellikle Anadolu’ya yönelmelerindeki temel gaye Hz. Peygamber (s.a.v)’in Konstantiniyye (İstanbul)’nin fethine dair müjdelere mazhar olabilme hedefleri olmuştur. Konya’nın fethedilmesiyle birlikte kentte İslâm kültürünün etkili olduğu dönem başlamıştır.

İslâm tarihi içinde Emevîlerin Konya’ya geldikleri dönemlerde, şehrin Bizans eyaleti olarak varlığını sürdürdüğü bilinmektedir.

1071 Malazgirt zaferinden sonraki süreçte Selçuklu Sultanı Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilen Konya, Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti İznik’in 1097 yılında 1. Haçlı Seferi ile kaybedilmesi üzerine başkent yapılmıştır. Konya, bu tarihten 1307 yılına kadar aralıksız bir şekilde Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti olmuştur.

Beyşehir ilçesi Bağırsak Boğazı mevkiinde yapılan Miryokefalon (Myriokephalon) Savaşı Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan ile Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos arasında gerçekleşmiştir. Anadolu’da Türk hâkimiyetinin kabul edildiği, Haçlılara karşı kazanılan kesin bir zaferdir. Sultan II. Kılıçarslan Miryokefalon zaferi ile Anadolu’yu bizlere kalıcı olarak vatan yapmaya vesile olmuştur. Bu zaferin anısına Karatay Müzesi civarında yapılan şehir parkına Sultan Kılıçarslar Şehir Meydanı ismi verilmiştir. Bu manaya iştirak etmek, bu manayı paylaşmak, bu mirasın sahip olduğu duyguyu buralarda hissetmek çok önemlidir. Miryokefalon Zaferi’nin yeniden anılması, gün yüzüne çıkarılması, gündeme getirilmesi amacıyla Konya’da Miryokefalon Zaferi’nin yıldönümü kutlanmaktadır.

 

Tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmasına rağmen Konya, gerçek kimlik ve zenginliğine Selçuklu sultanları sayesinde kavuşmuştur.

Konya, Anadolu Seçlukluları’na başkentlik yaptığı 1096-1277 yılları arasında ilim, kültür ve sanatta dönemin ünlü alimleri, filozofları, şairleri, mutasavvıfları, hoca ve diğer sanatkarları da burada toplanmışlardır. Bahaeddin Veled ve Mevlâna Celâleddin başta olmak üzere Kadı Burhaneddin, Kadı Siraceddin, Sadreddin-i Konevî, Şahabeddin Sühreverdi gibi bilginler ve Muhyiddin-i Arabî gibi mutasavvıflar Konya’ya yerleşmişler, verdikleri eserlerle şehri bir kültür merkezi hâline getirmişlerdir. “Konya’nın Altın Çağı” denilebilecek bu dönem 13. yüzyıl ortalarına kadar devam etmiştir. Bilhassa Hz. Mevlâna fikir ve felsefesi ile insanlığı aydınlatmış, Mesnevî ve Dîvân-ı Kebîr gibi eserler bırakmıştır. Yine önemli âlimlerden biri olmakla birlikte ilmî kimliği fazla öne çıkmayan Nasreddin Hoca da güldüren ve düşündüren fıkraları ile Konya’nın kültür ve sosyal hayatının gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Selçuklular Dönemi Konya’sında kütüphaneler açılmış, bu dönemde din, hukuk, tarih, edebiyat, felsefe, sanat, tıp ve kozmografya alanında büyük tarihî ve kültürel atılımlar yapılmış, buna bağlı olarak kent genelinde birçok medrese, cami, kütüphane, türbe, çeşme, kale, han, hamam, çarşı, bedesten, köprü ve saray inşa edilmiştir.

Konya, 1277 tarihinde Karamanoğulları tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra Karamanoğulları Beyliği’nin en büyük şehri olan Konya’da, ilim ve kültür alanındaki gelişmeler devam etmiş, Ulu Arif Çelebi ve oğulları Adil ve Alim Çelebiler ile Ahmed Eflâkî ve Sarı Yakup gibi bilgin ve Mutasavvıflar yetişmiştir. Ali Gav Zaviye ve Türbesi, Kadı Mürsel Zaviye ve Türbesi, Ebu İshak Kazerunî Zaviyesi, Hasbey Dârü’l-Huffâzı, Meram Hasbey Mescidi, Şeyh Osman Rûmî Türbesi, Ali Efendi Muallimhanesi, Nasuh Bey Darü’l-Huffâzı, Turgutoğulları Türbesi, Kalenderhane Türbesi, Tursunoğlu Câmii ve Türbesi, Burhaneddin Fakih Türbesi, Siyavuş Velî Türbesi gibi tarihî ve kültürel eserler Karamanoğulları döneminde yapılmıştır.

Osmanlı padişahlarından II. Mehmet (Fatih) Karamanoğulları hâkimiyetine son verince, artık Konya bir Osmanlı şehri olmuştur (1465). Fatih Sultan Mehmed, 1470’te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur. 17. yüzyılda 11 sancaklı eyalet 80.000 km2 ye yakın bir büyüklüğe ulaşmış, Tanzimat Döneminde bu eyalete Karaman yerine Konya denmeye başlanmıştır. 1910’da 102.000 km2 büyüklüğündeki Konya Eyaleti 11 ilçeli Konya Merkez, 7 ilçeli Niğde, 2 ilçeli Burdur, 5 ilçeli Teke (Antalya), 5 ilçeli Hamîd (Isparta) sancaklarına ayrılmıştır.

Konya, Doğu seferlerine çıkan Osmanlı Sultanlarından Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman ve II. Murad’ın uğrak yeri olmuştur. Konya Osmanlı İmparatorluğunun doğu ve güney seferlerinde Ordunun dinlenme ve hazırlık yeri olarak kullanılmıştır. Yavuz Sultan Selim Han, 3 kez Konya’ya uğramış ve bu ziyaretlerinde Mevlâna dergâhı tamir edilmiş, şehre içme suyu getirilmiş, nüfus ve arazi sayımı yapılmıştır.

Osmanlı döneminde Konya’da ilim, kültür ve sanat hareketleri kesintisiz olarak devam etmiş ve kent ünlü alimler, şairler, tarihçi ve filozofların toplandığı merkez olmaya devam etmiştir. Bu dönemde de mimarî yönden pek çok cami, çeşme, medrese gibi eserler inşa edilmiştir. Selimiye Câmii, Yusufağa Kütüphanesi, Piri Mehmed Paşa Câmii, Şerafettin Câmii, Kapu Câmii, Hacı Fettah Câmii, Nakiboğlu ve Aziziye Câmiileri, Şeyh Halili Türbesi ile Mevlâna Külliyesi dönemin mimarî eserlerinden bazılarıdır.

Konya, Şehzadelerin Valilik yaptığı bir Osmanlı Eyaleti olmuştur. 1648 yılında Evliya Çelebi Konya’ya gelmiş ve Seyahatnamesinde geniş bir şekilde bahsetmiştir. 1867’de büyük bir yangın, 1873’de kıtlık tehlikesiyle karşılaşılmıştır. 

Osmanlının son döneminde Tanzimat Fermanı ile Konya’da da yenileşme hareketleri başlamış, ilk gazete 1869 yılında çıkarılmıştır. Şehir genelinde medreselerin yanında birçok ilkokul (İptidaî), öğretmen okulu (Darülmualimîn) ve ortaokul (Rüştiye) açılmıştır. İlk lise (idadi) 1889 yılında açılmış olup yine aynı yıllarda Konya Sanat Okulu, Vali Ferid Paşa tarafından hizmete alınmıştır. 1908’de Hukuk Fakültesi açılmıştır. 1900 yılında Konya’daki medrese sayısı ilçeler dahil 530’a ulaşmıştır. Konya, 1898’de demiryoluna kavuşmuştur.

Cumhuriyet devrinde hızla büyüyen ve gelişen Konya, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar döneminden kalan eserler ile bugün açık hava müzesi konumunda bir şehirdir. Dünya insanlık tarihinin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Konya, uzun tarihî süreç içerisinde birçok medeniyetin izlerini bünyesinde taşımaktadır.

KONYA'DA BU LEZZETLERİ TADIN (TIKLAYIN)

Konya’da Bu Lezzetleri Mutlaka Tadın

• Tandır Kebap
• Tirit
• Etli Ekmek
• Etli Pilav
• Ekmek Salma
• Su Böreği
• Bamya
• Yaprak Sarma
• Tandır Böreği
• Arabaşı Çorbası
• Sacarası Tatlısı

SALGIN ÖNLEMLERİ

SALGIN ÖNLEMLERİ (TIKLAYIN)

Değerli Misafirlerimiz ;  Korona virüs (Covid19) ve benzeri salgın’a karşı önleyici tedbirler kapsamında, sizlerin sağlığı korumak adına, bağlı olduğumuz kurumların talimatları ve uygulamalar doğrultusunda bazı yeni kurallar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Sağlık Bakanlığımızın Tedbirleri Kapsamında, Gerekli Önlemler Alınarak, Sosyal Mesafe ve Tüm Hijyen Kurallarına Uyarak Turumuz gerçekleşecektir.

Sağlık, her zaman önceliğimizdir.

1- Araçlarımızın tura çıkmadan önce iç, dış dezenfekte edilmektedir.
2-Araçlarda NORMALLEŞME standartlarına uygun seyahat edilecektir. 
3- Gezi sonuna kadar sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyum sağlanacaktır.

4-Misafirlerimiz KENDİ koruyucu maskelerini getirmek durumundadır.
5- Görevli personeller hijyen kurallarına uygun hareket edecektir.
6- Araç seyahat esnasında sürekli havalandırılacaktır.
7-Tur aracındaki klima hava sürkilasyonu dışardan temiz havayla sağlanacaktır.

Araç içerisinde teması en az noktaya indirebilmek adına, misafirlerimizin yiyecek içecek tüketimi T.C Sağlık Bakanlığı  genelgesi gereğince yasaklanmıştır.

 Sağlıklı ve eğlenceli turlar dileriz.

BANKA HESABI

BANKA HESAPLARI (TIKLAYIN)

Hesap Sahibi Şirket Adı:

Artı Turistik Bilgi Danışmanlık Organizasyon Turizm ve Tic. Ltd. Şti.

”Adanus Turizm Seyahat”

Banka Hesapları:

***TEB Türk Ekonomi Bankası***

Müşteri Numarası: 1785528, Şiriyalı

Türk Lirası Hesabı: 

TEB Türk Ekonomi Banka Hesabı 462-7098367 Şirinyalı, Antalya

İban no: TR050003200000000070983267

***Garanti BBVA Bankası***

Müşteri Numarası : 5225311

Euro Hesabı:

Garanti BBVA Banka Hesabı 535 – 9095031 Lara , Antalya

İban no: TR52 0006 2000 5350 0009 0950 31
TUR PROGRAMI

Siz değerli misafirlerimizle buluşmamızın ardından, Antalya Çıkışlı Günübirlik Şeb-i Arus Töreni Turu yolculuğumuza, Turist rehberimizin anlatımları eşliğinde, Konya’ya doğru başlıyoruz.

Paket kahvaltı ikramı ile, Manavgat – Akseki – Seydişehir güzergahını kullanarak, “Gel, Gel, ne olursan ol, gel!” diyen Büyük sufi  Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin çağrısına kulak verip, 200 yılı aşkın bir dönem Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti olmuş Konya’ya ulaşıyoruz. ilk durağımız Tropikal Kelebekler Vadisine doğru yol alıyoruz. 3.500 metrekarelik gezi alanı ve toplam alan olarak tam 7.600 metrekarelik dev bir kompleks olan Tropikal Kelebekler Vadisi  içerisinde çok çeşitli tropik bitki, küçük bir şelale, müze ve yüzlerce kelebek ve yumurtası bulunuyor. Bitkiler arasında uçuşan birbirinden renkli kelebeklerin  oluşturduğu ortamdaki özel çekimler ve keyifli anılar sonrası, Büyük sufi Mevlâna Celâleddin Rumî’nin Türbe ve müzesini ziyaret ediyoruz, Ardından, öğle yemeğimiz için restoranımıza gidiyoruz. Öğle yemeği sonrası, Saat 14.00’da başlayacak Hz. Mevlana’nın 749.Vuslat yıldönümü Uluslararası Anma Töreni’ne katılım için (Yaklaşık 2 saat ) tören alanına geçiyoruz.Törende tasavvuf müziğinin eşsiz eserleri eşliğinde semah törenini izleyip salondan ayrılıyoruz. Bizi bekleyen aracımıza geçiyor ve Şems-i Tebriz Türbesi’ni ziyaret ediyoruz. Alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Serbest zamanın ardından sizlere verilen saatlerde buluşarak, Antalya’ya dönüşe geçiyoruz. Dönüş yolunda alacağımız molalar sonrası, Antalya’ya vardığımızda Turumuza katılan siz değerli misafirlerimizi aldığımız noktalara bırakarak, bir sonraki Adanus Tur organizasyonumuzda görüşmek üzere vedalaşıp, Turumuzu Tamamlıyoruz.

Sabah kahvaltısı (Yolda) Dahil: Kahvaltı paketi (1 Meyve suyu +1 Simit + 1 Peynir)

Öğle yemeği(Konya): Rehberimiz’in önereceği bir restaurant’a (Ekstra ödemeli) olarak alınacak. Menü (Etli Ekmek + Ayran)

Akşam Yemeği (Yolda): Rehberimiz’in önereceği bir dinlenme tesisinde serbest (Ekstra ödemeli) olarak alınacak.

Rota: Antalya – Konya – Antalya

Kat edilecek mesafe:  680 km

 

Büyük Sufi Mevlâna’nın 7 Öğüdü

1) Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.
2) Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.
3) Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.
4) Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
5) Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.
6) Hoşgörülükte deniz gibi ol.
7) Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Büyük sufi Mevlana Celallettin i Rumi ölümü; Şeb-i Arus yani düğün gecesi diye niteleyerek hayata başka türlü baktı ve bizim de öyle bakmamızı istedi.

Şeb-i Arus bir gönül dokunuşudur. Teni, cennet edinenler; et parçasını gönül sanıyorsa hangi yaralı, yetim yüreğe inşirah toprağı olarak dokunabilir ki?

Şebi Arus; bir arınmadır kirlilikten, ön yargıdan, ötekileştirmekten. 

Şeb-i Arus, her zaman toprak kokusunu alıp dünyalığı terk edişin adıdır.

Şeb-i Arus, günah alma yarışını bırakıp gönül alma meziyetidir. Dünyası günah almakla geçene ölüm acı, azap ve elem verir. Gönül almayı sevdası edenler ise ölümü düğün tadı, şerbet tatlılığı görür.

Şeb-i Arus, vicdanı dinç ve daima canlı tutmanın adıdır.

Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. …

Rumi’nin ölüm yıl dönümlerinde 17 Aralık tarihlerine denk gelen haftalarda yapılan ve Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri olarak isimlendirilmeye başlanılan törenler, halk arasında “Şeb-i Arus” olarak da anılmaktadır.

DİKKAT

Tur hizmetleri,Tursab üyesi seyahat acentaları dışında hiçbir kişi ve kurum tarafından yapılamaz. Yaşama değer veriyor, kendinizi ve sevdiklerinizi önemsiyorsanız, Özellikle sosyal medya üzerinden açılan sayfalara itibar etmeyin, mağdur olmayın!

DERNEKLER, OKULLAR, ŞİRKETLER, KİŞİLER, REHBERLER, KULÜPLER, VAKIFLAR TUR DÜZENLEYEMEZ! YASAYA AYKIRI BİR SUÇTUR!

VİDEO